Σάββατο, 5 Φεβρουαρίου 2011

Οι πιθανές εξελίξεΙς στην Αίγυπτο


Την απόφαση να μεταβεί στο Κάιρο την Κυριακή και να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χοσνι Μουμπάρακ, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από τις  Βρυξέλλες. ΘΑ  δει και τον Μουμπάρακ;

                              **************
ΑΙΓΥΠΤΟΣ ανάλυση από τον χρήστο καπούτση

 Χθες από το μεσημέρι και μετά, εκατομμύρια Αιγύπτιοι πολίτες βρίσκονται στους δρόμους και στις πλατείες των μεγάλων αιγυπτιακών πόλεων, συμμετέχοντας στην «ημέρα της αποχώρησης» όπως την είχαν ονομάσει, απαιτώντας την παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
Βέβαια απογοητεύθηκαν, προς το παρόν τουλάχιστον, διότι, ο Πρόεδρος Μουμπάρακ παραμένει ακόμη στη θέση του. Όμως ΤΟ προς τα πού πηγαίνουν οι εξελίξεις  φαίνεται και από τη στάση των ΜΜΕ.
Σχεδόν όλα τα δυτικά ΜΜΕ προβάλλουν  τις δηλώσεις του αντιπροέδρου και πιθανού διαδόχου του Μουμπάρακ του Στρατηγού Ομάρ Σουλειμάν : «Οι οπαδοί του Μπουμπάρακ συμπεριφέρθηκαν καλά. Οι ένοπλες δυνάμεις δεν χρησιμοποίησαν βία  εναντίον των διαδηλωτών. Και τους ζητάμε να επιστρέψουν στα σπίτια τους», δήλωσε ο λαοφιλής αντιπρόεδρος της Αιγύπτου.
 Επίσης ,  ο ηγέτης των Ισλαμιστών Μοχάμεντ αλ-Μπελτάγκι  δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζατζίρα ότι, «οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, η μεγαλύτερη οργάνωση της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, δεν έχουν καμιά φιλοδοξία για την προεδρία της Αιγύπτου».
Εντύπωση προκαλεί η σχεδόν «εξαφάνιση» από χθες του Ελ Μπαραντέι από τα Δυτικά ΜΜΕ, ενώ στη θέση του προβάλλεται ο γ.γ. του Αραβικού Συνδέσμου, ο μετριοπαθής ισλαμιστής Amr Moussa.
Όμως οι εξελίξεις στην Αίγυπτο «τρέχουν» και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά!
Πέρα όμως από τη ροή των γεγονότων, υπάρχει και η ουσία,  το πολιτικό διακύβευμα και οι επιπτώσεις στα κράτη της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
   Στην περίπτωση που στην Αίγυπτο δεν ΘΑ έχουμε καθεστωτική αλλαγή, αλλά μόνο αλλαγή προσώπων, (αντικατάσταση του Μουμπάρακ από τον αντιπρόεδρο τον Στρατηγό  Ομάρ Σουλειμάν, ή από τον Γ.Γ. του Αραβικού Συνδέσμου Ιμρ Μούσα), τότε θα υπάρξουν μάλλον ήπιες αναταράξεις και δεν θα απειληθούν οι υφιστάμενες γεωπολιτικές ισορροπίες στην Μέση Ανατολή και ευρύτερα. Η Αίγυπτος θα διατηρήσει τον φιλοαμερικανικό προσανατολισμό της.
  Η Αίγυπτος, που είναι η πιο πολυπληθής αραβική χώρα, καθορίζει την γενικότερη αραβική πολιτική, που έχει δύο άξονες, προς το Ισραήλ και στο Ιράν, δημιουργώντας έτσι, την  περίφημη αραβική συναίνεση.
Το φιλοαμερικανικό καθεστώς Μουμπάρακ είχε κατορθώσει να έχει εξισορροπητικό ρόλο στη Μέση Ανατολή και ευρύτερα, διατηρώντας τις λεπτές ισορροπίες μεταξύ αμερικανο-ισραηλινών και Αραβικών κρατών. Αλλά και μεταξύ των μουσουλμάνων με την ενίοτε  πυροσβεστική του παρέμβαση μεταξύ σιιτών και σουνιτών.
Αν το καθεστώς Μουμπάρακ αποφασίσει την   μεταβίβαση της  πολιτικής εξουσία σε  Κυβέρνηση του «δυτικόστροφου» Ελ Μπαραντέι, όπου όμως θα έχουν σημαντικό  ρόλο και οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι»,  τότε θα είναι  αναπόφευκτος και ο επαναπροσδιορισμός  των σχέσεων του Καΐρου με το Τελ Αβίβ και την Ουάσιγκτον, καθώς θα περιοριστεί η επιρροή των ΗΠΑ στην Αίγυπτο. Ωστόσο, δεν θα υπάρξουν ριζικές αλλαγές. Το πιθανότερο είναι η Αίγυπτος να ακολουθήσει το παράδειγμα της Τουρκίας, δηλαδή μετριοπαθές Ισλάμ, με δυτικό προσανατολισμό.
Φυσικά, αν παρά τις αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που δρομολογεί ο Πρόεδρος της Αιγύπτου,  έχουμε τελικά βίαιη ανατροπή του  Μουμπάρακ  και   καθεστωτική αλλαγή στην Αίγυπτο,  τους ισλαμιστές στην εξουσία και κυρίως, «εξαγωγή»  των καθεστωτικών ανατροπών σε Συρία, Ιορδανία, Υεμένη, Μαυριτανία και Λιβύη, τότε, θα έχουμε και ολική ανατροπή των γεωπολιτικών ισορροπιών στην Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική με απρόβλεπτες εξελίξεις.
 Είναι σαφές ότι σε αυτή την περίπτωση θα απειληθούν στρατηγικά αμερικανικά  και ισραηλινά συμφέρονται, γι’ αυτό, πιθανότατα, θα αναλάβει «ενεργό»  δράση η αμερικανική διπλωματία, το χρηματιστηριακό αμερικανο- εβραϊκό λόμπυ, που θα επισείουν ως φόβητρο την στρατιωτική ισχύ του Ισραήλ. Η κατάσταση θα πολωθεί, ο ισλαμικός φονταμενταλισμός θα δυναμώσει και θα εξαπλωθεί , προκαλώντας πολύπλευρες αντιδράσεις. Πρόκειται για ενδεχόμενο, που περιλαμβάνει μόνο εφιαλτικές προοπτικές!
Ο Στρατός της Αιγύπτου, που διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τις ΗΠΑ και θεωρεί αντίπαλό του το ισλαμικό κίνημα των «Αδελφών Μουσουλμάνων», ίσως να κρατάει το κλειδί των εξελίξεων στην Αίγυπτο. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου