Του Χρήστου Καπούτση
«Σήμερα καταγράφεται μια ακόμη μαύρη μέρα Ιουλίου για την Κυπριακή Δημοκρατία και το λαό της", είναι τα πρώτα λόγια του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημ.Χριστόφια, το μεσημέρι της Δευτέρας 11 Ιουλίου όταν μετέβη στον τόπο και καταστροφής στη Ναυτική βάση «ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ» στη νότια Κύπρο.
Όλα ξεκίνησαν στις 04:27 το πρωί. Μια φωτιά ξεσπάει μεταξύ της Ναυτικής Βάσης "Ευάγγελος Φλωράκης" στο Ζύγι και του Ηλεκτροπαραγωγικού Σταθμού της ΑΗΚ στο Βασιλικό.
Στην περιοχή μεταβαίνουν 14 οχήματα με 60 πυροσβέστες και μαζί με αξιωματικούς και στρατιώτες της Βάσης προσπαθούν να σβήσουν την φωτιά. Μία ώρα αργότερα, στις 05:30 , γίνεται μια πολύ ισχυρή έκρηξη, αλλά μέσα στη Ναυτική Βάση. Δύο (2) από τα 98 κιβώτια με πυρίτιδα και άλλα εύφλεκτα στρατιωτικά υλικά εκρήγνυνται και σκορπούν το θάνατο και την καταστροφή.
Οι νεκροί ανέρχονται σε 17 (ίσως και περισσότεροι) σε 55 οι τραυματίες από τους οποίους οι 7 είναι πολύ σοβαρά! Ανάμεσα στους νεκρούς και ο Διοικητής της Βάσης και αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Κύπρου πλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης. Καταστράφηκαν σε ποσοστό 80% οι εγκαταστάσεις και το Ναυτικό της Εθνοφρουράς! Από την έκρηξη επηρεάστηκαν επίσης οι κοινότητες Ζυγίου, Μαρωνίου και Ψεματισμένου, όπου και σημειώθηκαν οι περισσότερες υλικές ζημιές.
Η αιτία της έκρηξης των πυρομαχικών δεν έχει ακόμη εντοπιστεί. Είναι η φωτιά που προκάλεσε την έκρηξη, ή κάτι άλλο;
Οι κυπριακές αρχές εξετάζουν με παρά πολύ προσοχή, αλλά και με μεγάλη μυστικότητα, το ενδεχόμενο δολιοφθοράς.
Διαπιστώθηκαν ωστόσο, και μάλιστα με τραγικό τρόπο, οι σοβαρότατες ελλείψεις στην Ασφάλεια και φύλαξη εύφλεκτων στρατιωτικών υλικών, από τις Κυπριακές αρχές. Είναι αδιανόητο, να συμβεί το γεγονός αυτό μέσα σε καλά φυλασσόμενη στρατιωτική βάση. Γι’ αυτό ακριβώς , υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους ο Υπουργός Άμυνας, Κώστας Παπακώστας και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Πέτρος Τσαλικίδης οι οποίες και έγιναν αποδεκτές από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Επίσης θα πρέπει να επισημάνουμε ότι, αυτό το τραγικό γεγονός έγινε σε μία περίοδο που συζητείται η κατασκευή του νέου τερματικού σταθμού υγροποιημένου αερίου λίγες εκατοντάδες μέτρα από τις εγκαταστάσεις του Στρατοπέδου «ΕΥΑΓΕΛΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ», που θα τροφοδοτείται με υποθαλάσσιο αγωγό από το φυσικό αέριο που θα παράγεται στα ισραηλινά και κυπριακά κοιτάσματα της Αν. Μεσογείου. Το έργο αυτό συμπεριλαμβάνεται στην ενεργειακή συμφωνία που έχει συνάψει η Κύπρος με το Ισραήλ και η εγκυρότητά της έχει αμφισβητηθεί από την Τουρκία.
Η Ελλάδα απόστειλε εξειδικευμένο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, προκειμένου να συνδράμει στις έρευνες των Κυπριακών Αρχών
*
Ερωτήματα για το ύποπτο φορτίο, προέλευση- προορισμός
από τα Wikileaks!
Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2009. Πλήρωμα του αμερικανικού ναυτικού λαμβάνει άδεια από τον καπετάνιο Σμιρνόφ να επιβιβαστεί στο «Μόντσιεγκορσκ» για μία επιθεώρηση, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το ρωσικών συμφερόντων πλοίο με την κυπριακή σημαία είχε ναυλωθεί από την IRISL, τις κρατικές ναυτιλιακές γραμμές του Ιράν, για τη μεταφορά φορτίου από το ιρανικό λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς στην Ταρτούς της Συρίας. Άμεσα οι επιθεωρητές ενημερώνουν την Ουάσιγκτον για τα ευρήματα των ελέγχων σε μερικά από τα 98 κοντέινερ που μετέφερε το πλοίο.
«Ισχυρά εκρηκτικά 120, 122, 125 και 160 χιλιοστών που έχουν προορισμό τη Συρία. Η επιθεώρηση αποκάλυψε επίσης κελύφη 7,62 χιλιοστών, πεπιεσμένη πυρίτιδα, ασημένιες σφαίρες σε μέγεθος δολαρίου, γομώσεις απλές και γομώσεις μαγνησίου», ανέφερε το απόρρητο τηλεγράφημα 09State5968 που στάλθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία και είχε υπογραφή Κλίντον.
Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χ.Κλίντον έδινε εντολή να ζητηθεί από αξιωματούχους της κυπριακής κυβέρνησης η εκτροπή του «Μόντσιεγκορσκ» σε λιμάνι της Κύπρου και «να κατακρατηθεί το φορτίο του» - οι Κύπριοι είχαν το δικαίωμα να το κάνουν, επειδή το πλοίο έφερε κυπριακή σημαία.
Μετά από μία ημέρα, η πρεσβεία με απόρρητο τηλεγράφημα (09Nicosia75) γνωστοποιεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ την είσοδο του «Μόντσιεγκορσκ» σε κυπριακά ύδατα και την έλευσή του στο λιμάνι της Λεμεσού, όπου και αγκυροβόλησε. Το φορτίο κρατήθηκε στο νησί και αποθηκεύτηκε στη Ναυτικής Βάσης "Ευάγγελος Φλωράκης" στο Ζύγι.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου