Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2010

Δηλώσεις πρώην ΥΠΕΞ Βρετανίας για Ιράκ
Η ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν δεν ήταν ποτέ στόχος του Ηνωμένου Βασιλείου το οποίο προσπάθησε την αποφυγή του πολέμου στο Ιράκ το 2003, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών του Τόνι Μπλερ για το 2001- 2006, Τζακ Στρο.

Μιλώντας στην επιτροπή που ερευνά τη συμμετοχή της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ, ο Τζακ Στρο που είναι σήμερα υπουργός Δικαιοσύνης, δήλωσε ότι έχει βαθύτατα μετανιώσει για την απώλεια ζωών στο Ιράκ αλλά υπερασπίστηκε την απόφαση του να υποστηρίξει την αμερικανική επέμβαση του 2003.

"Τότε πίστευα και ακόμη πιστεύω ότι κάναμε τις καλύτερες κρίσεις που θα μπορούσαμε σε εκείνες τις συνθήκες", ανέφερε ο Τζακ Στρο.

"Πάνω από όλα ήταν οι μεγάλες απώλειες ζωών των στρατιωτών και των πολιτών μας και πολλών χιλιάδων Ιρακινών. Λυπάμαι βαθύτατα για αυτό", πρόσθεσε ο Βρετανός υπουργός.

"Ποτέ δε μοιραστήκαμε την πολιτική των ΗΠΑ για την αλλαγή του καθεστώτος (στο Ιράκ) ως στόχου της εξωτερικής μας πολιτικής", δήλωσε ο κ. Στρο, προσθέτοντας ότι το 2002 "δεν ήταν καθόλου μυστικό ότι η αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ με την υποστήριξη της Βρετανίας αποτελούσε μια πιθανότητα".

"Ο στόχος μας ήταν ο αφοπλισμός του Ιράκ και του σεβασμού του ψηφίσματος του ΟΗΕ 1441, ούτε η στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράκ ή η αλλαγή του καθεστώτος. Ποτέ δεν ήθελα πόλεμο", αναφέρει σε υπόμνημα που κατέθεσε πριν από την ακρόαση ο Τζακ Στρο.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου