Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2010

Από την Ελλάδα μπαίνει η συντριπτική πλειοψηφία των λαθρομεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ανεξέλεγκτη λαθρομετανάστευση είναι από τα σημαντικότερα πολιτικο-κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης.
Η Ελλάδα, είναι η χώρα εισόδου του 88% του συνολικού αριθμού των λαθρομεταναστών που βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της FRONTEX , του ευρωπαϊκού οργανισμού για την ασφάλεια των Εξωτερικών συνόρων, που παρουσίασε στην ΑΙΓΛΗ του Ζαππείου, ο αν. εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού ο Αρίας Φερνάντες.
Το 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία της FRONTEX μπήκαν στην Ελλάδα από την Τουρκία, είτε από το Αιγαίο, είτε από τον Έβρο, περίπου 80 χιλιάδες λαθρομετανάστες. Ο αριθμός αυτός απηχεί τους επισήμως καταγεγραμμένους λαθρομετανάστες από τις ελληνικές αρχές, εκτιμάται όμως, ότι ο πραγματικός αριθμός των μεταναστών που μπήκαν παρανόμως στη χώρα μας είναι, κατά πολύ μεγαλύτερος.

Οι λαθρομετανάστες στην Ελλάδα, κατά τάξη αριθμητικού μεγέθους είναι, Πακιστανοί, Αφγανοί, Παλαιστίνιοι, Σομαλοί, Ιρακινοί και Κούρδοι. Αρκετοί από αυτούς, κατευθύνονται στη Βρετανία, μέσω των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία-Κόσσοβο- Σκόπια- Μαυροβούνιο), που λειτουργούν ως τράνζιτ λαθρομεταναστών.
Ωστόσο, το πρώτο τετράμηνο του 2010, έχει μειωθεί ο αριθμός των λαθρομεταναστών που μπήκαν στην Ελλάδα, σχετικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Έτσι, 3.700 μπήκαν από τον Έβρο και 2.990 έφθασαν με καΐκια σε κάποιο από τα νησιά του Αιγαίου. Το στέλεχος της FRONTEX εκτίμησε , ότι η μείωση του αριθμού των λαθρομεταναστών οφείλεται στην αυξημένη επιτήρηση των συνόρων και στην αυστηροποίηση των νόμων για την παροχή πολιτικού ασύλου.
Εκτιμώ ότι, ίσως θα πρέπει να αναλυθεί περισσότερο και η σχέση της ανεργίας προς τον αριθμό των εισερχομένων στη χώρα μας λαθρομεταναστών.
Το διευθυντικό στέλεχος της FRONTEX είπε ακόμη, ότι θα βελτιωθούν τα μέσα επιτήρησης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. , αλλά και η συνεργασία με την Ελλάδα, που αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου των λαθρομεταναστών στην Δυτική Ευρώπη. Γι’ αυτό, θα ιδρυθεί περιφερειακός σταθμός της FRONTEX στον Πειραιά τον προσεχή Οκτώβρη , ώστε να υπάρξει καλύτερος συντονισμός.
Σχετικά με το ζήτημα των παρενοχλήσεων από τα τουρκικά ραντάρ των αεροσκαφών της FRONTEX που επιτηρούν το Αιγαίο , για τον εντοπισμό λαθρομεταναστών, ο κ.Φερνάντες δήλωσε ότι, αυτές οι παρενοχλήσεις, δεν έχουν επηρεάσει την αποτελεσματικότητά μας.
Αν όμως, πρόσθεσε, οι Τούρκοι συνεχίσουν την ίδια τακτική, θα επιδιώξουμε να έρθουμε σε συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές και ελπίζω ότι θα βοηθήσουν, στο έργο μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου