Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2010

Eρώτηση για την απαντητική επιστολή που έκανε η Ελλάδα για το θέμα της ΠΓΔΜ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγηςερώτηση του Χρήστου Καπούτση στον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών Γ.Δελαβέκουρα για τη FYROM, κατά τη σημερινή ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών. κ. ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ: Για την απαντητική επιστολή που έκανε η Ελλάδα για το θέμα της ΠΓΔΜ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Εκτιμάτε ότι αυτή η μετεξέλιξη σε δικαστική διαμάχη ανάμεσα σε δύο χώρες, Ελλάδα και ΠΓΔΜ, υπονομεύει τη διαδικασία που γίνεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας; Και δεύτερον, για ποιους λόγους η Ελλάδα δεν αποδεσμεύεται από μία συμφωνία, την ενδιάμεση συμφωνία του ’95, η οποία έτσι κι αλλιώς έχει λήξει η ημερομηνία της, είναι εκτός.


κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Η προσφυγή των Σκοπίων έγινε το Νοέμβριο του 2008. Απ’ την πρώτη στιγμή όταν έγινε, τονίσαμε ότι αυτή η κίνηση έχει περισσότερο πολιτικά κίνητρα παρά νομικά. Ειδικά όταν προέρχεται από μια χώρα και τη συγκεκριμένη κυβέρνηση, η οποία κατάφωρα παραβιάζει την ενδιάμεση συμφωνία με συνεχείς ενέργειες που κάνει.

Είναι πολύ πιθανό μάλιστα να έχει και εσωτερικά πολιτικά κίνητρα αυτή η κίνηση, δεδομένου ότι ήδη από νωρίς δια του Τύπου, δόθηκε μια εικόνα ότι πρόκειται για αντίδραση στην ομόφωνη απόφαση που έλαβε το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο σε επίπεδο Αρχηγών Kρατών τον Απρίλιο του 2008.

Η Ελλάδα έχει τηρήσει πάρα πολύ  υπεύθυνη στάση. Προσεγγίζει με πολύ μεγάλη σοβαρότητα τη δικαστική διαδικασία που είναι σε εξέλιξη. Τα επιχειρήματά της είναι ισχυρά. Και με αυτά προσέρχεται στη διαδικασία.

Σε αυτή τη φάση η γραπτή διαδικασία έχει εμπιστευτικό χαρακτήρα και γι’ αυτό δεν μπορώ να κάνω περισσότερα σχόλια. Θα σας παρακαλούσα μάλιστα, να σεβαστείτε αυτό το δεδομένο. Από εκεί και πέρα, συμμετέχουμε στη διαδικασία, συμμετέχουμε με υπευθυνότητα, με ισχυρά επιχειρήματα και θα περιμένουμε το αποτέλεσμα.

Ως προς την Ενδιάμεση Συμφωνία, αυτή συ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου