Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου 2016

Η στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη Συρία έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια της Ουάσιγκτον και της Μόσχας
Με τη δήλωση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ ότι τα τουρκο-συριακά σύνορα είναι απολύτως ασφαλισμένα, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της  επιχείρησης των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Β. Συρία. Η επιχείρηση με την κωδική ονομασία "Ασπίδα του Ευφράτη", σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του τούρκικου Γενικού Επιτελείου ,  στόχος της ήταν  τόσο το Ισλαμικό Κράτος,  όσο και οι κούρδοι αντάρτες της Συρίας δηλαδή YPG, που πολεμούν σκληρά τους τζιχαντιστές του ISIS. Οι Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) αποτελούν στρατηγικό εταίρο του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Η Τουρκία, πραγματοποίησε τη δεύτερη στρατιωτική εισβολή σε βάρος ανεξάρτητου και κυρίαρχου  κράτους τα τελευταία 50 χρόνια. Μετά την στρατιωτική εισβολή στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974, τη  προηγούμενη εβδομάδα οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις  εισέβαλαν και στη Συρία.
Η Τουρκία, σχεδιάζει τη δημιουργία ενός ακόμη ψευδοκράτους, μετά το τουρκοκυπριακό, στη βόρεια Συρία, στις περιοχές που η πλειοψηφία των κατοίκων είναι κουρδικής καταγωγής.  Σύμφωνα με Αραβικά ΜΜΕ,  η Τουρκία «φιλοδοξεί»  να  εγκαταστήσει την εξόριστη «κυβέρνηση» της Συρίας, που δημιουργήθηκε  το 2013, στην  πόλη Τζαραμπλούς που κατέλαβε ο Τουρκικός Στρατός και μάλιστα, να τοποθετηθεί επικεφαλής της “κυβέρνησης”  ο Γασάν Χίτο , έναν  σουνίτη ισλαμιστή, που είναι  και ο «εκλεκτός» της ένοπλης Συριακής αντιπολίτευσης . Ο Ερντογάν ακολουθεί το διαχρονικό  δόγμα της τουρκικής διπλωματίας, πρώτα στρατιωτική εισβολή σε μια άλλη χώρα και μετά “νομιμοποίηση”  των αποτελεσμάτων της εισβολής.  
Η στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία, είχε πρωταρχικό στόχο τους Κούρδους της Συρίας , ενώ προσχηματικός ήταν ο λόγος που επικαλέστηκε ο Τ. Ερντογάν,  δηλαδή της εξουδετέρωσης των τζιχαντιστών του ISIS.  Η τουρκική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία Κουρδικού «σχηματισμού» στη βόρεια Συρία.  Σε εκτενές δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού   Spiegel, αναφέρεται ότι: «Χτυπώντας τους Κούρδους,  η Άγκυρα καταλήγει να ευνοεί την ISIS επειδή αποδυναμώνεται ο ισχυρότερος αντίπαλός του στην περιοχή. Η επιχείρηση της Τουρκίας στοχεύει ακριβώς εκείνες τις δυνάμεις που μέχρι τώρα είχαν τη μεγαλύτερη επιτυχία απέναντι στην ISIS, δηλαδή την κουρδική YPG».
Η στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη Συρία έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια της Ουάσιγκτον και της Μόσχας. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ας Κάρτερ κάλεσε την Τουρκία να παραμείνει επικεντρωμένη στην μάχη εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και να μην στοχοθετεί Κούρδους μαχητές , που μάχονται κατά του ISIS.  Η Αμερική έχει εμπλακεί σε έναν ενεργό, συνεχή, συντονισμένο από τη CIA πόλεμο,  τόσο για την ανατροπή του Άσαντ,  όσο και για την καταπολέμηση του ISIS. Οι σύμμαχοι της Αμερικής κατά του Άσαντ είναι,  είναι η Σαουδική  Αραβία, η Τουρκία, το Κατάρ και άλλες ισλαμικές – σουνιτικές χώρες της περιοχής, ενώ στις αμερικανικές επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών του ISIS μετέχουν 40 χώρες της Δύσης μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.
Επίσης ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι , η συμπεριφορά της Τουρκίας σε βάρος των Κούρδων της Συρίας,  απειλεί να υπονομεύσει την αναθέρμανση των ρωσοτουρκικών σχέσεων,  αλλά και την υλοποίηση όλων εκείνων που συμφωνήθηκαν μεταξύ των Προέδρων Βλ.Πούτιν και Τ. Ερντογάν στην Αγία Πετρούπολη.

Χρήστος Καπούτσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου