Τρίτη, 12 Απριλίου 2011

Για ανικανότητα κατηγορούν το ΝΑΤΟ στη Λιβύη

Στρατηγός του ΝΑΤΟ απέρριψε τις επικρίσεις της Γαλλίας και της Βρετανίας για την επιχείρηση στη Λιβύη, επισημαίνοντας ότι η Συμμαχία τα πάει καλά και προστατεύει τους πολίτες.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ και ο βρετανός ομόλογός του Ουίλιαμ Χέιγκ επισήμαναν ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να εντείνει τους βομβαρδισμούς του σε στόχους βαρέων όπλων του Καντάφι, ώστε να προστατευτούν οι άμαχοι.

«Με τις δυνατότητες που έχουμε, κάνουμε ιδιαίτερα καλή δουλειά στη Λιβύη», επισήμανε ο ολλανδός ταξίαρχος Μαρκ Βαν Ουμ, τονίζοντας ότι η Συμμαχία τα καταφέρνει στην επιβολή του εμπάργκο όπλων, της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και στην προστασία πολιτών.

Λίγο νωρίτερα, ο Αλέν Ζιπέ, απηχώντας τις απόψεις των εξεγερμένων της Λιβύης, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των επιθέσεων του ΝΑΤΟ, τόνισε: «Το ΝΑΤΟ πρέπει να αναλάβει πλήρως το ρόλο του. Ήθελε να τεθεί επικεφαλής των επιχειρήσεων στη Λιβύη. Το δεχτήκαμε».

Και ο Χέιγκ, ζήτησε να ενταθούν οι επιχειρήσεις, ζητώντας από χώρες της Συμμαχίας να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βρετανίας στην αποστολή επιπλέον αεροσκαφών στη Λιβύη.

Οι διαφορές εντός του ΝΑΤΟ ήρθαν στο προσκήνιο ενώ μαίνονταν σφοδρές συγκρούσεις στην πόλη Μισράτα, όπου σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 250 άνθρωποι σκοτώθηκαν, οι περισσότεροι εκ των οποίων άμαχοι. Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, οι δυνάμεις του Καντάφι εκτέλεσαν αιχμαλώτους, σκότωσαν διαδηλωτές και επιτέθηκαν σε πρόσφυγες.

Το ΝΑΤΟ πήρε τα ηνία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τέθηκε επικεφαλής της επιχείρησης στη Λιβύη στις 31 Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου