Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2010

Το "μεγάλο φαγοπότι" των Δημάρχων. Λεηλατούν τα στρατόπεδα που παραχωρούνται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Τι απέγιναν τα παραχωρηθέντα Στρατόπεδα στους Δήμους;
·         Έχουν καταπατηθεί τεράστιες εκτάσεις του Δημοσίου !

Του Χρήστου Καπούτση


ΤΟ Υπουργείο Εθνικής Άμυνας παραχωρεί Στρατόπεδα στους Δήμους, προκειμένου  να αποδοθούν στους δημότες,  ως χώροι πράσινου και αναψυχής. Όμως οι Δήμαρχοι «αξιοποιούν» τα παραχωρηθέντα ΔΩΡΕΑΝ στρατόπεδα, για να φτιάξουν Δημαρχιακά Μέγαρα, κλειστά Γυμναστήρια, Καφετέριες – εστιατόρια, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που εκτάσεις «φιλέτα» των πρώην Στρατοπέδων  έγιναν πολυτελείς κατοικίες!!
Για παράδειγμα  το στρατόπεδο «Τσιρογιάννη» στη Θεσσαλονίκη ,  όπου κτίσθηκε το νέο δημαρχείο της πόλης ή  το στρατόπεδο  «Στρεμπενίωτη» στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης,  όπου έγινε κλειστό γυμναστήριο και  εμπορικά καταστήματα! Υπάρχουν όμως και άλλοι φορείς που πιέζουν να «αξιοποιήσουν»  τα ακίνητα του Στρατού.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Λέσχη Αξιωματικών Αθηνών (Σαρόγλειο Μέγαρο) στην πλατεία Ρηγίλλης. Το οίκημα διεκδικούσε το Υπουργείο Πολιτισμού για να το «αξιοποιήσει»! Διασώθηκε, επειδή είναι κληροδότημα του Σαρόγλου στις Ένοπλες Δυνάμεις  και στην περίπτωση που θα άλλαζε ιδιοκτησία θα το διεκδικούσαν οι νόμιμοι  κληρονόμου του  δωρητή.
Η ακίνητη περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων είναι τεράστια, την διαχείρισή της όμως αναλαμβάνουν διορισμένες από τον εκάστοτε Υπουργό Εθνικής Άμυνας διοικήσεις, που προβαίνουν σε συναλλαγές όχι πάντα επωφελείς ,  για τα γενικότερα συμφέροντα του Στρατεύματος ή των στρατιωτικών.
ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ

Η περιουσία που διαχειρίζεται το Ταμείο Εθνικής Άμυνας(ΤΕΘΑ) μπορεί να διαιρεθεί  σε τρεις κατηγορίες :
Η 1η είναι τα ακίνητα ,  είναι περιουσία που αποκτήθηκε  από τις Ενοπλες Δυνάμεις  και μέχρι το 1973 που ιδρύθηκε το ΤΕΘΑ. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα Στρατόπεδα.
Η 2η κατηγορία είναι η περιουσία που αποκτήθηκε με χρήματα του ΥΠΕΘΑ ή του Υπουργείου Οικονομικών,  προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων. Η περιουσία αυτή είναι δημόσια περιουσία και  χρειάζεται συναίνεση του υπουργείου οικονομικών για κάθε μεταβολή της.
Στη 3η κατηγορία ανήκουν τα κληροδοτήματα. Η κατηγορία αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί ανέρχεται σε πολλές εκατοντάδες  εκατομμύρια ευρώ.  Στη περίπτωση αυτή ο χρήστης είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις.
Γενικά οι Ένοπλες Δυνάμεις  πρόθυμα δίνουν στρατόπεδα για να δημιουργηθεί πράσινο,  ώστε ενεργά να συμβάλλουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ελλήνων πολιτών. Ωστόσο,   τις περισσότερες φορές τα παραχωρηθέντα Στρατόπεδα είτε οικοδομούνται,  είτε μένουν εγκαταλελειμμένα λόγω μη σύνταξης ολοκληρωμένης μελέτης, είτε αξιοποιούνται εμπορικά. Έτσι καταπατώνται τεράστιες εκτάσεις του Δημοσίου,  σε βάρος φυσικά  των Ελλήνων πολιτών!


ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Μόνο την πενταετία  από το 2004 έως 2009 έχουν παραχωρηθεί στις τοπικές κοινωνίες για χρήση συνολικά  1.397,7 στρέμματα, που ήταν Στρατόπεδα.

Στο νομό Αττικής έχουν παραχωρηθεί 160,416 στρέμματα. Τα ακίνητα διατέθηκαν για τις παρακάτω χρήσεις.

Ø  Στέγαση Ιστορικού- Διπλωματικού Αρχείου.
Ø  Κατασκευή κτιρίου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Ø  Στέγαση Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδας
Ø  Ίδρυση Μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων
Ø  Επέκταση οδού Τεμπών – Ρίμινι
Ø  Επέκταση 38ου Γυμνασίου – Λυκείου Αθηνών.

Στους Νομούς Θεσσαλονίκης και Λάρισας παραχωρήθηκαν 541 στρέμματα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για:

Ø  Κατασκευή Διοικητηρίου περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Ø  Βελτίωση υποδομών Δικαστικού Καταστήματος στη Θεσσαλινίκης
Ø  Βελτίωση οδικού άξονα στη Λάρισα.
Ø  Βελτίωση πεζοδρόμων στη Λάρισα.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα διατέθηκαν 696,321στρέμματα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για:
Ø   Επέκταση Λαογραφικού Μουσείου στη Χαλκίδα
Ø  Δημιουργία Χώρου Στάθμευσης αυτοκινήτων στη Χαλκίδα
Ø  Δημιουργία Χώρου Στάθμευσης αυτοκινήτων στη Κοζάνη
Ø  Δημιουργία Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα στην Αριδαία
Ø  Διάθεση έκτασης για ανάγκες Πανεπιστημίου στην Φθιώτιδα.
Ø  Διαπλάτυνση Εθνικής οδού Μυτιλήνης-Λάρσου.


Το νομικό πλαίσιο , παραχώρησης Στρατοπέδων καθορίζεται από το Ν 2745/99.
Το περίεργο είναι ότι οι διαχειριστές της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν προέβλεψαν το ελάχιστο, δηλαδή η παραχώρηση των Στρατοπέδων να συνοδεύεται και με την εκχώρηση  κάποια μικρής έκτασης, για τις ανάγκες στέγασης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, που μετατίθενται κάθε δύο ή τρία χρόνια και υποχρεώνονται να ενοικιάζουν διαμερίσματα με υπέρογκα ενοίκια.
                                 *
Αποκλειστική δήλωση στη «Σ» του αν.ΥΠΕΘΑ Π.Μπεγλίτη

  Ο Αναπληρωτής Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Μπεγλίτη σχετικά με τα στρατόπεδα που παραχωρήθηκαν στην τοπική αυτοδιοίκηση, έκανε στη «Σ» της εξής δήλωση.

« Ένας από τους στόχους της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ είναι η αξιοποίηση των αποδεσμευομένων στρατοπέδων προκειμένου να συνδεθεί αυτή με την οικονομική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, με την Πράσινη Ανάπτυξη και με την εξυπηρέτηση των αναγκών της Άμυνας. Στις σύγχρονες κοινωνίες ο συνδυασμός αυτός εφαρμόζεται προκειμένου να μην μένει ανεκμετάλλευτη η περιουσία που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Άλλωστε, υπάρχει προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ για συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και την ΚΕΔΚΕ στους τομείς της ιεράρχησης των χώρων  αποδεσμευομένων στρατοπέδων που θα μεταβιβαστούν στην Τ.Α., της εξεύρεσης πόρων και του τρόπου διασφάλισης των χώρων αυτών στην προώθηση της τοπικής Πράσινης Ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσφατα αποδεσμεύσαμε στρατόπεδο στη Λέσβο για εξυπηρέτηση άμεσων αναγκών του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η προσπάθεια μας, όμως, είναι να εξετάσουμε το θέμα των στρατοπέδων συνολικά και όχι αποσπασματικά για να εξυπηρετήσουμε συγκεκριμένους τομείς της  πολιτικής μας. »  
 **ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΗΜΟΣΙΕΎΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΊΔΑ "Η ΣΦΗΝΑ"

1 σχόλιο:

  1. ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΕ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ,ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΘΑ ΔΤΙ ΘΑ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΕΙ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΔΙΑ ΒΟΛΗΣ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΕΙΣ ΑΜΕΤΡΗΤΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή