Τετάρτη, 6 Απριλίου 2011

Αντιδράσεις της Ρωσίας στους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη ΛιβύηΗ υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων των ανταρτών από το ΝΑΤΟ θα ισοδυναμεί με επέμβαση στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης,  υποστηρίζει ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας  Σεργκέι Λαβρόφ.
Οι εκκλήσεις της λιβυκής αντιπολίτευσης προς το ΝΑΤΟ να εξασφαλίσει στρατιωτική υποστήριξη στις ένοπλες δυνάμεις των ανταρτών ισοδυναμούν με παράκληση για επέμβαση στον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα αυτή. Τα παραπάνω δήλωσε σήμερα στη Μόσχα ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. Το ΣΑ του ΟΗΕ δεν έχει εγκρίνει τέτοια πράγματα, υπογράμμισε ο Ρώσος διπλωμάτης.
Οι κατηγορίες για βραδύτητα διατυπώθηκαν χθες κατά της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας από τον επικεφαλής του Γεν. Επιτελείου του αντιπολιτευόμενου εθνικο-απελευθερωτικού στρατού της Λιβύης Αμπντέλ Φατάχ Γιούνις. Όπως είπε ο Γιούνις, μόλις μάθουν που βρίσκονται τα στρατεύματα του εχθρού, οι αντάρτες χωρίς καθυστέρηση μεταδίδουν τις πληροφορίες στους νατοϊκούς. Ωστόσο αυτές οι πληροφορίες στους εκτελεστές φτάνουν με μεγάλη βραδύτητα και οι αποφάσεις δεν υιοθετούνται έγκαιρα. Ο Γιούνις απείλησε ότι αν το ΝΑΤΟ συνεχίσει την απραξία του, το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο θα προσφύγει στον ΟΗΕ, προκειμένου να σταματήσει την επιχείρηση.
Από την άλλη η Ρωσία σκοπεύει να ζητήσει εξηγήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο παροχής στρατιωτικής βοήθειας στην αντιπολίτευση στη Λιβύη από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ.
Επίσης, αρκετά απαισιόδοξο σενάριο εξέλιξης των γεγονότων στη Λιβύη παρουσίασε  ο Αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Σεργκέι Ιβανόφ. Κατά την άποψή του, το παρατράβηγμα του εμφύλιου πολέμου μπορεί να οδηγήσει «σομαλοποίηση» της Λιβύης. Δηλαδή σε διάσπασή της σε μερικά μικρά κράτη με αδύνατες κυβερνήσεις και σε αύξησης της εγκληματικότητας, συμπεριλαμβανομένης και της  πειρατείας. Παρόμοιο σενάριο μπορεί να γίνει πραγματικότητα, αν οι Λίβυοι δεν θελήσουν να διευθετήσουν τη διένεξη με πολιτικο-διπλωματικές μεθόδους και «αφεθούν» στο ΝΑΤΟ υποστήριξε ο αναπληρωτής και στενός συνεργάτης του Β.Πούτιν, ο Σεργκέι Ιβανόφ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου