Πέμπτη, 2 Σεπτεμβρίου 2010

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη Β.ΒΕΝΙΖΈΛΟΥ·        Κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου ο ΥΠΕΘΑ Β.Βενιζέλος έκανε αναλυτική «Παρουσίαση του νομοσχεδίου για την Υπηρεσιακή Εξέλιξη και Ιεραρχία των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων»  .  Σύμφωνα  με τα όσα είπε ο κ. Βενιζέλος, με το νέο νόμο περί Ιεραρχίας των στελεχών των Ε.Δ., διασφαλίζεται ένα πλήρες σύστημα αξιοκρατίας, διαφάνειας και επαγγελματισμού. Το συνταξιοδοτικό καθεστώς των στρατιωτικών εναρμονίζεται με τις ασφαλιστικές απαιτήσεις και όρους συνταξιοδότησης. Καταργεί τις  πρόωρες αποστρατείες ορίζοντας 35ετία πραγματικής υπηρεσίας (40 συντάξιμα). Καθιερώνεται νέο μοντέλο για την εξέλιξη των αξιωματικών (με την θέσπιση της κατ΄ απόλυτο τρόπο προαγωγής και την παράλληλη επετηρίδα όσων παραλείπονται) και νέο τρόπο μεταθέσεων. Βασική τομή του νομοσχεδίου είναι ότι από το βαθμό του αντισυνταγματάρχη και άνω θα προάγονται οι ικανότεροι και όχι κατ' ανάγκη οι αρχαιότεροι. Με το νέο νομοσχέδιο, διαμορφώνεται μοντέλο κάθετης διοίκησης με ανάληψη από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ της πλήρους επιχειρησιακής και διοικητικής ευθύνης αλλά και εμπλοκή πλέον των άλλων αρχηγών στην αλυσίδα επιχειρησιακών αποφάσεων που μέχρι τώρα δεν είχαν.  Καθιερώνεται νέα κατηγορία προαιρετικής επαγγελματικής θητείας για όσους νέους απολύονται, διάρκειας 6 μηνών έως 3 ετών με αποδοχές.  Αναγνωρίζει ευρύτερες κατηγορίες αγωνιστών στην Κύπρο με παροχή αντίστοιχων δικαιωμάτων για περίπτερα.
·        Εξοπλισμοί Ε.Δ.  Την ερχόμενη εβδομάδα περνούν από την Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής οι προμήθειες των κινητήρων των Μαχητικών αεροσκαφών  F-16 και τα πυρομαχικά των 120 χλστ. των αρμάτων μάχης των LEO2HEL/A4. Στο άμεσο μέλλον ολοκληρώνονται τρία εκκρεμή προγράμματα τα οποία «Μας άφησε η Νέα Δημοκρατία και ισοδυναμούν με τρία ΕΜΠΑΕ», είπε ο Β.Βενιζέλος : "Τα γερμανικά υποβρύχια, οι γαλλικές φρεγάτες και τα ρωσικά ΤΟΜΑ".  Σε ότι αφορά τις λοιπές μελλοντικές προμήθειες αυτές θα γίνουν με το νέο νόμο ο οποίος θα ενσωματώνει την κοινοτική νομοθεσία. Αναφορά έκανε και στα αντισταθμιστικά προγράμματα, όπου κάλεσε τις  εταιρείες που οφείλουν στο ελληνικό δημόσιο να  κλείσουν τις εκκρεμότητες διότι θα υπάρξουν καταγγελίες των συμβάσεων και θα επιβληθούν ρήτρες.

·        Ναυπηγεία Σκαραμαγκά:  Επιτεύχθηκε μια ισορροπημένη και καλή συμφωνία που προστατεύει τα συμφέροντα του Δημοσίου και τα συμφέροντα του Πολεμικού Ναυτικού. Η συμφωνία θα ισχύσει αφού προηγουμένως κυρωθεί στη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία . Με τη συναίνεση τουλάχιστον ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. θα γίνει νόμος του κράτους, διαφοερετικά δεν θα τεθεί σε ισχύ και τα πολιτικά κόμματα ας αναλάβουν τις ευθύνες τους.
·        Στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ. Προωθείται μια ευρύτερη πολιτικο-στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ. Το Ισραήλ διαθέτει στρατιωτική τεχνογνωσία πολύ προχωρημένη και μια συμφωνία , θα   επωφελής για την Ελλάδα. Επίσης, Ελλάδα και Ισραήλ έχουν αρκετά κοινά συμφέρονταν στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Δεν υπάρχει δέσμευση , αλλά προοπτική ελληνο-ισραηλινής συνεργασίας στον στρατιωτικό τομέα. Παράλληλα όμως  η Ελλάδα θα διατηρήσει και θα ενδυναμώσει τις σχέσεις της με τον Αραβικό Κόσμο, ώστε να είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής στο Μεσανατολικό. H Ελλάδα πρέπει να έχει πάντα στραμμένα τα μάτια της στην Μεσόγειο.
·        Στρατιωτικά δυστυχήματα:   Αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη πολλαπλώς στις οικογένειες των θυμάτων των στρατιωτικών, που έχασαν την ζωή τους στα πρόσφατα στρατιωτικά ατυχήματα.  Η στήριξη αυτή δεν θα εξαντληθεί μόνο στον οικονομικό τομέα, αλλά θα έχει και άλλες μορφές. Είναι υποχρέωση της πολιτείας  να στηρίξει τις οικογένειες των θυμάτων των στρατιωτικών.
 Τέλος έκανε έκκληση να σταματήσει επιτέλους η εμπορική τυμβωρυχία των ατυχημάτων.
·        Παράλογες και προκλητικές  χαρακτήρισε ο Β. Βενιζέλος τις αμοιβές στελεχών του ευρύτερου τομέα, όπως Διευθυντών της ΔΕΗ, που  υπερβαίνουν κατά πολύ των αποδοχών του Α/ΓΕΕΘΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου