Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Υπουργική Εβδομάδα της 65ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών-Σύνοδος Κορυφής για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας



Ο Πρωθυπουργός κ. Γιώργος Α. Παπανδρέου, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Δημήτρη Δρούτσα, και τους Υφυπουργούς κ. Σπύρο Κουβέλη και κ. Δημήτρη Δόλλη, μετέβησαν στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στην Υπουργική Εβδομάδα της 65ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας (MDGs).
Στο επίκεντρο της εφετινής Γενικής Συνέλευσης, της συνάντησης που συγκεντρώνει τους Αρχηγούς Κρατών και τους Υπουργούς Εξωτερικών των 192 κρατών-μελών του Οργανισμού, θα βρεθούν τα θέματα της προόδου των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας οι οποίοι υιοθετήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής του 2000 σε μια προσπάθεια εξάλειψης της φτώχειας, η Κλιματική Αλλαγή εν όψει και της Διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στο Μεξικό στο τέλος του έτους, η Μετανάστευση και Ανάπτυξη, οι ειρηνευτικές αποστολές και η οικοδόμηση ειρήνης, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και η προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων μετά και την έναρξη των απευθείας συνομιλιών, και το ζήτημα της μεταρρύθμισης του Συμβουλίου Ασφαλείας ώστε να καταστεί πιο αντιπροσωπευτικό της σύγχρονης πραγματικότητας.
Στην ομιλία του προς την Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού την Τρίτη 28/9 ο Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να τονίσει την ελληνική οπτική για όλα τα θέματα που απασχολούν τον Οργανισμό. Θα αναφερθεί στις προκλήσεις που αντιμετώπισε η ελληνική οικονομία του τελευταίους μήνες προβάλλοντας την επιτυχή πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Σταθερότητας αλλά και στα μεγάλα ζητήματα της περιοχής μας, στο Κυπριακό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο ζήτημα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και στο όραμα της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων, όπως αποτυπώθηκε και στην προταθείσα από τη χώρα μας Ατζέντα 2014, αλλά και στη συμβολή της Ελλάδας στις προσπάθειες επίλυσης του Μεσανατολικού και της δημιουργίας μιας περιοχής ασφάλειας και ειρήνης στη γειτονιά μας. Επίσης, θα προβάλει την υποψηφιότητά μας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα μέτρα που έχει λάβει η χώρα μας για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης, όπως επίσης και τη συνεισφορά της Ελλάδας στην αντιμετώπιση του φαινομένου της Πειρατείας, σε συνέχεια της Ελληνικής Προεδρίας της 6ης Συνόδου της Ομάδας Επαφής για την Πειρατεία ανοικτά των ακτών της Σομαλίας που πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιουνίου στη Νέα Υόρκη.
Την Κυριακή 19 του μηνός ο κ. Υπουργός θα συνοδεύσει τον Πρωθυπουργό, κ. Γ. Α. Παπανδρέου, στην συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Ban Ki-moon, με τον οποίο θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει το Κυπριακό, το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ και τα Δυτικά Βαλκάνια.
Την ίδια ημέρα ο κ. Υπουργός θα συμμετάσχει σε δείπνο εργασίας για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή παρατιθέμενο από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας κ. Miguel Angel Moratinos σε συνεργασία με το Διεθνές Ινστιτούτο Ειρήνης.
Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ο κ. Δρούτσας θα συναντηθεί τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου με τον Προσωπικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα, κ. Matthew Nimetz.
Την ίδια ημέρα ο κ. Υπουργός θα συνοδεύσει τον Πρωθυπουργό στις εργασίες της  Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας (MDGs), η οποία θα επικεντρωθεί στον απολογισμό του δρόμου που έχει διανυθεί αλλά και στη λήψη δράσεων που θα επιτρέψουν την εκπλήρωση των Στόχων. O κ. Πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει ομιλία κατά την απογευματινή συνεδρία. 
Στις 21 Σεπτεμβρίου ο κ. Υπουργός θα συμμετάσχει στο γεύμα εργασίας της Ελληνικής Προεδρίας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), στο οποίο θα συμμετάσχει και ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Σπύρος Κουβέλης. Επίσης στις 21/9 ο κ. Υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στην κοινοτική συνάντηση των «27» με την Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και στο Διατλαντικό Δείπνο των Υπουργών Εξωτερικών, κατά το οποίο αναμένεται να συζητηθούν η κατάσταση στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Μέση Ανατολή, το θέμα της ελευθερίας του διαδικτύου και η ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Την Τετάρτη 22/9 ο κ. Δρούτσας θα συμμετάσχει στις εργασίες της άτυπης Υπουργικής Συνάντησης του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας και στο γεύμα εργασίας Υπουργών Εξωτερικών ΕΕ και Ρωσίας.
Περαιτέρω, την ίδια ημέρα 22/9 ο κ. Υπουργός θα παραστεί στις συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, τον Πρόεδρο της Τουρκίας κ. Abdullah Gül και τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας κ. Sali Berisha, και την επομένη, Πέμπτη 23/9, σε αυτές με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου κ. Amr Moussa, με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Dr. Mahmoud Abbas, τον Βασιλιά της Ιορδανίας, με τον Πρόεδρο της Σερβίας κ. Boris Tadic και τον Πρόεδρο της Γεωργίας κ. Mikheil Saakashvili.
Στις 24/9 ο κ. Δημήτρης Δρούτσας θα λάβει μέρος στη συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για τον Αφοπλισμό, θα παραστεί στην ομιλία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στη ΓΣ ΟΗΕ και το βράδυ θα παραστεί στο παρατιθέμενο από την Παγκύπρια Ένωση δείπνο.
Στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, ο Υπουργός των Εξωτερικών θα έχει σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους των άλλων κρατών-μελών και διεθνών οργανισμών. Οι συναντήσεις με ομολόγους του που έχουν οριστικοποιηθεί μέχρι στιγμής είναι οι εξής (κατά χρονολογική σειρά): Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ, Αλγερίας, Κούβας, Καναδά, Καμερούν, Αρμενίας, Μαυροβουνίου, Παναμά, Λ.Δ. Κονγκό, Ουρουγουάης, Ινδονησίας, Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Ισραήλ, Η.Α.Ε, Αφγανιστάν. Ο προγραμματισμός των διμερών συναντήσεων βρίσκεται σε εξέλιξη και αυτές θα ανακοινώνονται μόλις οριστικοποιούνται.
Την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου ο κ. Δρούτσας θα συναντηθεί με τον Υπουργό Οικονομικών του Ιλινόις και υποψήφιο Γερουσιαστή κ. Αλέξη Γιαννούλια.
Επίσης, ο κ. Υπουργός Εξωτερικών θα παραστεί σε δεξίωση που θα διοργανώσει προς τιμήν του κ. Πρωθυπουργού η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη κα Α. Μπαλτά την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου, ενώ θα έχει και συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο.
Τέλος, την Τετάρτη 29/9 ο κ. Δρούτσας θα μεταβεί στο Λος Άντζελες, όπου θα πραγματοποιήσει ομιλία στο World Affairs Council και θα συναντηθεί με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αναξίμανδρος (610-540 π.X.)

Γέννηση, θάνατος, άπειρο », 23 Μαΐου 2011 Επιστήμες / Μορφές της Επιστήμης & της Τεχνολογίας   Αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών - Πανεπιστήμιο Αθηνών Στράτος Θεοδοσίου Στην φιλοσοφία του Αναξίμανδρου, το άπειρο, που ήταν αθάνατον και ανώλεθρον, ήταν η πρωταρχική κοσμική ουσία από την οποία απορρέουν τα πάντα και στην οποία τελικά επιστρέφουν τα πάντα. Από αυτό γεννιούνταν και σε αυτό επέστρεφαν αλληλοδιαδόχως άπειροι κόσμοι. των Στράτου Θεοδοσίου, επίκουρου καθηγητή, και Μάνου Δανέζη , αναπληρωτή καθηγητή, Τμήμα Φυσικής – Πανεπιστήμιο Αθηνών και Milan Dimitrijevic , Astronomical Observatory of Belgrade, Serbia Την ίδια εποχή με τον Θαλή έδρασε, επίσης στην Μίλητο, ο μαθητής και διάδοχος στην Σχολή του, ο Αναξίμανδρος (610-540 π.X.), ο οποίος, όπως παραδέχονται όλοι οι μελετητές εκείνης της περιόδου, ήταν ισάξιος του διδασκάλου του και ο πρώτος που μαζί

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσωπικέ

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ: Ο άνθρωπος μετά το θάνατό του δεν περνά στην ανυπαρξία, ο νεκρός δεν είναι «μηδέν», αλλά μετέχει στο «είναι» έχει την ικανότητα να αισθάνεται και αναμένει (μέσω της μετεμψύχωσης) την επιστροφή του στον ορατό κόσμο.

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ Ο Παρμενίδης ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος. Γεννήθηκε στην Ελέα της Μεγάλης Ελλάδας στα τέλη του 6ου αι. π.Χ., σε ένα περιβάλλον επηρεασμένο από τις απόψεις του Πυθαγόρα και του Ξενοφάνη. Θεωρείται η πλέον πρωτότυπη μορφή της προσωκρατικής σκέψης. Σε αντίθεση με τους Ίωνες φυσιολόγους δεν αναζητά την ενότητα του κόσμου σε μια φυσική ουσία, αλλά στην ίδια την «οντότητα» των πραγμάτων που μας περιβάλλουν, στο είναι όλων των όντων και όλων των πραγμάτων. Ο Παρμενίδης εκθέτει τη φιλοσοφία του σε έμμετρο λόγο (δακτυλικό εξάμετρο), επιθυμώντας πιθανώς να την παρουσιάσει ως αποτέλεσμα θείας αποκάλυψης. Στο προίμιο του ποιήματoς περιγράφεται το ταξίδι του ποιητή πάνω σε άρμα, καθοδηγούμενο από κόρες του ΄Ηλιου σε μια ανώνυμη θεά. Ακολουθεί η Αλήθεια, στην οποία μιλά η θεά επιχειρώντας μια προσέγγιση της καρδιάς της αλήθειας.     «αλλά ωστόσο θα μάθεις και τούτο, πως τα δοκούντα θα έπρεπε να είναι απολύτως δεκτά, όλα δεκτά στο σύνολό τους ως όντα». Παρουσιάζοντας τα φα