Δευτέρα, 19 Απριλίου 2010

ΝΙΚΗΣΕ Η ΑΔΙΑΛΛΑΞΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΧΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΕΠΟΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ- ΝΙΚΗ ΕΡΟΓΛΟΥ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

Με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων, ο σκληροπυρηνικός Derviş Eroğlu εξασφάλισε 50,37% και εκλέγεται από το πρώτο γύρο των "προεδρικών εκλογών" που διεξήχθησαν χθες στα Κατεχόμενα. Καθοριστική στην επικράτηση του Κόμματος Εθνικής Ενότητας του Eroğlu ήταν η υποστήριξη από το Δημοκρατικό Κόμμα του Serdar Denktas αλλά και κύκλων που πρόσκεινται στο κεμαλικό κατεστημένο της Άγκυρας. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η πλειοψηφία των εποίκων που καταλαμβάνουν σημαντικό ποσοστό μεταξύ των τουλάχιστον 140.000 ψηφοφόρων τάχθηκαν υπέρ της εκλογής του 72χρονου ψευδο-πρωθυπουργού.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Στ. Στεφάνου στο πρώτο του σχόλιο επεσήμανε ότι πρόκειται για "αρνητική εξέλιξη" δεδομένων των θέσων του Eroğlu στο Κυπριακό.


***
«Νικητής» των ψευδοεκλογών αναδείχθηκε χθες ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Ντερβίς Έρογλου. Αν και οι προβλέψεις που του έδιναν μεγάλη «νίκη» αποδείχθηκαν ιδιαίτερα αισιόδοξες, ο Έρογλου, έστω και οριακά, κατάφερε να λυγίσει τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ από τον πρώτο γύρο των λεγόμενων εκλογών, με 50,38%, έναντι 42,85%. Οι άλλοι «υποψήφιοι», έλαβαν: Ταχσίν Ερτογρούλογλου: 3,81%, Μουσταφά Κεμάλ Τουμκάν: 0,79%, Αρίφ Σαλίχ Κιρντάγ: 0,43%, Ζεκί Μπεσίκτεπελι: 1,61% και Αϊχάν Καϊμάκ: 0,14%.
Το αποτέλεσμα διέψευσε τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες έδειχναν τον Έρογλου να προηγείται μέχρι και με 16 ποσοστιαίες μονάδες. Μάλιστα, δεν κατάφερε να ξεπεράσει το 50%, παρά μόνο μετά την καταμέτρηση του 75% των «ψήφων». Μέχρι εκείνη τη στιγμή τα αποτελέσματα κατεδείκνυαν προς την κατεύθυνση διεξαγωγής «δεύτερου γύρου» μεταξύ Ντερβίς Έρογλου και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αλλά το αποτέλεσμα άρχισε να ανατρέπεται όταν καταμετρήθηκε σημαντικός αριθμός «καλπών» της λεγόμενης εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου, από την οποία προέρχεται ο Έρογλου και έχει σημαντική «εκλογική» δύναμη.
Στις πρώτες του δηλώσεις, κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών, ο Ντερβίς Έρογλου επαναβεβαίωσε ότι θα μείνει πιστός στις γνωστές του θέσεις. Αυτές είναι σαφώς πιο σκληρές από εκείνες του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αν και δεν είναι σίγουρο ότι θα αντανακλώνται κατά τις απευθείας διαπραγματεύσεις, καθώς εκεί αποφασίζει, επί της ουσίας, η Άγκυρα, από την οποία εξαρτώνται τα κατεχόμενα σε όλα τα επίπεδα.

Τα πρώτα λόγια
Χθες, λίγα λεπτά μετά την παράνομη «εκλογή» του, τόνισε ότι οι παράμετροι της λύσης βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά «το σημαντικό είναι όταν αυτές οι παράμετροι θα εφαρμοστούν, να μην εφαρμοστούν εις βάρος των Τουρκοκυπρίων και να μην οδηγήσουν σε μία λύση, η οποία δεν θα είναι προς το συμφέρον τους».
Σημείωσε ότι «αν συμφωνία υπάρχει σε κάποια θέματα και όχι σε όλα, τότε δεν υπάρχει συμφωνία», θεωρώντας, ουσιαστικά, ότι όλα είναι ρευστά, καθώς είπε ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει στο τραπέζι μια λύση, τότε θα συζητηθούν όλα τα ζητήματα. Πρόσθεσε ότι θα υποστηρίξει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ότι υποστηρίζει τη λύση του Κυπριακού, αφού δεν θέλει να ξαναζήσουν οι Τουρκοκύπριοι τέτοια γεγονότα που ο ίδιος έχει βιώσει από το 1960 μέχρι σήμερα. Κατά τα άλλα ανέφερε ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να ζήσουν Τ/κ και Ε/κ ειρηνικά, διευκρινίζοντας ότι παρόμοια συμπεριφορά αναμένει και από την ε/κ πλευρά.
Προσπαθώντας να προλάβει, ενδεχομένως, τις αντιδράσεις του αντίπαλου στρατοπέδου αλλά και μερίδας των Ε/κ, ο Ντερβίς Έρογλου τόνισε ότι δεν είναι σωστό να γίνει διαχωρισμός των ανθρώπων «σε ανθρώπους που επιθυμούν τη λύση και σε ανθρώπους που δεν επιθυμούν τη λύση». Επισήμανε ότι δεν κατανοεί γιατί να υπάρχει η λεγόμενη απομόνωση των Τ/κ.

Ποιος είναι ο Έρογλου
Ο Ντερβίς Έρογλου γεννήθηκε στο χωριό Όβγορος το 1938. Είναι παντρεμένος με τέσσερα παιδιά. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης και έλαβε ειδικότητα ουρολογίας στην Άγκυρα. Εργάστηκε ως ουρολόγος για τέσσερα χρόνια, πριν μπει στην πολιτική. Το 1976 εξελέγη για πρώτη φορά «βουλευτής» Αμμοχώστου και έκτοτε συνέχισε ως επαγγελματίας πολιτικός. Με εξαίρεση ορισμένων μηνών, είναι πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας από το 1983. Ήταν ψευδοπρωθυπουργός την περίοδο 1985-90, 1990-93, 1996-98 και 1998-2003, ενώ ανήλθε εκ νέου στη λεγόμενη πρωθυπουργία πέρσι τον Απρίλιο.

Αλλάζουν τα δεδομένα;
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας θα έχει ενώπιόν του έναν νέο διαπραγματευτή, ο οποίος, εκτός από πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις και τοποθετήσεις στο Κυπριακό, δεν έχει καν τις αριστερές καταβολές του «εκλεκτού» του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Αντιθέτως, ο Ντερβίς Έρογλου ηγείται του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, ενώ έτυχε «υποστήριξης» από το Κόμμα Εθνικιστικής Δικαιοσύνης, το Κόμμα Πολιτική για το Λαό, καθώς και τον Ραούφ Ντενκτάς. Αρκετές εθνικιστικές οργανώσεις εξέφρασαν επίσης «υποστήριξη» στον Έρογλου. Η πιο σημαντική υποστήριξη, όμως, προήλθε από το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντεκτάς αλλά και από τον πατέρα του Ραούφ Ντενκτάς. Αυτή δίνει και το στίγμα της πολιτικής που αναμένεται να ακολουθήσει ο Έρογλου στη διαπραγματευτική διαδικασία.
Πριν από μερικές ημέρες, ο Έρογλου είχε δηλώσει ότι εάν «κερδίσει τις εκλογές» θα συνεχίσει τις συνομιλίες μεν, θα αλλάξει όμως τους στόχους της τουρκικής πλευράς. Θα προσπαθήσει, δηλαδή, να πείσει τον Πρόεδρο Χριστόφια και τη διεθνή κοινότητα να αποδεχθούν την «κυριαρχία των Τ/Κ», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, δηλαδή την αναγνώριση «κρατικής υπόστασης» σε αυτούς.

Διαπραγματευτής από άλλη «πάστα»
Στο παρελθόν ο Έρογλου επέκρινε έντονα τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, για αποδοχή της μίας κυριαρχίας και της μίας διεθνούς προσωπικότητας, κατά τη συζήτηση στις συνομιλίες, ενώ τάσσεται εναντίον της σταθμισμένης ψήφου, θεωρώντας ότι καταλύει την έννοια των δύο ανεξάρτητων λαών. Επέμενε ότι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ προέβαινε σε υποχωρήσεις υπέρ της πλευράς μας, ενώ ο ίδιος ξεκαθάρισε πολλές φορές ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει παρόμοια τακτική, καθώς διαθέτει κόκκινες γραμμές, τις οποίες και θα τηρήσει πιστά. Μεταξύ αυτών εντάσσεται η αντίθεσή του στο μοντέλο λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, το οποίο θεωρεί ότι δεν αποδίδει τη διάσταση των δύο κρατών και την προώθηση μίας χαλαρής συνομοσπονδίας, ανάμεσα σε δύο «κυρίαρχες οντότητες».
Ερμηνεύει την πολιτική ισότητα, η οποία έχει τεθεί ως βάση της τρέχουσας διαπραγματευτικής διαδικασίας, όχι ως το αποτέλεσμα της λύσης, αλλά την αφετηρία της: δηλαδή ότι η λύση ξεκινά από δύο «ισότιμα κράτη», τα οποία θα διατηρήσουν ίσο καθεστώς και μετά τη διευθέτηση του Κυπριακού. Εξ ου και θεωρεί μέγιστο λάθος την αποδοχή της μίας κυριαρχίας και της μίας διεθνούς προσωπικότητας. Αν και τον περασμένο Φεβρουάριο είχε δηλώσει ότι δεν θα επιχειρήσει επαναδιαπραγμάτευση των συμφωνηθέντων στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης, είναι αμφίβολο κατά πόσον δεν θα κάνουν την εμφάνισή τους οι ξεκάθαρες διαφωνίες του τόσο σε επίπεδο φιλοσοφίας όσο και επί των ίδιων των πτυχών, στις οποίες καταγράφηκαν συγκλίσεις μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Οι πρώτες τουρκικές και διεθνείς αντιδράσεις
Η τουρκική Hurriyet Daily News έγραψε, υπό τον τίτλο «Μέσα ο Έρογλου, έξω ο Ταλάτ», ότι ο σκληροπυρηνικός Ντερβίς Έρογλου «κέρδισε», και το αποτέλεσμα αναμένεται να επηρεάσει το μέλλον των ειρηνευτικών συνομιλιών στο νησί. Η εφημερίδα αναφέρει, επίσης, ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σημαντικές για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, εξ ου και η Άγκυρα κατ’ επανάληψιν τόνιζε την ανάγκη συνέχισής τους, γεγονός που θεωρήθηκε ως ξεκάθαρη υποστήριξη του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Το αραβικό δίκτυο Al Jazeera έγραψε ότι «ο επικεφαλής του κόμματος που αντιτίθεται στην επανένωση της Κύπρου, κέρδισε τις εκλογές ηγεσίας του τουρκοκυπριακού βορρά στο μοιρασμένο νησί της Μεσογείου». Σχολιάζοντας το γεγονός πως μόλις μερικές εκατοντάδες «ψήφοι» ήταν αρκετές για να καθορίσουν το αποτέλεσμα, ο ανταποκριτής του δικτύου ανέφερε ότι «ένας τόσο μικρός αριθμός "ψήφων" έχει δημιουργήσει τόσες μεγάλες επιπτώσεις, που αρκετοί πιστεύουν ότι αυτό θα οδηγήσει στο θάνατο των συνομιλιών».
Το Associated Press τιτλοφόρησε την ανταπόκρισή του «Ο Τ/κ σκληροπυρηνικός νίκησε τις εκλογές». Σε αυτήν αναφέρεται ότι ο Έρογλου δήλωσε πως θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται, ενώ αποδίδει την «ήττα» Ταλάτ στην ευρεία δυσαρέσκεια των Τ/κ για τη μη ευόδωση της υπόσχεσής του για εξεύρεση λύσης σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο Έρογλου, τονίζεται, επιμένει στην ανάγκη ξεχωριστής κυριαρχίας για το βορρά, κάτι που ο Δημήτρης Χριστόφιας προειδοποίησε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί.
Υπό τον τίτλο «Η βόρεια Κύπρος εκλέγει υποστηρικτή της συνεχιζόμενης αυτονομίας στο διχασμένο νησί», η Deutsche Welle αναφέρει ότι οι Τ/κ «εξέλεξαν» έναν σκληροπυρηνικό και το αποτέλεσμα αυτό μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τόσο τη διαπραγματευτική διαδικασία, όσο και τις προσπάθειες της Τουρκίας για ένταξη στην Ε.Ε. «Οι συνομιλίες που προσπαθούν να φέρουν την ε/κ και την τ/κ πλευρά του νησιού μαζί, μπορεί να κολλήσουν», γράφει το δημοσίευμα.
Το Euronews ανέφερε ότι η «νίκη» του Έρογλου θα περιπλέξει τις προσπάθειες της Τουρκίας για ένταξη στην Ε.Ε., γιατί, σε αντίθεση με τον Ταλάτ, τάσσεται εναντίον της επανένωσης του νησιού.
Το AFP έγραψε ότι ο σκληροπυρηνικός Έρογλου «νίκησε» τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, που υποστήριζε τη διευθέτηση του Κυπριακού. Απέδωσε την «ήττα» του Ταλάτ στην απογοήτευση των Τ/κ για τη μη ύπαρξη επαρκούς προόδου στις συνομιλίες, όπως επίσης στη συνεχιζόμενη πολιτική και οικονομική «απομόνωσή» τους.
Το Bloomberg έγραψε ότι οι Τ/κ «εξέλεξαν» έναν πολέμιο των προσπαθειών για επανένωση του νησιού, δημιουργώντας ένα νέο εμπόδιο στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. «Ο Έρογλου υποστηρίζει τη διχοτόμηση της Κύπρου σε δύο χωριστά κράτη και κατηγορεί τον Ταλάτ, που διαπραγματευόταν για 18 μήνες με το Δημήτρη Χριστόφια υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», προσθέτει.

SigmaLive Περισσότερα


1 σχόλιο:

  1. A-Π-O-K-Α-Λ-Y-Π-T-I-K-O

    ΕΛΙΑΜΕΠ ή μήπως Ελληνικό Ίδρυμα Αμερικανικής Εξωτερικής Πολιτικής;

    .....


    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/04/blog-post_8580.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή