Κυριακή, 11 Ιουλίου 2010

Ξανά στο ΤΣΕΣΜΕ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ


Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ πιθανόν, τις επόμενες μέρες, να ξαναστείλει η Τουρκία το ερευνητικό πλοίο «ΤΣΕΣΜΕ» για υποθαλάσσιες έρευνες στο Αιγαίο.
Να δούμε ποια θα είναι η  διαδρομή και ποια η  περιοχή των ερευνών του τουρκικού πλοίου. Αν δηλαδή, θα επιχειρήσει και πάλι έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Πάντως, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επέστρεψε ως μη αποδεκτή τη ρηματική διακοίνωση της Αθήνας , με την οποία η ελληνική κυβέρνηση διαμαρτυρόταν έντονα για το πρόσφατο περιστατικό στο Βόρειο Αιγαίο με το ωκεανογραφικό σκάφος «Τσεσμέ».
Να θυμίσω ότι το τουρκικό πλοίο έκανε θαλάσσιες έρευνες επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην περιοχή μεταξύ Θράκης και Σαμοθράκης.
Η Τουρκία, με την τακτική που ακολουθεί θέλει να υπενθυμίσει και μάλιστα με δυναμικό τρόπο, ότι, πέρα από το εύρος των χωρικών μας υδάτων, δηλαδή πέρα από τα 6 ν.μ. από τις ελληνικές ηπειρωτικές ακτές, δεν υπάρχει ελληνική δικαιοδοσία, για άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, ακόμη  και επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Πρόκειται για θέμα πολύπλοκο, που απαιτεί λεπτούς διπλωματικούς ελιγμούς, διότι εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους.
                       ***********
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΟΥΡΔΙΚΟ
Με ιδιαίτερη σφοδρότητα συνεχίζονται οι μάχες του τουρκικού στρατού εναντίον των Κούρδων στην νοτιοανατολική Τουρκία , αλλά και στο Β.Ιράκ.
 Επίσης η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας, βομβάρδισε εγκαταστάσεις Κούρδων ανταρτών στο Βόρειο Ιράκ.
Παρά την  ΠΡΩΤΟΦΑΝΉ βία που ασκεί ο τουρκικός στρατός, η Κυβέρνηση Ερντογάν, δεν έχει  κατορθώσει να περιορίσει τον ένοπλο εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Κούρδων ανταρτών, που αποτελούν θανάσιμη απειλή,  για τη συνοχή του τουρκικού κράτους.
Πέρα όμως από το Κουρδικό, δρομολογούνται σοβαρές εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Η Κυβέρνηση Ερντογάν, θα περάσει μια σκληρή δοκιμασία τον Σεπτέμβριο, αφού οργανώνει Δημοψήφισμα, για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η Κυβέρνησή του, προκειμένου να εναρμονιστεί με το ευρωπαϊκό νομικό κεκτημένο.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες , για την αναδιαμόρφωση του δικαστικού συστήματος και για να ελέγχονται οι ένοπλες δυνάμεις. Και ακόμη , είναι απαραίτητες,  για την παραπέρα εμπέδωση της δημοκρατίας στη χώρα του και την βελτίωση των πιθανοτήτων ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.
Ο Ερντογάν επιχειρεί μέσω των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, να θέσει υπό Κυβερνητικό έλεγχο τους στρατιωτικούς και γενικά το Κεμαλικό στρατογραφειοκρατικό κατεστημένο.
ΑΝ όμως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι αρνητικό για την Ισλαμική Κυβέρνηση, τότε,  η πορεία της Τουρκίας προς την Ε.Ε., θα μπει σε δοκιμασία και προφανώς, η Τουρκία θα αντιμετωπίσει σοβαρή πολιτική κρίση, με πιθανή κατάληξη τις πρόωρες εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου