Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2011

ΠΟΡΙΣΜΑ- Καταπέλτης για το τραγικό περιστατικό της έκρηξης πυρομαχικών στη Ναυτική Βάση στο Μαρί στην Κύπρο, εξαιτίας της οποίας έχασαν τη ζωή τους 13 άνθρωποι και άλλοι 54 τραυματίστηκαν.


H κυπριακή πολιτεία επέδειξε αμέλεια και εγκληματική αδιαφορία, η εκτίμηση αυτή αποτελεί  το γενικό συμπέρασμα της έκθεσης της υπό τον Πόλυ Πολυβίου Ερευνητικής Επιτροπής , για το τραγικό περιστατικό της έκρηξης πυρομαχικών στη Ναυτική Βάση στο Μαρί στην Κύπρο, εξαιτίας της οποίας έχασαν τη ζωή τους 13 άνθρωποι και άλλοι 54 τραυματίστηκαν.
Σύμφωνα με το Πόρισμα, τα υλικά είχαν αποθηκευτεί χωρίς προφύλαξη. Ο τρόπος φύλαξης ήταν αντίθετος προς κάθε κανόνα φύλαξης πυρομαχικών. Ο τρόπος φύλαξης ήταν ανεύθυνος.
Οι αποφάσεις για έλευση του επικίνδυνου φορτίου, για αποθήκευση και παρακράτηση του φορτίου,  λήφθηκαν από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ.Χριστόφια.
Το φορτίο παρέμεινε στο συγκεκριμένο χώρο για 2 ½ χρόνια για αδιευκρίνιστο λόγο. Μία απάντηση είναι ότι οφείλεται στη συμφωνία του Προέδρου Δ.Χριστόφια με τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ ΑΛ  Ασάντ. Αποδέχομαι, λέει ο κ.Πολυβίου,   τη διαβεβαίωση του Προέδρου ότι δεν είχε ποτέ την πρόθεση να υλοποιήσει τη συμφωνία.
Οι αρμόδιοι Υπουργοί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γνώριζαν  , για τη συνεχή και αυξανόμενη επικινδυνότητα του φορτίου, και πιο συγκεκριμένα ότι, η επικινδυνότητα του αυξανόταν με την πάροδο του χρόνου. Αυτή η διαπίστωση από μόνη της, λέει ο κ. Πολυβίου,   συνιστά res ipsa loquitur,  («το πράγμα μιλάει από μόνο του»)  που συνεπάγεται αδυσώπητη θεσμική και προσωπική ευθύνη τόσο για τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών όσον και για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο  κ.Πολυβίου κατέθεσε ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΟΥ στον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Γιαννάκη Ομήρου.
Πάντως, μετά από τη δημοσιοποίηση του περιεχομένου του πορίσματος, είναι πολύ πιθανόν,  να έχουμε  πολιτικές εξελίξεις στην Κύπρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου