Σάββατο, 10 Απριλίου 2010

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Εργώδεις πολιτικές διαβουλεύσεις , είναι σε πλήρη εξέλιξη στην Κύπρο, ενόψει της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Γ.Α.Παπανδρέου στη Μεγαλόνησο την ερχόμενη βδομάδα, αλλά και λόγω των «εκλογών» στις 18 Απριλίου  στα κατεχόμενα. 
Ο κ. Παπανδρέου θα επισκεφθεί την  Δευτέρα την Κύπρο και θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο Χριστόφια και συναντήσεις  με τους αρχηγούς των κομμάτων, στο πλαίσιο Συνόδου του Άτυπου Συμβουλίου Αρχηγών.
 Επειδή από την αμερικανο-βρετανική διπλωματία τον ΟΗΕ, την Ε.Ε. και την Τουρκία, διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου, γι’ αυτό:  
Χρήσιμο είναι να υπενθυμίσουμε ότι,  η Τουρκία εισέβαλε με στρατιωτική δύναμη  κατά της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας το 1974.
Η  Τουρκία κατέχει παράνομα έδαφος της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ε.Ε..
Η  Τουρκία έχει διαπράξει σωρεία εγκλημάτων (Πολέμου και Κοινού Ποινικού Δικαίου) κατά των Ελλήνων της Κύπρου.
Ο  ‘‘de facto διαχωρισμός’’  των δύο κοινοτήτων είναι ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ, ως απότοκο αποτέλεσμα της στρατιωτικής εισβολής, της  κατοχής και της παραβίασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


                                           
Λίγες ημέρες μένουν ως τις “εκλογές” της 18ης Απριλίου στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη και κορυφώνεται η σκληρή αντιπαράθεση  μεταξύ του τουρκοκύπριου ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και του “πρωθυπουργού” του  τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους, Ντερβίς Έρογλου.  
Η αμερικανική διπλωματία φαίνεται ότι επιθυμεί την εκλογή του Α.Ταλάτ, γι’ αυτό άλλωστε η αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Χίλαρυ Κλίντον απηύθυνε πρόσκληση στο  Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να επισκεφθεί τις ΗΠΑ, μετά τις εκλογές στα κατεχόμενα. Η κίνηση της Κλίντον ερμηνεύεται ως σαφής στήριξη προς τον Ταλάτ έναντι του  Ντερβίς Έρογλου.
Πάντως στα κατεχόμενα επικρατεί μια δυναμική εθνικισμού, με τον εθνικιστή «Πρωθυπουργό» Έρογλου να αισιοδοξεί ότι μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 60% στις προτιμήσεις των τουρκοκυπρίων και των τούρκων εποίκων στις εκλογές!  Οι Τούρκοι έποικοι που έχουν δικαίωμα ψήφου, είναι φανατικοί οπαδοί του Ερογλου.
Αν αυτό συμβεί, δηλαδή μεγάλη νίκη του Ερογλου,  τότε θα υπάρξουν σοβαρές ανατροπές σε όσα έχουν συμφωνήσει οι Χριστόφιας – Ταλάτ.
Το Κυπριακό θα περάσει από  πιο δύσβατα πολιτικά και διπλωματικά μονοπάτια.
 Είναι χαρακτηριστικό ότι, ο   Ντερβίς Έρογλου (που προηγείται με μεγάλη διαφορά του Α.Ταλάτ στις δημοσκοπήσεις),  δηλώνει ότι θα προσέλθει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων “προκειμένου να διευκολύνει μια συμφωνία που να βασίζεται στην ισότητα και όχι για να προβεί σε παραχωρήσεις”.
Υπενθυμίζουμε ότι ο Έρογλου,  σε πρόσφατη συνέντευξή του για το Κυπριακό , είχε δηλώσει, πως βλέπει ως μόνη λύση τη “συμπεφωνημένη διχοτόμηση”…
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου