Παρασκευή, 4 Ιουνίου 2010

ΕΛΛΑΔΑ –ΤΟΥΡΚΙΑ- ΙΣΡΑΗΛ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΠΟΥΤΣΗ


Η αιματηρή επίθεση των Ισραηλινών Στρατιωτών εναντίον της νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια και μάλιστα στα διεθνή ύδατα επιβεβαίωσε αυτό που αποτελεί γεγονός εδώ και χρόνια. Ότι το Ισραήλ δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία, προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του.
Το Ισραήλ συμπεριφέρεται κατ’ αυτό τον προκλητικό τρόπο, επειδή του το επέτρεψε η διεθνής κοινότητα. Κι όταν υποχρεώνονται οι διεθνείς οργανισμοί όπως ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε., να αντιδράσουν, τότε , περιορίζονται σε γενικόλογες εκκλήσεις, για αυτοσυγκράτηση και χλιαρές καταδίκες, που οι ισραηλινές κυβερνήσεις κατά κανόνα πετάνε με περιφρόνηση στο καλάθι των αχρήστων.
θα ήθελα όμως, τηρώντας τη δεοντολογία, να παρέθεσω τη δήλωση του Ρίτσαρντ Φολκ , που έχει και την ιδιότητα του ειδικού των Ηνωμένων Εθνών, για την κατάσταση των Παλαιστινίων στα κατεχόμενα εδάφη. Ο Ρίτσαρντ Φολκ έδωσε στη δημοσιότητα την ακόλουθη δήλωση: «Το Ισραήλ είναι ένοχο για την εξοργιστική στάση που τήρησε, κάνοντας χρήση φονικών όπλων εναντίον άοπλων πολιτών σε πλοία που βρίσκονταν σε διεθνή ύδατα όπου ισχύει η ελευθερία της ναυσιπλοΐας, σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας. Είναι σημαντικό αυτοί οι Ισραηλινοί που ευθύνονται για την άνομη και φονική ενέργεια, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών ηγετών που έδωσαν τις διαταγές, να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη για τις άδικες αυτές πράξεις».
*************************
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ
Η Ελληνική Κυβέρνηση αντέδρασε πολύ προσεχτικά, στο αιματηρό επεισόδιο ανοιχτά της Λωρίδας της Γάζας, όπου το Ισραήλ με τη χρήση στρατιωτικής βίας εμπόδισε νηοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στους αποκλεισμένους Παλαιστίνιους.
Κορυφαίο στέλεχος της Κυβέρνησης, όταν ρωτήθηκε από τον γράφοντα , για την σχετικά ήπια αντίδραση της ελληνικής Κυβέρνηση απέναντι στο Ισραήλ, μας παρέπεμψε στην πολιτική συμπεριφορά των ΗΠΑ, της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, που αρνήθηκαν να καταδικάσουν την χρήση στρατιωτικής βίας από το Ισραήλ εναντίον αμάχων ακτιβιστών.
Η Ελλάδα τουλάχιστον, επεσήμανε ο Υπουργός, διέκοψε την αεροπορική άσκηση των Πολεμικών Αεροποριών Ελλάδας και Ισραήλ, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο, της επανάληψής της.
Πάντως, η συγκεκριμένη ελληνική αντίδραση ήταν επιβεβλημένη, διότι, οι ισραηλινοί κομάντος πραγματοποίησαν ένοπλη επίθεση σε βάρος πλοίου με ελληνική σημαία! (πράξη πολέμου).
Είναι σαφές ότι, οι παρενέργειες από την κλιμάκωση της έντασης σε Άγκυρα και Τελ- Αβίδ, θα επιβαρύνουν την εύθραυστη ισορροπία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής κα της Κεντρικής Ασίας.
Η Ελλάδα βρίσκεται εντός της «διακεκαυμένης ζώνης» των γεωπολιτικών εξελίξεων, που είναι αυτονόητο ότι θα επηρεάσουν και τα Εθνικά μας θέματα (Κύπρος , Αιγαίο, Θράκη), γι’ αυτό ακριβώς, απαιτούνται υψηλού επιπέδου χειρισμοί από την ελληνική διπλωματία.
**************
Οι δεσμοί των ΗΠΑ με το Ισραήλ είναι πολύ στέρεοι στον πολιτικό, οικονομικό, και στρατιωτικό τομέα και παρά τις διακυμάνσεις δεν απειλούνται.
Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ λειτουργεί για δεκαετίες ως χωροφύλακας των αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή. Βέβαια, υπάρχει μια δυσφορία στην αμερικανική εξωτερική πολιτική για ορισμένες επιλογές του Ισραήλ, διότι εκτιμούν οι αμερικανοί διπλωμάτες, ότι οι ισραηλινοί υπονομεύουν τις προσπάθειες του Μπάρακ Ομπαμα να οικοδομήσει γέφυρες επικοινωνίας με τον αραβικό κόσμο.
Αλλά και οι ΗΠΑ στηρίζονται στην Τουρκία, που αποτελεί το ανάχωμα στην επέκταση στη Δύση του ισλαμικού φονταμενταλισμού
Μάλιστα οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Τουρκία, από το 1996 έχουν σχηματίσει μια πολύ ισχυρή πολιτικο-στρατιωτική συμμαχία, η οποία υπέστη σοβαρό ρήγμα το 2008 , όταν ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στη Λωρίδα της Γάζας και ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε την εισβολή «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας». Από τότε, το Ισραήλ επιχειρεί αναθέρμανση των σχέσεων του με την Ελλάδα, ειδικά στον στρατιωτικό τομέα. Και στο πλαίσιο των αναβαθμισμένων ελληνο-ισραηλινών σχέσεων έγινε και η αεροπορική άσκηση «ΜΙΝΩΑΣ 2010».
Επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η Τουρκία, δεν θεωρεί την παλαιστινιακή οργάνωση «ΧΑΜΑΣ» τρομοκρατική, όπως οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Και ακόμη, η Ισλαμική Κυβέρνηση του Τ.Ερντογάν, έχει πραγματοποιήσει θεαματικά διπλωματικά «ανοίγματα» προς το Θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης, θανάσιμο εχθρό του Ισραήλ.
*****************
Θα πρέπει επίσης να αξιολογηθεί ότι η τουρκική οργάνωση "IHH", (Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Αρωγής) που διοργάνωσε την αποστολή του στολίσκου της Γάζας, έχει διασυνδέσεις με παγκόσμιες ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις. ΣΎΜΦΩΝΑ με τον τουρκικό Τύπο, έχει λάβει μέρος σε αποστολές στο Πακιστάν, στην Αιθιοπία, στον Λίβανο, στην Ινδονησία, στο Ιράκ, στα Παλαιστινιακά εδάφη και αλλού. Στην ουσία όμως, πρόκειται για μια «ριζοσπαστική ισλαμιστική ομάδα, η οποία παρουσιάζεται ως ανθρωπιστική οργάνωση».
Επίσης, η Τουρκία, μετά το επεισόδιο, εμφανίζεται να ηγείται των διεθνών αντιδράσεων κατά του Ισραήλ. Αυτό μπορεί να προκαλεί δυσαρέσκεια σε ορισμένες δυτικές πρωτεύουσες, αλλά παραλλήλως αυξάνει σημαντικά το κύρος της όχι μόνο στον μουσουλμανικό κόσμο, αλλά και στο επίπεδο της παγκόσμιας κοινής γνώμης.
Και ακόμη, η σχετικά ήπια αντίδραση της Ελλάδας και η μάλλον φιλοισραηλινή στάση της Κυπριακής Κυβέρνησης, ενέχει κινδύνους, διότι επιβαρύνονταν οι σχέσεις των Ελλήνων με τον Αραβικό και μουσουλμανικό Κόσμο. Τι θα γίνει, αν η Τουρκία ζητήσει την διεθνή αναγνωρίσει του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους; Δεν θα σπεύσουν να το αναγνωρίσουν, δεκάδες αραβικά κράτη;
Πάντως, η σύγκρουση των δύο περιφερειακών υπερδυνάμεων του Ισραήλ και της Τουρκίας, για τον πολιτικό «έλεγχο» της υψίστης στρατηγικής αξίας περιοχής μας, ίσως υποχρεώσει την Ελλάδας να εγκαταλείψει το ρόλο του παθητικού θεατή των εξελίξεων.
**************

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου