Παρασκευή, 9 Ιουλίου 2010

Για παγκόσμια Διακυβέρνηση μίλησε η Βαρόνη Κάτριν ΆστονΟλοκλήρωσε την επίσημη επίσκεψή της στη χώρα μας η Βαρόνη Κάθριν Αστον Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας και Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τη συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά τη συνάντησή της με τον αν.ΥΠΕΞ Δ.Δρούτσα.
Προηγουμένως η κ.Άστον είχε επισκεφτεί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας  όπου συναντήθηκε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ είχε συνάντηση και  με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου.
Η κ.Άστον παρουσίασε τις προτεραιότητες σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της Ε.Ε.
Μεταξύ αυτών είναι η ενεργοποίηση της νεοσυσταθείσας υπηρεσίας Ευρωπαϊκής Δράσης. Είναι επίσης, η προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας, ανάμεσα στα κράτη, που είναι μέλη της Ε.Ε. και σε εκείνα που φιλοδοξούν να ενταχθούν στην Ε.Ε. Στους στόχους της κ.Αστον είναι η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. Ενώ έμφαση έδωσε στην προώθηση στρατηγικής συνεργασίας της Ε.Ε. με ισχυρά κράτη όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και  η Κίνα.  
Χθες το βράδυ, παρακολούθησα την διάλεξη που έδωσε η κ.Αστον, στο Μέγαρο Μουσικής, παρουσία του πρωθυπουργού,  όπου επανέλαβε την αναγκαιότητα της συνεργασίας της Ε.Ε. με στρατηγικούς εταίρους, στο πλαίσιο μιας Παγκόσμιας Διακυβέρνησης,  όπου θα προωθούνται οι αρχές και οι αξίες της Ε.Ε., αλλά και θα αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά σοβαρά προβλήματα, που απειλούν στην ασφάλεια και την  παγκόσμια σταθερότητα.
Κατά την επίσκεψη της κ. ΑΣΤΟΝ  στο ΥΠΕΘΑ,  συζητήθηκαν όλα τα εκκρεμή θέματα της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ, το θεσμικό πλαίσιό της όπως διαμορφώνεται μετά τη μεταρρυθμιστική Συνθήκη της Λισαβόνας, η συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. ΚΑΙ ακόμη τα θέματα που αφορούν στις στρατιωτικές αποστολές της ΕΕ.
          Η κ. Άστον συζήτησε επίσης με τον κ. Βενιζέλο, αλλά και με τον κ. Δρούτσα και  θέματα που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, θέματα έντονου ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, καθώς και θέματα που αφορούν στις προοπτικές της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου