Παρασκευή, 13 Μαΐου 2016

Ενεργοποιήθηκε η αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ στην Αν. Ευρώπη


Άρθρο του Χρήστου Καπούτση

Στο ρουμανικό χωριό Ντεβεσέλου  έχει εγκατασταθεί το αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας,  που χθες Πέμπτη 12 Μαΐου τέθηκε σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία,   παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καθώς και αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Ρουμανίας.

Ο διοικητής των ναυτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Αφρική, Αμερικανός Στρατηγός Μάρκ Φέργκιουσον δήλωσε: «Οι  Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρουμανία δημιουργούν ιστορία με την παροχή αυτού του συστήματος του ΝΑΤΟ. Αυτή είναι πολύ μια σημαντική στιγμή για το ΝΑΤΟ και τη διατλαντική ασφάλεια. Το σύστημα  ενισχύει εξαιρετικά την αμυντική ικανότητα των Ευρωπαίων συμμάχων κατά βαλλιστικών πυραύλων που ενδεχομένως απειλούν όλη την ευρω-ατλαντική περιοχή καθώς και τη Μέση Ανατολή».

Το αντιπυραυλικό σύστημα του ΝΑΤΟ, βασισμένο σε αμερικανική τεχνολογία, ξεκίνησε το 2010 και έχει ως στόχο την σταδιακή εγκατάσταση μονάδων αντιπυραυλικής άμυνας στην ανατολική Ευρώπη, στη Βουλγαρία  και την Τουρκία.

Η βάση του Ντεσεβέλου, η κατασκευή της οποίας κόστισε περίπου 1 δισεκ. δολάρια, αποτελείται κυρίως από πυραύλους τύπου SM-2.  Θα περιληφθεί επισήμως στο ΝΑΤΟϊκό αντιπυραυλικό σύστημα κατά τη Σύνοδο Κορυφής στην Βαρσοβία τον Ιούλιο.   Η συγκεκριμένη εγκατάσταση είναι ικανή να καταρρίπτει πυραύλους από χώρες όπως το Ιράν, που θα μπορούσαν, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, να απειλήσουν μεγάλα ευρωπαϊκά αστικά κέντρα. «Όσο το Ιράν συνεχίζει να αναπτύσσει βαλλιστικούς πυραύλους, οι ΗΠΑ θα συνεργάζονται με τους συμμάχους τους για την υπεράσπιση του ΝΑΤΟ» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γουόρκ- οποίος τόνισε πως η αντιπυραυλική ασπίδα δεν έχει στόχο την άμυνα απέναντι στο ρωσικό πυραυλικό οπλοστάσιο. «Δεν υπάρχουν σχέδια για κάτι τέτοιο» είπε σχετικά. Όμως , οι σχέσεις ΗΠΑ και ΙΡΑΝ έχουν βελτιωθεί, επομένως έχει ελαχιστοποιηθεί η άμεση απειλή  από το Ιράν και μάλιστα η υπόθεση να εξαπολύσει το Ιράν πυραυλική επίθεση σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες , αγγίζει τα όρια του φανταστικού,

Παράλληλα με την ενεργοποίηση της αντιπυραυλικής Ασπίδας, το NATO αναλαμβάνει κι άλλες «αποτρεπτικού χαρακτήρα» πρωτοβουλίες στην Πολωνία και στη Βαλτική, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία το 2014. Σε ανταπόδοση για τις νατοϊκές κινήσεις, η Μόσχα αναδιατάσσει και ενισχύει μονάδες των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων στη δυτική και στη νότια πτέρυγά της, ενώ ενισχύει  και την ναυτική παρουσία της στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, διαβεβαίωσε ότι η εγκατάσταση του αντιπυραυλικού συστήματος στη Ρουμανία και την Πολωνία δεν στρέφεται κατά της Ρωσίας. «Διευκρινίσαμε από την αρχή στη Ρωσία ότι το ΝΑΤΟ είναι ανοιχτό για συνεργασία. Η Συμμαχία θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία όπου είναι δυνατόν», είπε ο Γ.Στόλτενμπεργκ.  Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν,  έχει επανειλημμένως θέσει το ερώτημα «εναντίον ποίου λειτουργεί το σύστημα;»

Η Ρωσία θα λάβει προληπτικά μέτρα κατά των αμερικανικών πυραύλων στην Ευρώπη. «Όλες οι υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την υπεράσπιση της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχουν ενημερωθεί για τα σχέδια της ανάπτυξης της αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ και θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα από τη Μόσχα», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη, ο γραμματέας Τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου