Κυριακή, 25 Ιουλίου 2010

Tο τουρκικό ερευνητικό πλοίο «ΠΙΡΙ ΡΕΙΣ» επανήλθε στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου

Από χθες το πρωί, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «ΠΙΡΙ ΡΕΙΣ» επανήλθε  στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.
Βρίσκεται σε απόσταση 35 ν.μ. από το Καστελόριζο, στα διεθνή χωρικά ύδατα, αλλά εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Ο τουρκικό πλοίο πραγματοποιεί  υποθαλάσσιες  έρευνες, για τον εντοπισμό  υδρογονανθράκων, στον ελληνικό βυθό. Επειδή όμως οι έρευνες γίνονται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, θα έπρεπε το τουρκικό πλοίο να είχε εξασφαλίσει την άδεια των ελληνικών αρχών.
Και επειδή, το παράκτιο κράτος,  ασκεί   επί της υφαλοκρηπίδας  πλήρη κυριαρχία,   οι έρευνες που διεξάγει το Τουρκικό πλοίο είναι παράνομες και προσβάλουν ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Δίπλα στο «ΠΙΡΙ ΡΕΙΣ» παραπλέει περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, που  ανά μία ώρα εκπέμπει  μήνυμα  που το ενημερώνει  ότι βρίσκεται  εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ότι για να προχωρήσουν σε έρευνες πρέπει να πάρει  την άδεια της Ελλάδας και εφόσον δεν διαθέτει άδεια των ελληνικών αρχών θα πρέπει να αποχωρήσει άμεσα από την περιοχή.  
Το ελληνικά προειδοποιητικά μηνύματα παραμένουν αναπάντητα!

Σύμφωνα με πληροφορίες,  Τούρκοι διπλωμάτες ενημερώνουν τις διπλωματικές αντιπροσωπείες των ξένων χωρών που βρίσκονται στην Άγκυρα, ότι,  δεν αναγνωρίζεται καμία ελληνική ή κυπριακή υφαλοκρηπίδα από την Τουρκία , αν πρώτα δεν οριοθετηθεί, με βάση το ειδικό  καθεστώς που ισχύει σε μια ημίκλειστη θάλασσα, όπως η Μεσόγειος και το Αιγαίο, με απόλυτο σεβασμό στα συμφέροντα  των παράκτιων κρατών. Και παράλληλα οι Τούρκοι διπλωμάτες,  διατυπώνουν   αυθαίρετες θέσεις για συνεκμετάλλευση  του ορυκτού πλούτου αυτών των θαλάσσιων περιοχών του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, καθώς επίσης και της Ανατολικής Μεσογείου. Επίσης,  το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως δεν θα αποδεχθεί τις συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας ,  για τον καθορισμό της ΑΟΖ και τη διεξαγωγή ερευνών για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.  
Και ενώ το «Πίρι Ρέις» επαναλαμβάνει τις υποθαλάσσιες  έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, το δεύτερο τουρκικό σκάφος το «ΤΣΕΣΜΕ», που έκανε ανάλογες έρευνες στο Θρακικό πέλαγος,  επέστρεψε , από χθες το μεσημέρι στα  τουρκικά ύδατα, στον Ελλήσποντο. Άγνωστο, αν και πότε θα επανέλθει…
Αναμένονται αντιδράσεις από την Ελληνική διπλωματία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου