Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2010

Και επισήμως θέμα μουσουλμάνων της Θράκης από Ερντογάν


Θέμα τουρκικής  μειονότητας στην Θράκη έθεσε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια στο Αμπού Ντάμπι, στο περιθώριο της Συνδιάσκεψης για το Ενεργειακό Μέλλον της Γης.
Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας,  ο τούρκος πρωθυπουργός επικέντρωσε τη συζήτηση στους τούρκους (όπως  χαρακτήρισε τους μουσουλμάνους στο θρήσκευμα έλληνες πολίτες) που ζουν στη Δυτική Θράκη και έχουν προβλήματα με το Ελληνικό κράτος. «Έχουμε περίπου 130.000 συγγενείς μας στη Δυτική Θράκη. Αντιμετωπίζουν ορισμένα προβλήματα. Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε αυτά τα προβλήματα», ισχυρίστηκε ο κ. Ερντογάν. Μάλιστα ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, είπε στον κ.Παπούλια, ότι επιθυμεί να έλθει το συντομότερο στην Αθήνα, προκειμένου να συζητήσει το θέμα αυτό με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γ.Α. Παπανδρέου!
Υπενθυμίζουμε ότι και  κατά τη διάρκεια της συνάντησής του στην Ουάσιγκτον με τον αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα , ο τούρκος πρωθυπουργός είχε θέσει, με επιτακτικό μάλιστα τρόπο,  το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης , υποστηρίζοντας   ότι  υποφέρει ,  από το Ελληνικό κράτος.

Ποιοι  είναι οι Τούρκοι στη Θράκη;

Στην Ελληνική  Θράκη υπάρχουν περίπου 100.000 έλληνες πολίτες, μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα και διαφορετικής καταγωγής. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός μουσουλμάνων που αυτοπροσδιορίζονται ως Πομάκοι και είναι σλαβόφωνοι, άλλοι που αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι και είναι τουρκόφωνοι και άλλοι ως Ρομά και μιλούν την αντίστοιχη γλώσσα.
Όλοι ανεξαιρέτως  απολαμβάνουν καθεστώς ισονομίας και ισηγορίας κατά το Ελληνικό Σύνταγμα.
Η εμμονή του Ταγίπ Ερνοτγάν, να θεωρεί τουρκική  (εθνική) τη μουσουλμανική (θρησκευτική) μειονότητα της Θράκης, αποκαλύπτει ότι  σταθερός στόχος της Τουρκίας είναι  να συγκεράσει το εθνικό με το θρησκευτικό στοιχείο.  
Το γεγονός ότι τίθενται τέτοια ζητήματα με έναν τόσο επίσημο τρόπο, δείχνει ακριβώς,  ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο κρίσιμο και επικίνδυνο για τα εθνικά μας συμφέροντα στη Θράκη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου