Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η κρίση με επίκεντρο τη Συρία

Ανάλυση του Χρήστου Καπούτση


Στη Συρία, στην νοτιοανατολική Τουρκία και στο Βόρειο Ιράκ,  είναι σε πλήρη εξέλιξη  στρατιωτικές επιχειρήσεις, με εκατοντάδες νεκρούς καθημερινά, κυρίως άμαχους πολίτες. Η διάχυση της κρίσης στα γειτονικά κράτη, εκτιμάται ως πιθανή εξέλιξη, άρα η κρίση «αναβαθμίζεται» σε περιφερειακή και απειλεί την σταθερότητα μιας ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής. Επίσης,  η ενεργός ανάμειξη με στρατιωτικά μέσα των ΗΠΑ , της Ρωσίας, αλλά και της Τουρκίας, του Ιράν, του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, σκορπούν “ρίγη ανησυχίας” στους αναλυτές , που προσπαθούν να περιγράψουν την τελική φάση της πολύπλευρης κρίσης στη Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.  Το βασικό διακύβευμα είναι  εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων και η ασφάλεια των αγωγών μεταφοράς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.  Είναι αυτά που ρυθμίζουν συνθήκες «ειρήνης» ή κλιμάκωσης των πολεμικών συρράξεων, αλλά και τη ζωή των αμάχων πολιτών και το μέλλον των προσφύγων από τις εμπόλεμες ζώνες.
Στη Συρία διεξάγεται ένας πολύ σκληρός και αφόρητα φονικός πόλεμος,  με τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες , τις διάφορες τρομοκρατικές οργανώσεις, τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους(ISIS) να συγκροτούν ένα ενιαίο μέτωπο και να αντιμάχονται τις κρατικές  δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Πρόεδρο της Συρίας  Μπασάρ Αλ Άσαντ.
Στον εμφύλιο στη Συρία μετέχουν οι ΗΠΑ και η ΡΩΣΙΑ , ως εξής:
 Οι ΗΠΑ,  πραγματοποιούν αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο Β. Ιράκ και τη Συρία, τόσο εναντίον στο  Ισλαμικό Κράτους, όσο και σε άλλες ακραίες αντικαθεστωτικές ομάδες. Παράλληλα , οι ΗΠΑ στηρίζουν μετριοπαθείς επαναστατικές  ομάδες, που πολεμούν εναντίον  των καθεστωτικών δυνάμεων και της κυβέρνησης της Συρίας. Επίσης οι αμερικανοί στηρίζουν τους Κούρδους της Συρίας, που δίνουν σκληρές μάχες στο έδαφος,  εναντίον των τζιχαντιστών του ISIS. Ωστόσο, είναι συγκλονιστική η αποκάλυψη ότι οι αμερικανοί στηρίζουν με την παροχή οπλισμού την τρομοκρατική οργάνωση ΑΛ – ΝΟΥΣΡΑ (παρακλάδι της ΑΛ- ΚΑΙΝΤΑ).
Στη συνέντευξη που έδωσε λοιπόν ο διοικητής της εξτρεμιστική ομάδας της αλ Νούσρα Αμπού αλ Έζ (Abu Al Ezz) στον δημοσιογράφο Jürgen Todenhöfer και δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα της Κολωνίας Kölner Stadtanzeiger αποκαλύπτεται η συνεργασία του ISIS με τις ΗΠΑ. «Η υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην αντιπολίτευση είναι παρούσα, αλλά όχι άμεση. Υποστηρίζουν τις χώρες που μας στηρίζουν. Αλλά δεν είμαστε ικανοποιημένοι με αυτήν την υποστήριξη. Θα πρέπει να αποκτήσουμε όπλα υψηλής τεχνολογίας. Έχουμε κερδίσει πολλές μάχες λόγω των πυραύλων TOW που λάβαμε και ήρθαμε σε μια ισορροπία με το καθεστώς εξαιτίας αυτών των πυραύλων. Επίσης λάβαμε άρματα μάχης από τη Λιβύη μέσω της Τουρκίας και πολλαπλούς εκτοξευτήρες ρουκετών», δήλωσε ο Αμπού αλ Έζ.
Η Ρωσία, στηρίζει , με στρατιωτικά και διπλωματικά μέσα τον  ηγέτη της Συρίας, Μπασάρ Αλ-Άσαντ, που είναι  και ο μοναδικός  σύμμαχος της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή. Η Ρωσική αεροπορία βομβαρδίζει ανηλεώς θέσεις  των τζιχαντιστών του ISIS στο Ιράκ και πραγματοποιεί εναέριους βομβαρδισμούς στα εδάφη της Συρίας, εναντίον τρομοκρατικών και αντικαθεστωτικών οργανώσεων. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, η ένταξη νεαρών Ρώσων , κυρίως από την Τσετσενία, στις γραμμές των Τζιχαντιστών,  ενέχει τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων στο έδαφος της Ρωσίας, γι’ αυτό επιδιώκει τη διάλυση του Ισλαμικού Κράτους. Επίσης η Ρωσία ενισχύει στρατιωτικά και τους Κούρδους της Συρίας.
Όμως, στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, συμμετέχουν έμμεσα ή άμεσα και άλλα κράτη.
Η καταστροφή του σιιτικού μουσουλμανικού τόξου (Τεχεράνη- Δαμασκός- Νότιος Λίβανος) ήταν από τους βασικούς στόχους  του στρατιωτικού σχεδίου της Δύσης (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε.) εναντίον του Ιράν, που είχε και έχει  τη στήριξη της Δαμασκού (παρότι ο Μ. Άσαντ δεν είναι σιίτης, αλλά είναι Αλαουίτης) και της οργάνωσης Χεζμπολάχ του Νότιου Λιβάνου.  Το σιιτικό Ιράν βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης με την σουνιτική Σαουδική Αραβία, η οποία έχει στο πλευρό της, τις επίσης σουνιτικές κυβερνήσεις του Σουδάν, του Κουβέιτ, του Μπαχρέιν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αλλά και την Τουρκία του Τ. Ερντογάν. Όλα αυτά τα σουνιτικα κράτη ενίσχυαν οικονομικά και στρατιωτικά τον ISIS και τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις στη Συρία.  Επίσης τη διάλυση του σιιτικού  τόξου (αν ανατραπεί ο Άσαντ επιτυγχάνεται ρήγμα στο σιιτικό τόξο) και την αποδυνάμωση του Ιράν, προωθούν,  οι Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ, διότι εκτιμούν ότι ένα πυρηνικά εξοπλισμένο Ιράν, όχι μόνο θα είναι υπολογίσιμος αντίπαλος, αλλά και θα ανατρέψει τα γεωπολιτικά, ενεργειακά και στρατηγικά δεδομένα  της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής  της Α. Μεσογείου,  της Μέσης Ανατολής και της  Αραβικής Χερσονήσου. Η  Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ, αντίπαλοι μέχρι πρότινος (δεν έχουν καν διπλωματικές σχέσεις), έχουν «ανακαλύψει» κοινά συμφέροντα  και συμμαχούν πλέον σε βάρος του Ιράν. Επίσης Ισραήλ και Σαουδική Αραβία, είναι οι ισχυρότεροι και οι πιο  σημαντικοί,  μαζί την Τουρκία, σύμμαχοι των  ΗΠΑ.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν,  πως  η κατάρρευση της  πρόσφατης εκεχειρίας στη Συρία, που έχει προκαλέσει μια άνευ προηγούμενου ανθρωπιστική καταστροφή στο Χαλέπι (αυτοκτονούν 10χρονα παιδιά διότι δεν αντέχουν την πείνα και τη φρίκη του πολέμου), αυξάνει τις πιθανότητες τα κράτη του Κόλπου να εφοδιάσουν τους σύρους αντικαθεστωτικούς αντάρτες με φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους,  για να αντιμετωπίσουν τα αεροσκάφη της συριακής και της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, που σημαίνει,  κλιμάκωση των φονικών στρατιωτικών επιχειρήσεων. 
Το εξαιρετικά επικίνδυνο είναι,  ότι στον ίδιο εναέριο χώρο δραστηριοποιούνται οι πιο ισχυρές αεροπορίες  του Κόσμου, η αμερικανική και ρωσική. Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ,  ένα ατύχημα ( π.χ. κατάρριψη ρωσικού μαχητικού από αμερικανικό) να πυροδοτήσει  ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Ο έλεγχος του εναέριου χώρου της Συρίας και του Β. Ιράκ, είναι από τους βασικούς στρατιωτικούς στόχους.  Είναι χαρακτηριστικό ότι, ο επικεφαλής των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο στρατηγός Ντάντφορντ,  απαντώντας σε ερώτηση μέλους της επιτροπής άμυνας του Κογκρέσου,  τι χρειάζεται,  για να ελέγξουν οι ΗΠΑ τον εναέριο χώρο της Συρίας, απάντησε: “Θα πρέπει να κάνουμε πόλεμο με τη Ρωσία”.
Στην  νοτιοανατολική Τουρκία και κοντά στα σύνορα με τη Συρία και το Ιράκ, διεξάγονται  σφοδρές μάχες της τουρκικής στρατοχωροφυλακής με τους Κούρδους  αντάρτες του ΡΚΚ. Σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή» (φιλοκυβερνητικό), από τις αρχές του Σεπτεμβρίου έχουν σκοτωθεί 320 Κούρδοι και 53 τούρκοι στρατιώτες.
Πάντως,  οι στρατιωτικές συγκρούσεις στην «γειτονιά» μας, είναι το αποτέλεσμα  των Στρατηγικών σχεδίων ισχυρών κρατών , που προωθούν, γεωπολιτικά, ενεργειακά, οικονομικά και διπλωματικά  συμφέροντα.  Αναπόσπαστο μέρος της πολιτικής τους, είναι η αξιοποίηση και η εκμετάλλευση του τεράστιου ορυκτού πλούτου της περιοχής και η κατασκευή αγωγών μεταφοράς της ενεργείας, με εγγυήσεις για την ασφάλειά τους.  Και φυσικά, στους «ανομολόγητους» στόχους εντάσσεται και  η αύξηση των πωλήσεων των εξελιγμένων και πανάκριβων «προϊόντων» των Στρατιωτικών Βιομηχανιών.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αναξίμανδρος (610-540 π.X.)

Γέννηση, θάνατος, άπειρο », 23 Μαΐου 2011 Επιστήμες / Μορφές της Επιστήμης & της Τεχνολογίας   Αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών - Πανεπιστήμιο Αθηνών Στράτος Θεοδοσίου Στην φιλοσοφία του Αναξίμανδρου, το άπειρο, που ήταν αθάνατον και ανώλεθρον, ήταν η πρωταρχική κοσμική ουσία από την οποία απορρέουν τα πάντα και στην οποία τελικά επιστρέφουν τα πάντα. Από αυτό γεννιούνταν και σε αυτό επέστρεφαν αλληλοδιαδόχως άπειροι κόσμοι. των Στράτου Θεοδοσίου, επίκουρου καθηγητή, και Μάνου Δανέζη , αναπληρωτή καθηγητή, Τμήμα Φυσικής – Πανεπιστήμιο Αθηνών και Milan Dimitrijevic , Astronomical Observatory of Belgrade, Serbia Την ίδια εποχή με τον Θαλή έδρασε, επίσης στην Μίλητο, ο μαθητής και διάδοχος στην Σχολή του, ο Αναξίμανδρος (610-540 π.X.), ο οποίος, όπως παραδέχονται όλοι οι μελετητές εκείνης της περιόδου, ήταν ισάξιος του διδασκάλου του και ο πρώτος που μαζί

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσωπικέ

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ: Ο άνθρωπος μετά το θάνατό του δεν περνά στην ανυπαρξία, ο νεκρός δεν είναι «μηδέν», αλλά μετέχει στο «είναι» έχει την ικανότητα να αισθάνεται και αναμένει (μέσω της μετεμψύχωσης) την επιστροφή του στον ορατό κόσμο.

O ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ Ο Παρμενίδης ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος. Γεννήθηκε στην Ελέα της Μεγάλης Ελλάδας στα τέλη του 6ου αι. π.Χ., σε ένα περιβάλλον επηρεασμένο από τις απόψεις του Πυθαγόρα και του Ξενοφάνη. Θεωρείται η πλέον πρωτότυπη μορφή της προσωκρατικής σκέψης. Σε αντίθεση με τους Ίωνες φυσιολόγους δεν αναζητά την ενότητα του κόσμου σε μια φυσική ουσία, αλλά στην ίδια την «οντότητα» των πραγμάτων που μας περιβάλλουν, στο είναι όλων των όντων και όλων των πραγμάτων. Ο Παρμενίδης εκθέτει τη φιλοσοφία του σε έμμετρο λόγο (δακτυλικό εξάμετρο), επιθυμώντας πιθανώς να την παρουσιάσει ως αποτέλεσμα θείας αποκάλυψης. Στο προίμιο του ποιήματoς περιγράφεται το ταξίδι του ποιητή πάνω σε άρμα, καθοδηγούμενο από κόρες του ΄Ηλιου σε μια ανώνυμη θεά. Ακολουθεί η Αλήθεια, στην οποία μιλά η θεά επιχειρώντας μια προσέγγιση της καρδιάς της αλήθειας.     «αλλά ωστόσο θα μάθεις και τούτο, πως τα δοκούντα θα έπρεπε να είναι απολύτως δεκτά, όλα δεκτά στο σύνολό τους ως όντα». Παρουσιάζοντας τα φα