Στην Αθήνα βρίσκονται ήδη στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ. Την ερχόμενη Πέμπτη ξεκινάει μεγάλη αεροπορική άσκηση των Πολεμικών Αεροποριών της Ελλάδας και του Ισραήλ. Η άσκηση θα διαρκέσει περίπου μία βδομάδα. Θα περιλαμβάνει ανεφοδιασμό μαχητικών αεροσκαφών εν πτήσει και βολές από μεγάλη απόσταση με κατευθυνόμενα βλήματα. Η άσκηση αυτή προβλέπεται από την ισχύουσα ελληνο-ισραηλινή στρατιωτική συμφωνία. Γενικά, η Ισραηλινή Αεροπορία, το τελευταίο διάστημα, έχει έντονη εκπαιδευτική δραστηριότητα. Και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει, αν αυτή η δραστηριότητα σχετίζεται ή όχι, με το πυρηνικό πρόγραμμα του ΙΡΑΝ.
******
Το θέμα του Ιρανικού πυρηνικού προγράμματος είναι το κορυφαίο θέμα στο ΙΣΡΑΗΛ. Στον ισραηλινό τύπο, αλλά και σε έγκυρα διεθνή περιοδικά, υπάρχουν αναλύσεις και εκτιμήσεις , ότι το Ισραήλ δεν θα παραμείνει απαθές στην προσπάθεια της Τεχεράνης να προχωρήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Ο ισραηλινός πτέραρχος ΝΤΑΝ ΧΑΛΟΥΤΖ, σε συνέντευξή του επισημαίνει ότι «για να πετύχει σημαντικά αποτελέσματα ενδεχόμενη αεροπορική επιδρομή των ισραηλινών στο Ιράν, απαιτείται και η εμπλοκή άλλων δυνάμεων και κυρίως η συμμετοχή των ΗΠΑ».
Σύμφωνα με δημοσίευμα αμερικανικής στρατιωτικής επιθεώρησης, οι αμερικανοί είναι επιφυλακτικοί για ενδεχόμενο στρατιωτικό πλήγμα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, ωστόσο, συζητούν διεξοδικά με τους ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥΣ το θέμα του ΙΡΑΝ. Υπάρχει ανησυχία για το πιθανό ενδεχόμενο να αποκτήσει το Θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης πυρηνικά όπλα. Παρόλα αυτά, οι αμερικανοί διπλωμάτες, γράφει η αμερικανική επιθεώρηση, έχουν επισημάνει στους Ισραηλινούς, ότι, σε μια επιλογή στρατιωτικής επίθεσης εναντίον του ΙΡΑΝ, η τιμή του πετρελαίου θα εκτιναχτεί πάνω από τα 200 δολάρια το βαρέλι, και ότι η οικονομία, η αμερικανική και η εξαρτώμενη ευρωπαϊκή, δεν αντέχουν τέτοια εξέλιξη.
Πάντως έχουν εξετασθεί πάνω από 10 πιθανά επιτελικά σχέδια, προσβολής των πυρηνικών εγκαταστάσεων του ΙΡΑΝ. Αν τελικά γίνει επίθεση εναντίον του ΙΡΑΝ, προφανώς αυτή θα γίνει με συμβατικές βόμβες βαθιάς διάτρησης ή με πυραύλους ΚΡΟΥΖ από τα ΙΣΡΑΗΛΙΝΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ, με στόχο μόνο τις πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Ωστόσο, είναι πολλά τα ερωτήματα που προκύπτουν, από αυτά τα πολεμικά σενάρια.
Όπως , ποιες θα είναι οι ανθρώπινες απώλειες; πόσο πίσω θα πάει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα; ποιες θα είναι οι ασύμμετρες αντιδράσεις του ΙΡΑΝ; Και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην περιφερειακή σταθερότητα, αφού θα κλιμακωθεί η δράση διάφορων τρομοκρατικών οργανώσεων ;
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου