Σάββατο, 19 Ιουνίου 2010

TO ΘΩΡΗΚΤΟ «ΑΒΕΡΩΦ»


Από τα όσα ,απαράδεκτα, θλιβερά, αλλά και κωμικά,  συνέβησαν στο κατάστρωμα του Θρυλικού πολεμικού Πλοίου «ΑΒΕΡΩΦ», νομίζω, ένα είναι που θα πρέπει να μας ενοχλεί περισσότερο, αλλά και να μας προβληματίζει εντονότερα.  
Είναι η  Έλλειψη Παιδείας, η απουσία ιστορικής και Εθνικής συνείδησης και η ελαφρότητα στην αξιολόγηση  Εθνικών συμβόλων, από τους διοργανωτές  και από τους μετέχοντες σε αυτή τη  μουσικοχορευτική εκδήλωση, συμπεριλαμβανομένων και των  αξιωματικών του Πολεμικού μας Ναυτικού.
Το γεγονός αυτό, ως αμφιβόλου ποιότητας κοσμική εκδήλωση, προφανώς και είναι ασήμαντο γεγονός,  για τους δημοσιογράφους,  που καλύπτουν το ΥΠΕΘΑ, δηλαδή τους στρατιωτικούς συντάκτες. Είναι όμως,  ιδιαίτερης βαρύνουσας πολιτικό- ιστορικό  γεγονός, με πολύ ενδιαφέρουσες απολήξεις. Και έτσι , θα   έπρεπε να το αντιμετωπίσουν τα εγχώρια ΜΜΕ (έντυπα και ηλεκτρονικά), δηλαδή,  ως μείζων πολιτικό γεγονός και όχι ως «λαιφ σταιλ ηβέντ».   Η τουρκική εφημερίδα ΧΟΥΡΙΕΤ , έδωσε μαθήματα δημοσιογραφίας,  διότι έγραψε για τα συμβάντα στο πλοίο – μουσείο  ΑΒΕΡΩΦ, ότι «οι Έλληνες προσβάλλουν την ιστορία τους»!
Θεωρώ,   ιδιαιτέρως εύστοχη  τη  δήλωση του ΥΠΕΘΑ Ευάγ. Βενιζέλου,  ότι είναι «επικίνδυνο να βρισκόμαστε αιχμάλωτοι της ισχύος του πλούτου ή της επιπολαιότητας ατόμων της δημοσιότητας».
Ευκαιρίας δοθείσης, καλό είναι να θυμίσουμε ότι, το θωρακισμένο καταδρομικό,   ναυπηγήθηκε στα ναυπηγεία του Oρλάντο στο Λιβόρνο της Ιταλίας το 1908 -1910  και μεγάλο  μέρος της δαπάνης κατασκευής του, χρηματοδοτήθηκε από την κληρονομιά του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΒΕΡΩΦ.
Είναι το πολεμικό πλοίο, Ναυαρχίδα του Στόλου,  στο οποίο επιβαίνει ο Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης, και μετέχει στους Βαλκανικούς Πολέμους, με ιδιαίτερη επιτυχία. Ο "Αβέρωφ" συμμετείχε στις επιχειρήσεις απελευθέρωσης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.
Στο κατάστρωμα του ΑΒΕΡΩΦ έχουν χάσει τη ζωή τους Έλληνες ναυτικοί υπερασπιζόμενοι την Ελευθερία μας,  στο ίδιο μέρος, εκεί όπου δυστυχώς, προχθές λικνίζονταν κακοπληρωμένες,  όπως οι ίδιες ομολόγησαν,  αλλοδαπές μοντέλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου