Σάββατο, 7 Απριλίου 2012

Ελλάδα και Κύπρος δεν αποδέχονται τη διχοτόμηση,

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΠΟΥΤΣΗ

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


·        Η ενέργεια, όπως είναι γνωστό εξελίσσεται σε μείζον πολιτικο-οικονομικό ζήτημα. Ειδικά μάλιστα, λόγω της Γεωγραφίας, δηλαδή της γεωγραφικής θέσης της Κύπρου,  αλλά και των βεβαιωμένων αλλά και εικαζόμενων αποθεμάτων υδρογονανθράκων (φυσικό αέριο και πετρέλαιο) στο βυθό στην Α.Μεσόγειο, καθιστούν την Κυπριακή Δημοκρατία,  κόμβο των γεωπολιτικών και γεωοικονομικών εξελίξεων.
·        Η ενεργειακή συμφωνία του Ισραήλ με την Κύπρο, αλλά και η πολιτικο-στρατιωτική συμμαχία της Ελλάδας με το Ισραήλ, έχουν διαμορφώσει νέες ισορροπίες ισχύος στην ευαίσθητη περιοχή της Α.Μεσογείου.

Τη διαχρονικά αταλάντευτη προσήλωση σύσσωμου του ελληνικού λαού και όλων των πολιτικών του δυνάμεων στην κυπριακή υπόθεση μέχρι την άρση των επιπτώσεων της παράνομης τουρκικής εισβολής του 1974, επαναβεβαίωσε χθες ΚΑΙ προχθές  στη Λευκωσία  ο Πρωθυπουργός  Λουκάς Παπαδήμος, προσθέτοντας ότι η στήριξη προς την Κύπρο ενώνει την Ελλάδα.
Ο  Πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην επανένωση της Κύπρου, επισημαίνοντας ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν αποδέχονται τη διχοτόμηση, ενώ υπογράμμισε ότι το ζητούμενο στις συνομιλίες για το Κυπριακό είναι η μετεξέλιξη και όχι η κατάλυση του κυπριακού κράτους. Επίσης, καταδίκασε τις απαράδεκτες απειλές της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ.

                               Σχετικά με την πολιτική βαρύτητα του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στην Κύπρο, τον οποίο συνόδευε και ο ΥΠΕΞ Σ. Δήμας, θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι:
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα ενώ έχει πολλά και διαφορετικά ανοικτά μέτωπα, αλλά προβλήματα  στον κοινωνικό τομέα.
Ακόμη ενόψει των Βουλευτικών εκλογών και των σύνθετων οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων είναι πλέον εμφανής η πολιτική αστάθεια.
Επομένως, η επίσκεψη τώρα του πρωθυπουργού Λ.Παπαδήμου στην Κύπρο,  θα μπορούσε να θεωρηθεί ως συμβολική.
 Εκτιμώ  ωστόσο, ότι οι εθνικές στρατηγικές των χωρών δεν θα πρέπει να προσαρμόζονται στην πολιτική συγκυρία και να αλλάζουν  αναλόγως , καθώς θα αλλάζουν οι Κυβερνήσεις.  Στα εθνικά θέματα, όπου κορυφαία θέση  κατέχει το Κυπριακό, θα πρέπει  να υπάρχει μια διαχρονική εθνική στρατηγική. Γι’ αυτό η επίσκεψη Λ.Παπαδήμου στη Λευκωσία, δεν θα πρέπει να ήταν μόνο συμβολική, αλλά ουσιαστική.

Ένα από τα θέματα που συζήτησε στη Λευκωσία ο Πρωθυπουργός ήταν και αυτό της Ενέργειας.
Η ενέργεια, όπως είναι γνωστό εξελίσσεται σε μείζον πολιτικο-οικονομικό ζήτημα. Ειδικά μάλιστα, λόγω της Γεωγραφίας, δηλαδή της γεωγραφικής θέσης της Κύπρου,  αλλά και των βεβαιωμένων αλλά και εικαζόμενων αποθεμάτων υδρογονανθράκων (φυσικό αέριο και πετρέλαιο) στο βυθό στην Α.Μεσόγειο, καθιστούν την Κυπριακή Δημοκρατία,  κόμβο των γεωπολιτικών και γεωοικονομικών εξελίξεων.
Η ενεργειακή συμφωνία του Ισραήλ με την Κύπρο, αλλά και η πολιτικο-στρατιωτική συμμαχία της Ελλάδας με το Ισραήλ, έχουν διαμορφώσει νέες ισορροπίες ισχύος στην ευαίσθητη περιοχή της Α.Μεσογείου.


Επισημαίνουμε ότι, στο θέμα της ενέργειας οι Αμερικανοί υποστηρίζουν την Κύπρο, διότι στην ουσία υποστηρίζουν τα συμφέροντα του Ισραήλ και προφανως και τα δικά τους στρατηγικά συμφέροντα. Και αυτό διότι,  στον σύγχρονο κόσμο, τα συμφέροντα είναι εκείνα που διαμορφώνουν ισχυρές συμμαχίες.
                                
Την ώρα που ο Πρωθυπουργός Λ.Παπαδήμος συνομιλούσε με τον Πρόεδρο της Κύπρου Δ.Χριστόφια στη Λευκωσία, στην Άγκυρα, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ολοκλήρωνε τη συνάντησή του με τον  Βέλγο ομόλογό του Ντιτιέ Ρεντέρ. Και αμέσως μετά,  ο Α.Νταβούτογλου δήλωσε  ότι «εάν δεν υπάρξει λύση στο Κυπριακό μέχρι την 1η Ιουλίου, η Τουρκία δεν θα έχει καμία επαφή με την προεδρία της ΕΕ, την οποία θα αναλάβει η ελληνοκυπριακή διοίκηση νότιας Κύπρου».
Το ερώτημα είναι,  πως θα ανεχτεί η Ε.Ε. να απαξιώνεται η ευρωπαϊκή προεδρία, από μια υποψήφια προς ένταξη χώρα, όπως η Τουρκία.
Νομίζω ότι προκύπτει θέμα πολιτικού κύρους της Ε.Ε.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου