Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2011

Που πήγαν τα λεφτά; Στο «πάρτι» των εξοπλισμών.
Του Χρήστου Καπούτση

Οι υπέρογκες αμυντικές δαπάνες οδήγησαν τη χώρα μας στον υπερδανεισμό και την χρεοκοπία. Είναι μια άποψη που ακούγεται πολύ συχνά, από διάφορες πλευρές. Αυτή όμως είναι η μισή αλήθεια.
Οι δαπάνες για την κάλυψη πραγματικών αναγκών για την Εθνική μας άμυνα , είναι σε ανεχτό επίπεδο.  Οι αλόγιστες σπατάλες, η προκλητική διασπάθιση δημοσίου χρήματος, έγινε για την αγορά οπλικών συστημάτων, άχρηστων για την αμυντική θωράκιση της χώρας, αλλά χρήσιμων για τον παράνομο πλουτισμό, του φαύλου κυκλώματος των μεσαζόντων και εμπόρων όπλων.
Ποιοι μας πούλησαν όμως πανάκριβα οπλικά συστήματα;
Αμερικανοί, Γερμανοί και Γάλλοι έχουν  μερίδα του λέοντος στους πολυδάπανους εξοπλισμούς.  Και οι τρεις μαζί, κατέχουν μερίδιο περίπου 80% στα οπλικά συστήματα  που αγοράσαμε την περίοδο 1998 - 2008. Περίοδο, που η Ελλάδα σκαρφάλωσε στην 4η θέση των εισαγωγέων όπλων στην παγκόσμια κατάταξη, πίσω από την Κίνα, την Ινδία και τη Νότια Κορέα.
Τη δεκαετία αυτή δαπανήσαμε περίπου 30 δισεκ. Ευρώ για την αγορά όπλων από αμερικανικές, γαλλικές και Γερμανικές Πολεμικές Βιομηχανίες. Και το ποσό αυτό το δανειστήκαμε από τις τράπεζες αυτών των χωρών και μάλιστα με πολύ υψηλό επιτόκιο. Αν υπολογιστούν οι τόκοι και τα τοκοχρεολύσια, το ποσό που χρωστάμε για την αγορά πολεμικού υλικού, έχει σχεδόν τριπλασιαστεί!!

Όμως τώρα εφαρμόζεται μια γενική πολιτική λιτότητας και περιορισμού  των δημοσίων δαπανών, συνεπώς, είναι σημαντικές και οι περικοπές στις αμυντικές δαπάνες.
Ο δραστικός περιορισμός των δαπανών που προορίζονται για την άμυνα της χώρας , έχει προκαλέσει σοβαρά λειτουργικά και επιχειρησιακά προβλήματα στις Εντολές Δυνάμεις .
Είναι σχεδόν αδύνατον να συντηρήσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις τα οπλικά τους συστήματα, καθώς υπάρχει τεράστια έλλειψη ανταλλακτικών, δεν υπάρχουν χρήματα για καύσιμα και οι μετακινήσεις έχουν μειωθεί στο ελάχιστο, οι ασκήσεις και η εκπαίδευση έχουν υποβαθμιστεί. Τα μαχητικά αεροσκάφη που παρουσιάζουν μεγάλα προβλήματα «κανιβαλίζονται»  για να βρεθούν ανταλλακτικά για τα άλλα!!!! Τα πυροσβεστικά αεροσκάφη «αργοσβήνουν»… Τα πολεμικά πλοία και τα υποβρύχια είναι αγκυροβολημένα.  Είναι χαρακτηριστικό ότι, ορισμένα μαχητικά μας αεροσκάφη, τύπου F-16 και ΜΙΡΑΖ, ευρίσκονται καθηλωμένα στο έδαφος, εδώ και πολύ καιρό! Ακόμη και τα ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης τα ΣΟΥΠΕΡ ΠΟΥΜΑ έχουν προβλήματα και παραμένουν για μέρες καθηλωμένα στο έδαφος. Και ο λόγος; Δεν υπάρχουν ανταλλακτικά !! ή ακριβέστερα, οι περικοπές έχουν συμπεριλάβει ακόμη και κρίσιμους τομείς, όπως είναι η αγορά ανταλλακτικών.
Το εντυπωσιακό είναι ότι,  ενώ η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμών στο εσωτερικό, δηλαδή δεν πληρώνει τις εγχώριες αμυντικές βιομηχανίες, ωστόσο, οι πληρωμές στις ξένες εταιρείες (αμερικανικές, γερμανικές και γαλλικές) για οπλικά συστήματα που έχουμε ήδη παραλάβει,  προχωρούν  κανονικά χωρίς προβλήματα. Εκεί δεν περνάει ο «τσαμπουκάς» της Κυβέρνησης.
Και το χειρότερο είναι ότι  οι εταίροι μας στην Ευρώπη (Γερμανία και Γαλλία) , αλλά και τις ΗΠΑ , πιέζουν ασφυκτικά την Ελλάδα, να αγοράσει και  νέα οπλικά συστήματα, δανειζόμενη φυσικά από την ΤΡΟΙΚΑ!!». Κοράκια στο τυμπανιαίο οικονομικό πτώμα της Ελλάδας, προκειμένου να κερδίσουν και άλλα…
Όπως είναι γνωστό, οι δαπάνες για την αγορά στρατιωτικού υλικού, είναι και ένα ισχυρό διπλωματικό και πολιτικό μέσο, αφού μαζί με τα όπλα αγοράζεις και την πολιτική υποστήριξη των ισχυρών κρατών, που κατασκευάζουν τα όπλα. Γι’ αυτό ακριβώς, Πρόεδροι, πρωθυπουργοί, Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ισχυρών κρατών, είναι «πλασιέ» όπλων που κατασκευάζονται στις χώρες τους!!!
Υποχρεώνουν τις μικρές χώρες να δανείζονται με επαχθείς όρους για να αγοράζουν πανάκριβα και υπερτιμημένα οπλικά συστήματα,  που κατασκευάζουν οι Πολεμικές τους Βιομηχανίες. Και όταν οι δανειοδοτούμενες  χώρες δηλώσουν αδυναμία αποπληρωμής των δανείων, τότε τους αφαιρούν την Εθνική τους Κυριαρχία.
Μια ακόμη αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα,  στην Παγκοσμιοποιημένη και «αυτορυθμιζόμενη» αγορά ή ακριβέστερα, στην διεθνοποιημένη  αγορά όπου κυριαρχεί η «αόρατη» συνομοταξία της διεθνούς των τοκογλύφων χρηματιστών-δανειστών.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου