Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2012

ΑΙΣΧΟΣ

ΤΡΕΙΣ ΜΙΣΘΟΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΧΑΜΕΝΟΙ! ΤΕΛΟΣ ΣΕ ΒΑΣΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ!  "ΤΣΕΚΟΥΡΙ" ΣΕ ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ! 
ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ! 
Τρομακτικές συνέπειες θα έχει για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους η κατάπτυστη μείωση του κατώτατου μισθού, η οποία φέρει την υπογραφή κυβέρνησης και τρόικας. Η επί της ουσίας κατάργηση της εθνικής συλλογικής σύμβασης βυθίζει τη χώρα σε ένα βαθύ τέλμα, τα αποτελέσματα του οποίου θα είναι άμεσα εμφανή και θα καταδικάσουν τους εργαζόμενους σε μακροχρόνια φτώχεια!
Οι συνέπειες του “τσεκουριού” στον κατώτατο μισθό θα είναι πολλαπλές και θα αγγίξουν τα χαμηλά στρώματα στο σύνολο τους, αφού φέρνουν συρρίκνωση του λαϊκού εισοδήματος, περαιτέρω μείωση των αποδοχών, απολύσεις, περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις (οι οποίες θα φτάσουν σε εξευτελιστικά επίπεδα) και λουκέτο σε πλήθος – κυρίως μικρομεσαίων – επιχειρήσεων. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα δεν οδηγείται μόνο σε πτώχευση με τη βούλα ΕΕ – ΔΝΤ, αλλά και στην απόλυτη εξαθλίωση και κατάρρευση οποιονδήποτε εργασιακών κεκτημένων. 
Πιο συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι η μείωση του κατώτατου μισθού θα εξαφανίσει ουσιαστικά τρεις μισθούς (!) ανά έτος. Έτσι, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι, ταυτόχρονα με τις παράλληλες “άγριες” μειώσεις στον 13ο και 14ο μισθό (οι οποίες έχουν συμφωνηθεί, αλλά δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα), ο εργαζόμενος θα αμοίβεται πλέον περίπου με τα 2/3 των – έτσι κι αλλιώς, χαμηλότατων - αποδοχών που είχε μέχρι σήμερα!
Παράδειγμα: ο άγαμος εργαζόμενος χωρίς προϋπηρεσία (όπως συμβαίνει ήδη για τους νέους έως 25 ετών) θα δει τις μηνιαίες αποδοχές του να καταβαραθρώνονται στα 600 ευρώ μεικτά.
ΣΥΜΠΑΡΑΣΣΥΡΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΤΑΡΤΑΡΑ ΟΙ ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ!
Την ίδια στιγμή, η υποβάθμιση (de facto κατάργηση) της εθνικής συλλογικής σύμβασης θα πλήξει και τις κλαδικές συμβάσεις, αφού, όσο θα υποχωρεί το “πλαφόν” της ΕΓΣΣΕ, τόσο θα καταρρέουν, με ακόμα μεγαλύτερη ίσως ταχύτητα, οι αμοιβές που προβλέπονται σε επιχειρησιακές ή ατομικές συμφωνίες. Παράλληλα, η κατάργηση της μετενέργειας θα επιτρέπει στον εργοδότη να προχωρεί μονομερώς σε επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις με μείωση αποδοχών στα εκάστοτε εξευτελιστικά όρια της εθνικής συλλογικής σύμβασης, μόλις λήξει η σύμβαση.
Παράδειγμα: ένας τραπεζικός υπάλληλος, έγγαμος, με έξι έτη προϋπηρεσίας και απολυτήριο λυκείου, δικαιούται 1.230 ευρώ μεικτά. Σε περίπτωση που μπει «τέλος» στις κλαδικές συμβάσεις, ανοίγει ο δρόμος για να πέσει στα 963,13 ευρώ που είναι η ΕΓΣΣΕ. Μάλιστα αν περάσει η πρόταση για μείωση 20% της εθνικής συλλογικής σύμβασης, θα μπορεί να πέσει ο μισθός στα 700 ευρώ.
ΛΟΥΚΕΤΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ – ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ!
Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ, ζημιές κατέγραψε το 42% των επιχειρήσεων, ενώ μόλις δύο στις δέκα επιχειρήσεις παρουσίασαν κέρδη. Επομένως οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών καθιστούν σαφές πως μία νέα μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών θα δώσει τη χαριστική βολή σε χιλιάδες επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με – εξαιρετικά μετριοπαθείς – εκτιμήσεις, το σενάριο της μείωσης του κατώτατου μισθού ακόμα και κατά τουλάχιστον 20% θα επιφέρει συνολική μείωση της αγοραστικής δύναμης κατά 6 δισεκατομμύρια ευρώ, λουκέτο σε 90.000 επιχειρήσεις μέσα στο 2012 και σαν αποτέλεσμα των λουκέτων, επιπλέον 240.000 θέσεις εργασίας που θα χαθούν.
Πρόκειται, εν ολίγοις, για την βαρβαρότερη επίθεση που έχουν γνωρίσει οι εργαζόμενοι συνολικά στις αμοιβές τους, αφού συμπαρασσύρει ολόκληρο το μισθολογικό κόστος στα τάρταρα. Είναι δεδομένο ότι οι εκτιμήσεις περί “εφαρμογής μοντέλου Πορτογαλίας”, “20% μείωση των μισθών” και “επιστροφής της αγοραστικής δύναμης στα επίπεδα των δεκαετιών 1960-70” μόνο ως εξωπραγματικά αισιόδοξες μπορούν να χαρακτηριστούν, αφού ο φαύλος κύκλος των μέτρων λιτότητας μόνο μεγαλύτερη φτώχεια και ύφεση θα προκαλεί κάθε φορά και θα μας φέρνει ολοένα εγγύτερα στην οριστική “κινεζοποίηση” της εργασίας!
“ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ” ΣΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ!
Από το άγριο “τσεκούρι” στον κατώτατο μισθό δε θα γλιτώσουν ούτε βασικά επιδόματα, τα οποία είναι σε άμεση συνάφεια με τους προβλεπόμενους όρους της ΕΓΣΣΕ.
Συγκεκριμένα με τον κατώτατο μισθό είναι μεταξύ άλλων «συνδεδεμένα»: το επίδομα ανεργίας, το επίδομα ασθενείας, το επίδομα που δίνεται στις γυναίκες κατά τον τοκετό αλλά και το οικογενειακό επίδομα που καταβάλλει ο ΟΑΕΔ σε όσες περιπτώσεις δεν υπάρχει πρόβλεψη από τις συλλογικές συμβάσεις (ΔΛΟΕΜ). Έτσι, όσοι ήδη βρίσκονται στο περιθώριο της φτώχειας και της ανεργίας, θα γνωρίσουν για άλλη μια φορά το απάνθρωπο πρόσωπο των μνημονιακών κυβερνήσεων!
ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ, ΕΚ ΝΕΟΥ “ΜΑΧΑΙΡΙ” ΣΕ ΚΥΡΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΦΑΠΑΞ!
Πέρα από τη μείωση στις επικουρικές συντάξεις, η οποία αποφασίστηκε ήδη από τα τέλη του 2011, έρχονται και νέες περικοπές στις κύριες!
Η τρόικα, η οποία εδώ και καιρό εκφράζει ανοιχτά και κυνικά τις θέσεις της, χωρίς να υπάρχει έστω μια στοιχειώδη, προσχηματική αντίδραση από την κυβέρνηση, ανοίγει εκ νέου το θέμα των περικοπών για τις κύριες συντάξεις, με το αστείο επιχείρημα της κάλυψης των απωλειών των ασφαλιστικών ταμείων.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν:
  • άμεση μείωση έως και 35% στις επικουρικές συντάξεις, με σύνδεση των εισφορών με τις παροχές
  • περικοπές στις κύριες συντάξεις για να καλυφθούν οι ζημιές των ασφαλιστικών ταμείων (ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ!), λόγω της μείωσης των μισθών
  • μείωση 30% και στο εφάπαξ, μετά από τις αντίστοιχες στα ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων, της ΔΕΗ και της Εμπορικής τον Νοέμβριο
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ζημιές των ταμείων επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο (κατά 1,1 δις ευρώ) από την απαράδεκτη μείωση κατά 10% του μη μισθολογικού κόστους (εργοδοτικές εισφορές), στην οποία συναίνεσαν προ εβδομάδων κυβέρνηση – εργοδότες – ΓΣΕΕ.
Έτσι, οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι βλέπουν μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, φαραωνικές ζημιές στα ταμεία (υπό την αιγίδα εργοδοτών και τρόικας) και από πάνω, καλούνται να πληρώσουν και τα σπάσμένα! Βέβαια, η αλήθεια είναι πλέον ότι ο κυνισμός της τρόικας δύσκολα σοκάρει, καθώς ο λαός έχει καταλάβει ότι κάθε ερχομός της ισοδυναμεί με “αιματηρές” επιδρομές σε μισθούς και συντάξεις.
Από την άλλη, όμως, το επιχείρημα του ισοσκελισμού των απωλειών των ταμείων με μείωση των συντάξεων είναι τουλάχιστον απαράδεκτο, αφού τη “μαύρη τρύπα” στα έσοδα των ταμείων προκάλεσαν έτσι κι αλλιώς το “πετσόκομμα” των μισθών, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών και το “κούρεμα” των ομολόγων των ταμείων μέσω του PSI – με άλλα λόγια, οι ίδιες οι εξωφρενικές εντολές των δανειστών!
ΣΥΝΕΝΟΧΗ ΚΑΙ ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!
Στον ανελέητο πόλεμο που διεξάγουν εναντίον τους τρόικα και εργοδότες, ο λαός και οι εργαζόμενοι – συνταξιούχοι έχουν έναν ακόμα αντίπαλο: την συγκυβέρνηση τρικομματικής συνεργασίας (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ) υπό τον Λ. Παπαδήμο, η οποία, σε ειδική αποστολή, τσακίζει απροκάλυπτα τα συμφέροντα αυτών που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί απέναντι στην τρόικα – του ελληνικού λαού!
Από τη μια, κυβερνητικά στελέχη παρουσιάζονται απολύτως έτοιμα να παρέμβουν (π.χ. με πραξικοπηματική νομοθετική ρύθμιση), ώστε να διευκολύνουν το έργο της τρόικας, αφήνοντας τις εργοδοτικές οργανώσεις να... κλαίνε με “κροκοδείλια δάκρυα” για μισθούς και συντάξεις (βλέπε δηλώσεις Δασκαλόπουλου περί διατήρησης του κατώτατου μισθού)!
Από την άλλη, στις υποτιθέμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, προβάλλουν γελοία επιχειρήματα και αντιπροτάσεις. Είναι χαρακτηριστική η αδυναμία και προκλητική η αδράνεια των κυβερνητικών στελεχών, όπως ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, που συναινεί στις προσταγές των δανειστών, με τον πιο απαθή τρόπο, ενώ διαρρέει στα αστικά ΜΜΕ ότι δίνει κάποιου είδους μεγάλο αγώνα! Έτσι, στην περίπτωση της μείωσης των επικουρικών συντάξεων, το υπουργείο προτείνει... κλιμακωτή μείωση, ενώ στο απαράδεκτο ενδεχόμενο μείωσης των κύριων συντάξεων, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι... “ελπίζουν να βρεθούν τα χρήματα” για να γλιτώσουν οι κύριες συντάξεις!!!
Πραγματικό αίσχος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου