Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2011

Συγκέντρωση πολεμικών πλοίων νότια της Κύπρου.
Χρήστος Καπούτσης

Μια τουρκική   φρεγάτα η  “Κεμάλ Ρέις” από  τα ξημερώματα του Σαββάτου κάνει βόλτες κοντά στα ελληνικά νησιά. Από τη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα πήγε στις Κυκλάδες. Και  το απόγευμα του Σαββάτου  ήταν ορατή και από του ΣΟΎΝΙΟ.  Η κίνηση της τουρκικής Φρεγάτας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως αβλαβής διέλευση, και διότι παραβίασε  τα εθνικά χωρικά μας ύδατα, αλλά διότι  η κίνησή της συγκρούεται με τις αποδεκτές διεθνείς συμφωνίες, για σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα του παράκτιου κράτους.
. Εκτιμάται ότι η προκλητική κίνηση της τουρκικής φρεγάτας,  είναι μάλλον η  απάντηση στην αποστολή της ελληνικής Φρεγάτας  ΥΔΡΑ στην Α. Μεσόγειο και εντός των ορίων της ΑΟΖ Κύπρου, η οποία όμως είναι  υπό νατοϊκή διοίκηση.
Το έντονο διεθνές ενδιαφέρον για τον υποθαλάσσιο ορυκτό πλούτο στην Ανατολική Μεσόγειο, αντικατοπτρίζεται στην υπερσυγκέντρωση πλωτών και εναέριων στρατιωτικών μέσων στην περιοχή.
Αυξημένες περιπολίες στα όρια της κυπριακής ΑΟΖ πραγματοποιούν ισραηλινά πολεμικά πλοία, εξοπλισμένα με υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα, ενώ ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποιούν εναέριες περιπολίες. Η Τουρκία έχει στείλει 3 πολεμικά πλοία στα νότια της Κύπρου,  στην ίδια περιοχή βρίσκονται   δυο αμερικανικά, ενώ  από ένα πολεμικό πλοίο έχουν η Ρωσία, η Βρετανία και η Γαλλία!
Επίσης, η  Τουρκία έχει στείλει στην περιοχή και το ερευνητικό πλοίο «Πίρι Ρέις», που αναμένατε να συνεχίσει τις σεισμολογικές του έρευνες, και αυτό εντός της ΑΟΖ Κύπρου. Η παρουσία του τουρκικού Ερευνητικού πλοίου στην ΑΟΖ Κύπρου, μπορεί  έχει περιορισμένο ενεργειακό και επιστημονικό ενδιαφέρον, έχεις όμως  μετρίσιμο   πολιτικό ενδιαφέρον. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου