Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2011

ΝΕΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ - ΤΡΙΓΜΟΙ ΣΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΟΓΑΛΛΙΚΟ ΑΞΟΝΑ!


Οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΟΝΕ αναμένουν να δουν τις αποφάσεις του γερμανογαλλικού άξονα προκειμένου να τις επικυρώσουν, ωστόσο όπως φαίνεται αυτή τη στιγμή πολλά πράγματα είναι στον αέρα ενόψει της επερχόμενης Συνόδου.
Τα πράγματα έφτασαν στο εξής κωμικό σημείο: Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί κανονικά η Σύνοδος Κορυφής, (υπήρχαν αρχικά σκέψεις αναβολής της), και μέχρι την Τετάρτη θα πραγματοιηθεί νέα (!) Σύνοδος Κορυφής, σύμφωνα με κοινό ανακοινωθέν της Γερμανίδας Καγκελαρίου Α. Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Ν. Σαρκοζί.
Η σύγκρουση συμφερόντων Βερολίνου και Παρισιού αναφορικά με το ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο των «διασώσεων» εξακολουθεί να δημιουργεί τριγμούς στον γαλλογερμανικό άξονα, ρευστοποιώντας την κατάσταση.
Όλο αυτό το σκηνικό φέρνει στο προσκήνιο τις αντιφάσεις με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες οι ευρωπαϊκές ελίτ, εντείνοντας τα σημάδια πολιτικής αποσύνθεσης της ευρωζώνης, ενώ την ίδια ώρα βλέπουμε να βρίσκεται σε εξέλιξη και μια προσπάθεια να μεταθέσει ο καθένας τις ευθύνες του στα άλλα μέρη.
Ενδεικτικές του παραπάνω κλίματος είναι τόσο οι δηλώσεις του Ν. Σαρκοζί και του Γάλλου πρωθυπουργού Φ. Φιγιόν που πετάνε το μπαλάκι των ευθυνών στη γερμανική πλευρά, όσο και του παλαιού επικεφαλής της Κομισιόν, Ζακ Ντελόρ.
Ο τελευταίος, αν και αναγνωρίζει ότι η πολιτική που ασκείται για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι λάθος, εντούτοις, επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες στο ΔΝΤ.
Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, «βλέπουμε μια επιστροφή των παλαιών πρακτικών του ΔΝΤ, δηλαδή να μαθαίνουμε στις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες να πεθαίνουν αναρρώνοντας. Πως μπορεί να ζητούν από μια χώρα που το ΑΕΠ της έχει υποχωρήσει 10 μονάδες μέσα σε τρία χρόνια να μειώσει το έλλειμμα; Πως ζητούν από την Ελλάδα να προχωρήσει αμέσως σε μαζικές ιδιωτικοποιήσεις, τη στιγμή που η οικονομία βρίσκεται σε βαθιά ύφεση και όταν καιροφυλακτούν τα «αρπακτικά» των αγορών»;
ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΤΗΣ ΔΟΣΗΣ! ΑΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΗΣ ΔΟΣΗΣ-ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ Η ΜΟΝΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ!
ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ όχι μόνο δε δείχνουν διάθεση να αλλάξουν την αδιέξοδη πολιτική που ακολουθούν στην περίπτωση της Ελλάδας, αλλά κάθε μέρα που περνάει καταφεύγουν σε ακόμα πιο βάρβαρα μέτρα βυθίζοντας τη χώρα όλο και πιο βαθιά στην ύφεση και στέλνοντας τον ελληνικό λαό στην άβυσσο.
Όπως κατ’ επανάληψη έχει αναλύσει και τονίσει η Ίσκρα, οποιαδήποτε προοπτική για τη χώρα και τον ελληνικό λαό μπορεί να γεννηθεί μόνο μέσα από την άρνηση της 6ης δόσης, τη στάση πληρωμών, την έξοδο από τον ασφυκτικό κορσέ της ευρωζώνης και την πλήρη ρήξη με τις νεοφιλελεύθερες, μονεταριστικές πολιτικές της ΕΕ.
Η μόνη διέξοδος για τη χώρα είναι να μπει ένα τέλος στο μαρτύριο της δόσης που βιώνει εδώ και έναμιση χρόνο η ελληνική κοινωνία και το οποίο συνοδεύεται από ολοένα και πιο επώδυνα μέτρα για τους εργαζόμενους, την ώρα που η χώρα έχει απεμπολήσει, σχεδόν, κάθε κυριαρχικό της δικαίωμα, μετατρεπόμενη σε ευρωπαϊκό προτεκτοράτο.
Για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών της η Ίσκρα παραθέτει ρεπορτάζ από άλλες ιστοσελίδες αναφορικά με τις εξελίξεις γύρω από την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.
«Ψυχορραγεί» η ευρωπαϊκή ενότητα
Naftemporiki.gr
Δραματική προειδοποίηση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, αλλά και του πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν, εν όψει της Συνόδου Κορυφής και με αφορμή της παλινωδίες της καγκελαρίου Μέρκελ.
Αποφάσεις για Ελλάδα και Ευρωζώνη την Κυριακή, ζητεί ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Δριμύτατη επίθεση σε ΔΝΤ και εταίρους της ευρωζώνης από τον πρώην πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Ντελόρ, ο οποίος βλέπει την Ελλάδα «να πεθαίνει αναρρώνοντας».
Η εντελώς ασυνήθιστη παρέμβαση μέσω μεθοδευμένων διαρροών στιχομυθίας του προέδρου Σαρκοζί με ηγετικά στελέχη του κυβερνητικού κόμματος UMP, επιβεβαιώνει την αβεβαιότητα που υπάρχει στους κόλπους των Ευρωπαίων ηγετών σχετικά με τις αποφάσεις της Κυριακής. Ο κ. Σαρκοζί βγαίνει δημόσια και προειδοποιεί, ώστε να αυξήσει την πίεση προς την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, η οποία για μια ακόμη φορά δεν δείχνει να βιάζεται για συνολική λύση στην κρίση δημόσιου χρέους.
«Το μέλλον της Ευρώπης κρίνεται μέσα στις επόμενες μέρες», φέρεται να είπε ο κ. Σαρκοζί σε επιτελικά στελέχη του κόμματός του. Πρόσθεσε επίσης ότι η ευρωπαϊκή ενότητα θα τεθεί σε μεγάλη δοκιμασία, εάν δεν υπάρξουν αποφάσεις, ενώ προειδοποίησε ότι αυτοί που θα προκαλέσουν την κατάρρευση του ευρώ θα πρέπει να αναλάβουν και την ευθύνη της επανεμφάνισης συγκρούσεων και διαιρέσεων στην Ήπειρό μας.
Λίγο αργότερα τη «σκυτάλη» πήρε ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος μιλώντας στους βουλευτές του UMP σε επίσης δραματικό τόνο προειδοποίησε ότι «Εάν δεν λάβουμε αποφάσεις, η Ευρώπη θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο», ενώ χαρακτήρισε «εξαιρετικά δύσκολη τη σημερινή κατάσταση».
Κριτική Ντελόρ
Εν τω μεταξύ, δριμύτατη κριτική στους Ευρωπαίους ηγέτες σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους, άσκησε χθες ο επί μια δεκαετία πρόεδρος της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ.
Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» ο κ. Ντελόρ επικρίνει τις κυβερνήσεις για την αδυναμία άμεσης εφαρμογής των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου σχετικά με τη νέα στήριξη της Ελλάδας και τη μεγαλύτερη ευελιξία του ΕΤΧΣ. «Ολοι περιμέναμε ότι οι αποφάσεις αυτές θα εφαρμόζονταν αμέσως και τελικά δεν έγινε απολύτως τίποτα», τόνισε.
Χαρακτήρισε θετική την ύπαρξη του γαλλογερμανικού άξονα, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι πολλές χώρες αρχίζουν να δυσανασχετούν από την τακτική των «τετελεσμένων αποφάσεων», που εφαρμόζουν το Βερολίνο και το Παρίσι και για το λόγο αυτό ζήτησε επιστροφή στην κοινοτική μέθοδο και τη συλλογική λήψη των αποφάσεων.
Ερωτηθείς σχετικά με την αποτελεσματικότητα της «συνταγής» τους μνημονίου για την Ελλάδα, ο κ. Ντελόρ ήταν πραγματικός καταπέλτης: «Βλέπουμε μια επιστροφή των παλαιών πρακτικών του ΔΝΤ, δηλαδή να μαθαίνουμε στις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες να πεθαίνουν αναρρώνοντας». Μάλιστα, διερωτήθηκε σχετικά με το πώς μπορεί να ζητούν από μια χώρα που το ΑΕΠ της έχει υποχωρήσει 10 μονάδες μέσα σε τρία χρόνια να μειώσει το έλλειμμα. Ζητούν επίσης από την Ελλάδα να προχωρήσει αμέσως σε μαζικές ιδιωτικοποιήσεις, τη στιγμή που η οικονομία βρίσκεται σε βαθιά ύφεση και όταν γνωρίζουν ότι σε παρόμοιες συνθήκες καιροφυλακτούν τα «αρπακτικά» των αγορών.
Η Ελλάδα δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να διαπραγματευθεί καλές τιμές πώλησης με υποψήφιους αγοραστές, επισήμανε ο κ. Ντελόρ, σύμφωνα με τον οποίο οι εταίροι πρέπει να συγκεντρώσουν σε ένα επενδυτικό σχήμα όλα τα προς πώληση κρατικά περιουσιακά στοιχεία, να δώσουν τα χρήματα που αναλογούν στην πραγματική τους αξία στην Ελλάδα ώστε να μειώσει το χρέος, και στη συνέχεια όταν βελτιωθεί η κατάσταση να γίνουν οι ιδιωτικοποιήσεις σε καλές τιμές.
Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν τάχθηκε υπέρ της γερμανικής πρότασης για αναθεώρηση της συνθήκης, αλλά και εξόδου μιας χώρας από το ευρώ [EUR=X] , όταν συγκεντρώνεται το 75% των ψήφων. Ωστόσο, το παράδειγμα που χρησιμοποίησε δεν ήταν η απαλλαγή της ευρωζώνης από την Ελλάδα, αλλά από χώρες που εμποδίζουν τη λήψη των αποφάσεων όπως η Φινλανδία και η Σλοβακία.
Όπως είναι γνωστό η πρώτη ζητούσε εγγυήσεις για το νέο δανεισμό της Ελλάδας και η δεύτερη δεν ήθελε να συμμετάσχει στην αύξηση των πόρων του ΕΤΧΣ. Εάν υπήρχε αυτή η ρήτρα θα το σκέπτονταν δύο φορές η Φινλανδία και η Σλοβακία πριν προβούν σε εκβιασμούς, ανέφερε ο κ. Ντελόρ.
Συνοψίζοντας τη σημερινή κατάσταση στην Ευρώπη, μίλησε για «ατμόσφαιρα δεκαετίας 1930, με έναν καλπάζοντα εθνικισμό, έναν επιθετικό λαϊκισμό, το φόβο της παγκοσμιοποίησης, συνθήκες, που όπως είπε, θέτουν σε αμφιβολία την συνέχιση του «ευρωπαϊκού γάμου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου