Τετάρτη, 23 Μαΐου 2012

Η «νίκη» του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν!!


 Του Χρήστου Καπούτση


Να αποχωρήσει μέχρι το τέλος του 2014 η πολυεθνική στρατιωτική δύναμη (ISAF) , που βρίσκεται στο Αφγανιστάν από το 2001, αποφάσισαν οι 28 Αρχηγοί κρατών και Κυβερνήσεων των μελών του ΝΑΤΟ, κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Σικάγου.
Συνολικά η στρατιωτική δύναμη της ISAF, που αποτελείται από νατοϊκά στρατεύματα, αμερικανούς πεζοναύτες και στρατιωτικά αποσπάσματα από κράτη συνεργάτες του ΝΑΤΟ, ανέρχεται στις 140 χιλιάδες!! Η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη που «φιλοξενήθηκε» ποτέ σε ασιατική χώρα.
Το ζητούμενο τώρα,  για την ηγεσία του ΝΑΤΟ (ΗΠΑ),  είναι να γίνει επικοινωνιακή διαχείριση της αποχώρησης των αμερικανό-νατοϊκών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, ώστε να μην εκληφθεί ως νίκη, πολιτική και στρατιωτική, των Ταλιμπάν και των άλλων Αφγανών οπλαρχηγών και φυλάρχων. Και ακόμη, οι 28 ηγέτες της Ατλαντικής Συμμαχίας θα πρέπει να πείσουν τους ψηφοφόρους τους, ότι άξιζε η στρατιωτική «επένδυση» που έγινε στο Αφγανιστάν. Ιδιαίτερο πρόβλημα έχει ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, αφού μόνο το 27% των Αμερικανών λένε ότι στηρίζουν το πόλεμο, ενώ το 66% αντιτίθενται.
Παραθέτουμε κάποια επίσημα στοιχεία, που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τη «νίκη» των αμερικανό-νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

·        Ξεπέρασε τους 3.000 ο αριθμός των νεκρών στις τάξεις των συμμάχων, κρατών – μελών του ΝΑΤΟ από την μέρα που άρχισε ο πόλεμος στο Αφγανιστάν στις 11 Οκτωβρίου του 2001. Αυτό προκύπτει από ρεπορτάζ της ιστοσελίδας icasualtis.org που θεωρείται ανεξάρτητος ιστότοπος και καταγράφει τους θανάτους στρατιωτικών της συμμαχίας της ISAF.
·        Οι άμαχοι που έχασαν τη ζωή τους από τους αμερικανικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιχειρήσεις, μετρώνται σε δεκάδες , αν όχι σε εκατοντάδες,  χιλιάδες.  Και ακόμη, η  αστάθεια που επικρατεί στην περιοχή, λόγω του πολέμου, έχει προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση και τεράστιο κύμα προσφύγων, μεγάλο  μέρος του οποίου  καταλήγει στη χώρα μας.
·        το περιοδικό ΤΙΜΕ παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία  ο πόλεμος στο Αφγανιστάν κοστίζει περίπου $5 δισ.  κάθε μήνα. Από τον  Οκτώβριο του 2001 μέχρι το Δεκέμβριο του 2014 είναι, 146 μήνες. Άρα 146x5= 720 δισεκ. Δολάρια το κόστος της παραμονής της ISAF στο Αφγανιστάν.  Επίσης ξεπερνάει τα 600 δισεκ. Δολάρια το κόστος των αεροπορικών βομβαρδισμών (καύσιμα, συντήρηση μαχητικών αεροσκαφών, κόστος των βομβών, αεροπορικές βάσεις). Σύνολο 1,5 τρισεκ.δολάρια!! Και τι πέτυχαν;
·        Ο πόλεμος του Αφγανιστάν, ο οποίος ξεκίνησε στις 11 Οκτωβρίου του 2001, έναν ακριβώς μήνα μετά τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη, επί προεδρίας Τζορτζ Μπους,  είναι ο πιο μακροχρόνιος πόλεμος στην ιστορία των ΗΠΑ. Όμως11 χρόνια μετά οι Ταλιμπάν δείχνουν να είναι ανίκητοι, η διαφθορά κυριαρχεί στην Αφγανική διοίκηση  και έχει  «επεκτατικές τάσεις» και στους κόλπους της Συμμαχίας!  Και κυρίως,  η επιχείρηση “ειρήνευσης” στο Αφγανιστάν , μάλλον έχει κολλήσει στην άμμο.  Έτσι,  οι Ταλιμπάν εξακολουθούν να πραγματοποιούν θεαματικές βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας και δολοφονίες όσων εργάζονται για την φιλοδυτική  κυβέρνηση του Καρζάι. Επίσης οι Ταλιμπάν ελέγχουν μεγάλες περιοχές , αγνοώντας επιδεικτικά την παρουσία των πάνοπλων αμερικανών πεζοναυτών.
·        Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, κατά 61% αυξήθηκε το 2011 σε σχέση με το 2010 η παραγωγή οπίου στο Αφγανιστάν.  Το Αφγανιστάν παράγει το 90% του οπίου που κυκλοφορεί παγκοσμίως. Με τα έσοδα από την «οικονομία της παπαρούνας», που παρέχει το κύριο συστατικό της ηρωίνης, χρηματοδοτείται  η στρατιωτική δράση των ανταρτών  Ταλιμπάν.  Η εντυπωσιακή  αύξηση στην παραγωγή  παπαρούνας καταγράφηκε,  παρά την ισχυρή στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στις νότιες  περιοχές του  Αφγανιστάν, όπως Χελμάντ και Κανταχάρ, όπου παράγεται και η μεγαλύτερη ποσότητα  οπίου. Σε αυτές τις περιοχές, οι αμερικανό-νατοϊκές δυνάμεις, παρά τις προσπάθειές τους και τους ανηλεείς αεροπορικούς βομβαρδισμούς,   δεν έχουν κατορθώσει (!) να εξουδετερώσουν την κυρίαρχη παρουσία  των Ταλιμπάν. Γιατί; Στρατιωτική ανικανότητα ή και κάτι άλλο;

Στις 9 Νοεμβρίου 2003, ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ντ. Ράμσφελντ δήλωσε περήφανος ότι «τα αμερικανικά στρατεύματα πέτυχαν τον στόχο τους στο Αφγανιστάν και εξουδετέρωσαν τους τρομοκράτες Ταλιμπάν.»
Λοιπόν, νίκησε το ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν;
                               
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου