Κυριακή, 20 Ιουνίου 2010

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Κιργιζία.


 Ο τελικός απολογισμός είναι πολύ πιθανό να φτάσει μέχρι και τους 2.000 νεκρούς, ενώ τουλάχιστον 400.000 είναι οι πρόσφυγες και εκτοπισμένοι που  έχει δημιουργήσει σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΟΗΕ , η εθνοτική βία της περασμένης εβδομάδας στη Νότια Κιργιζία, που εξελίχτηκε σε αιματηρή αντιπαράθεση των Ουζμπέκων και των Κιργίζιων. Ωστόσο, η προσωρινή  Πρόεδρος της χώρας υποστηρίζει ότι τα αιματηρά επεισόδια στο Κιργιστάν είναι αποτέλεσμα υποκίνησης από τον αυτοεξόριστο ανατραπέντα Πρόεδρο του Κιργιστάν, Μπακίγεφ, ο οποίος βρίσκεται πλέον στη Λευκορωσία.
Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι το Κρεμλίνο εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, μετά από το σχετικό αίτημα της μεταβατικής κυβέρνησης του Κιργιστάν, που είναι φιλική προς τη Μόσχα. Οι αμερικανοί έχουν εκφράσει την έντονη δυσφορία τους, στην προοπτική αποστολής ρωσικών στρατευμάτων στη Κιργιζία, προκειμένου να στηρίξουν την Κυβέρνηση της χώρας αυτής, με τα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου.
Οι  ΗΠΑ και Ρωσία διατηρούν στρατιωτικές βάσεις στο έδαφος της Κιργιζίας, με αποτέλεσμα ο νέος γύρος βίαιων συγκρούσεων να έχει προκαλέσει ανησυχία σε Μόσχα και Ουάσιγκτον,  καθώς και τη γειτονική Κίνα. Η Ουάσιγκτον χρησιμοποιεί τη μεγάλη στρατιωτική  βάση  στο Μανάς στα νότια της Κιργιζίας ,  για εφοδιασμό των στρατιωτικών της δυνάμεών  στο Αφγανιστάν. Η βάση του Μανάς στην Κιργιζία,  είναι ζωτικής σημασίας για τους Αμερικανούς και ενδεχόμενη αναστολή της λειτουργίας της, θα δυσκόλευε πολύ,  την παραμονή των αμερικανών στο Αφγανιστάν.
Επίσης στην περιοχή υπάρχουν τουλάχιστον δύο ρωσικές στρατιωτικές βάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου