Κυριακή, 22 Μαΐου 2011

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
·       Κρίσιμες για τη Κύπρο οι σημερινές βουλευτικές εκλογές
Γράφει ο Χρήστος Καπούτσης

Μία δημοσκόπηση αποκαλύπτει ότι το 73% των πολιτών δεν τους ενδιαφέρουν οι βουλευτικές εκλογές. Το αποτέλεσμα αυτό, πιθανόν να  αντικατοπτρίζει τη δυσφορία γενικά των ελληνοκυπρίων , για  τους πολιτικούς και την απαξίωση της πολιτικής ζωής.
Ο αριθμός των εδρών έχει οριστεί σε ογδόντα, από τους οποίους οι πενήντα έξι εκλέγονται από την ελληνική κοινότητα και οι είκοσι τέσσερις από την τουρκική κοινότητα, για να διατηρείται η προβλεπόμενη από το σύνταγμα του 1960 αναλογία του 70% προς 30%. 
Σήμερα θα εκλεγούν οι 56 ελληνοκύπριοι βουλευτές, ενώ οι 24 έδρες των τουρκοκυπρίων θα παραμείνουν κενές, αφού η τουρκοκυπριακή κοινότητα δεν μετέχει σε αυτή την εκλογική διαδικασία, εδώ και δεκαετίες.
                                        **
Τα δύο μεγάλα κόμματα, ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, ενδιαφέρονται για το ποιο από τα δυο θα κόψει πρώτο το νήμα της κούρσας.  Τα μικρομεσαία κόμματα, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, φοβούνται την πόλωση προς τα δύο μεγάλα κόμματα και επιδιώκουν να διατηρήσουν τουλάχιστο τα ποσοστά τους, ώστε να συνεχίσουν τον ρυθμιστικό τους ρόλο.  
Το πιθανότερο είναι ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα επιβεβαιώσει τον γενικό κανόνα, ότι η πόλωση οδηγεί στη συσπείρωση των μεγάλων κομμάτων.

                                                  **
 Να διευκρινίσουμε ότι οι εκλογές  αφορούν την εκλογή βουλευτών και όχι την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και Κυβέρνησης.
Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ο τίτλος που φέρει ο αρχηγός του κράτους και της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται απ' ευθείας από το λαό για πενταετή θητεία.  Σύμφωνα με το Σύνταγμα του 1960, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαθέτει σημαντικές εξουσίες. Μεταξύ άλλων, διορίζει και παύει τους υπουργούς, ενώ διορίζει επίσης τους ανεξάρτητους κρατικούς αξιωματούχους και τους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται πάντα από συνασπισμούς κομμάτων.  Η δε πολιτική που χαράσσει ο εκάστοτε πρόεδρος είναι αποτέλεσμα συμβιβασμών που κάνει με τα κόμματα που τον έχουν εκλέξει και στηρίζουν την Κυβέρνησή του.
                                   ****
Στα εντυπωσιακά ευρήματα των δημοσκοπήσεων της προεκλογικής περιόδου είναι ότι:  η οικονομική κρίση είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Κύπρου, η οικονομία φιγουράρει στην πρώτη θέση, αφήνοντας το Κυπριακό, το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου,  στη δεύτερη θέση, ως το θέμα που απασχολεί περισσότερο τον Κύπριο πολίτη.

                                 ****
Οι σημερινές  βουλευτικές εκλογές είναι, πιθανότατα, οι σημαντικότερες στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού οι ελληνοκύπριοι θα εξουσιοδοτήσουν εκείνους τους εκπροσώπους του λαού, που ίσως κληθούν να επικυρώσουν το εκκολαπτόμενο σχέδιο Χριστόφια - Ταλάτ - Έρογλου , για το νέο πολιτειακό σχήμα της Κύπρου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, η εξελισσόμενη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος, έχει πάρει τη μορφή της τελευταίας ευκαιρίας, της τελικής προσπάθειας.
Ενδεχόμενη απόρριψη ενός νέου σχεδίου, μέσω δημοψηφίσματος, θα είναι η δεύτερη απόρριψη, αφού έχει προηγηθεί η απόρριψη του σχεδίου Ανάν, θα έχει δυσμενή κατάληξη για τους ελληνοκύπριους, αφού θα επισημοποιηθεί η οριστική διχοτόμηση της Κύπρου και μάλιστα, χωρίς η ελληνοκυπριακή πλευρά, να έχει εξασφαλίσει κάποια εδαφικά ανταλλάγματα, έστω εκείνα που προέβλεπε ακόμη και το εκτρωματικό σχέδιο Ανάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου