Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2010

Aνακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών για τη Γνωμοδότηση του ΔΔΧ για το ΚόσοβοΗ Ελληνική Κυβέρνηση έλαβε γνώση της γνωμοδότησης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης επί της νομιμότητας της μονομερούς ανακήρυξης ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

Με την έκδοση της συμβουλευτικής γνωμοδότησης αναλύονται νομικές πτυχές του ζητήματος, σύμφωνα με το αίτημα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Η ελληνική θέση είναι γνωστή. Υψηλή προτεραιότητα για την Ελλάδα συνιστά η διασφάλιση της σταθερότητας, της συνεργασίας και της ειρήνης στα Βαλκάνια. Οι αρχές αυτές καθορίζουν τη στάση μας και είναι εκείνες που θα πρέπει να πρυτανεύσουν την επαύριο της γνωμοδότησης του ΔΔΧ. Πιστεύουμε ότι ο σεβασμός και η προώθησή τους από όλους μας αποτελεί τον ασφαλέστερο δρόμο που οδηγεί στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων και αυτόν ενισχύουμε με την πρωτοβουλία μας «Agenda 2014» που αναφέρεται στο ευρωπαϊκό όραμα των λαών της περιοχής.

Χθες, η ΕΕ, με δήλωσή της, κατέστησε σαφές, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας, η περιφερειακή συνεργασία και ο διάλογος αποτελούν τα θεμέλια πάνω στα οποία έχει οικοδομηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ελληνική Κυβέρνηση βρίσκεται, ήδη, σε διαβουλεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους της και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και να συμβάλουμε σε οποιαδήποτε διαδικασία μπορεί να αποφέρει μια συμφωνημένη λύση, προς όφελος και της σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου