Τρίτη, 24 Αυγούστου 2010

"περιστερά" η Τουρκία για το casus belli

   Η άρση της απειλής πολέμου από την Τουρκία σε βάρος της Ελλάδας, σε  ενδεχόμενη αύξηση του εύρους των ελληνικών χωρικών  υδάτων  σε 12 ναυτικά μίλια,  είναι μία από τις πιο σημαντικές αλλαγές στο νέο Πολιτικό Έγγραφο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τουρκικών εφημερίδων Sabah και Μilliyet, που συνήθως είναι πολύ καλά πληροφορημένες ,   η επέκταση από την Ελλάδα των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ., δεν χαρακτηρίζεται ως «προέχουσα απειλή», όπως μέχρι τώρα. Στο Νέο Πολιτικό Έγγραφο Εθνικής Ασφάλειας γνωστό κι ως "κόκκινη βίβλος" της εξωτερικής πολιτικής, η Ελλάδα, οι γειτονικές χώρες δεν θεωρούνται ότι αποτελούν απειλή και δίνεται έμφαση στο θέμα της συνεργασίας.
Γίνεται, δε, αναφορά στο Συμβούλιο Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Ελλάδας – Τουρκίας, που συστάθηκε με πρωτοβουλία των πρωθυπουργών των δύο χωρών, προκειμένου να εδραιωθεί η ελληνοτουρκική συνεργασία .
 Με την  έγκριση του νέου τουρκικού Εγγράφου,  προσδιορίζονται οι    βασικοί άξονες της τουρκικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής.
  
Σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα των τουρκικών εφημερίδων, στη θέση των απειλών που προέρχονται από την Ελλάδα, το Ιράν και το Ιράκ, στο νέο τουρκικό δόγμα  γίνεται αναφορά στην αύξηση της οικονομικής συνεργασίας της Τουρκίας με αυτές τις χώρες.
Η "τρομοκρατία" του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) εκτιμάται  ως μείζων απειλή και επισημαίνεται η συνεργασία της Τουρκίας με το Ιράκ , κατά της «τρομοκρατικής οργάνωσης του ΡΚΚ».
Επίσης, υπογραμμίζεται η αυξανόμενη συνεργασία της Τουρκίας με τη Ρωσία. 
Εκτιμάται ότι η  κυβέρνηση Ερντογάν επιθυμεί μέσα από το νέο στρατιωτικό δόγμα να δώσει το στίγμα του εκδημοκρατισμού της Τουρκίας , ενώ οι προωθούμενες αλλαγές  στοχεύουν και στην  αποδυνάμωση της πολιτικής επιρροής του Κεμαλικού στρατιωτικού κατεστημένου. Ωστόσο, οι αλλαγές αυτές θα πρέπει να εγκριθούν από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση.
Συγκρατημένα  αισιόδοξοι είναι και οι έλληνες διπλωμάτες, που περιμένουν την τελική διατύπωση του κειμένου  στο νέο Πολιτικό Έγγραφο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας.
 Έμπειρος διπλωμάτης, από τον οποίο ζητήσαμε να σχολιάσει τις αλλαγές σχετικά με το casus belli,  δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο,  η Τουρκία να έχει πειστεί για την απροθυμία της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, άρα να προβαίνει σε μια κίνηση επικοινωνιακού χαρακτήρα , εκ τους ασφαλούς.
Στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, από τον ΥΠΕΘΑ Β.Βενιζέλος και τον Α/ΓΕΕΘΑ Γ.Γιάγκο υπάρχει επιφυλακτικότητα,  ως προς το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης Ερντογάν. Και αναμένουν τα κείμενα να συνοδεύονται από ανάλογες πράξεις  στο Αιγαίο. Επισημαίνουν ότι,  το ζητούμενο είναι, ο σεβασμός από την Τουρκία στο υφιστάμενο νομικό και κυριαρχικό καθεστώς του Αιγαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου