Τα Ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, τη νέα δομή του ΝΑΤΟ και την ελληνική συμμετοχή στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Συμμαχίας στο Αφγανιστάν, συζήτησαν εκτενώς ο νέος Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Φόνγκ Ρασμούσεν με τον Πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και τους Υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, κατά τη διήμερη επίσκεψή του (Τετάρτη και Πέμπτη) στην Αθήνα.
Στην διάρκεια των συνομιλιών , κ.Ρασμούσεν επεσήμανε , ότι ενδεχόμενη επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων , καθώς επίσης και η δυστοκία στην εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό , δημιουργούν προβλήματα στην συνοχή και την ομαλή λειτουργία, της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Ειδικά μάλιστα το Κυπριακό, τόνισε ο κ Ράσμουσεν, δημιουργεί και προβλήματα συνεργασίας του ΝΑΤΟ με την Ε.Ε.
Ο νέος Γ.Γ. του ΝΑΤΟ στις συνομιλίες του στην Αθήνα , τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του Ελληνο-τουρκικού διαλόγου με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο γειτονικών κρατών – μελών του ΝΑΤΟ, έτσι ώστε και η Συμμαχία , να μην έχει εσωτερικά προβλήματα.
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ήταν ο πρώτος σταθμός της επίσκεψης του κ.Ράσμουσεν στην Αθήνα. Εκεί ο ΥΠΕΘΑ Β.Μειμαράκης και ο Α/ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Γ.Γιάγκος τον ενημέρωσαν για τις παραβιάσεις , τις παραβάσεις , τις υπερπτήσεις και γενικά, τις παράνομες δραστηριότητες των τουρκικών στρατιωτικών αεροσκαφών και πλοίων στο Αιγαίο. Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία επεσήμανε στον κ.Ράσμουσεν, ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο είναι προκλητική, είναι επιθετική και επικίνδυνη , διότι αμφισβητεί ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και προκαλεί την εύλογη αντίδραση της Ελλάδας.
Μετά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, επισκέφτηκε το Υπουργείο Εξωτερικών. Η κα Ντόρα Μπακογιάννη ενημέρωσε τον κ.Ράσμουσεν για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. Ο κ.Ράσμουσεν αναφέρθηκε στις δυσκολίες που υπάρχουν στη συνεργασία της Ε.Ε. με το ΝΑΤΟ λόγω του Κυπριακού.
Η μη λύση του Κυπριακού καθιστά προβληματική και την πολιτικο-στρατιωτική συνεργασία του ΝΑΤΟ με την Ε.Ε. Και αυτό διότι, η Τουρκία , που επιμένει να μην αναγνωρίζει την κρατική οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, θέτει εμπόδια (βέτο) στη συνεργασία ΝΑΤΟ-Ε.Ε., λόγω της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στις στρατιωτικές δομές της Ε.Ε.
Η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη υποστήριξε ότι η αφετηρία αυτών των προβλημάτων είναι το παράδοξο της μη αναγνώρισης από την Τουρκία ενός κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό είναι και το μοναδικό εμπόδιο, που δεν επιτρέπει τη συνεργασία του ΝΑΤΟ με την Ε.Ε., είτε στο Αφγανιστάν, είτε στη Σομαλία, και γενικά στις διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές.
Επίσης , η Υπουργός εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ για το ζήτημα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Η επικεφαλής της Ελληνικής διπλωματίας επεσήμανε, ότι οι συνομιλίες που γίνονται στο πλαίσιο του ΟΗΕ, οδηγούνται σε αδιέξοδο, λόγω της αδιαλλαξίας της εθνικιστικής Κυβέρνησης των Σκοπίων του Πρωθυπουργού Ν. Γκρουέφσκι.
Πάντως, τα περισσότερα κράτη-μέλη της Συμμαχίας, έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της ένταξης της FYROM στο ΝΑΤΟ. Έτσι, η Ελλάδα είναι απομονωμένη στην Συμμαχία, όταν υποστηρίζει, ότι για να ενταχθεί η FYROM.στο ΝΑΤΟ, θα πρέπει να πρώτα λυθεί η εκκρεμότητα με το όνομα.
.
*
Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Φ.Ρασμούσεν, ζήτησε από τους Έλληνες συνομιλητές του , την ενίσχυση της Ελληνικής Στρατιωτικής Δύναμης που βρίσκεται στο Αφγανιστάν.
Οι Νατοϊκές δυνάμεις που επιχειρούν στο Αφγανιστάν αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα , όπως άλλωστε και οι αμερικανοί Πεζοναύτες, λόγω της ισχυρής αντίστασης των Ταλιμπάν και των άλλων Αφγανών οπλαρχηγών και φυλάρχων.
Οι ΗΠΑ, με απόφαση του Προέδρου της Μπάρακ Ομπάμα, θα αυξήσουν σε 75 χιλιάδες τη δύναμη των στρατιωτικών που επιχειρούν στο Αφγανιστάν. Οι αμερικανοί πιέζουν το ΝΑΤΟ να αυξήσει ανάλογα την δύναμή του στο Αφγανιστάν. Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, έχει ως πρώτη προτεραιότητα την αριθμητική αύξηση των στρατιωτών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, που βρίσκονται στο Αφγανιστάν.
Είναι σαφές ότι διακυβεύεται το κύρος και η αξιοπιστία του ΝΑΤΟ, αν οι επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν δεν θα έχουν ευτυχή (για τα ΝΑΤΟ) κατάληξη.
Η Ελληνική Κυβέρνηση απαντώντας στο σχετικό αίτημα του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, υποστήριξε ότι, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να διατηρεί σε επιχειρησιακή ετοιμότητα μεγάλο αριθμό στρατευμάτων και μέσων (όπως ελικόπτερα), λόγω της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας σε βάρος της, που είναι κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ. Επομένως δεν μπορεί να διαθέσει ούτε παραπάνω στρατεύματα, ούτε ελικόπτερα, διότι είναι αναγκαία για την Εθνική μας Άμυνα.
Επίσης από το Δεκέμβριο η Ελλάδα θα αναλάβει την ασφάλεια του αεροδρομίου και τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας στην Καμπούλ. Συνεπώς, θα αυξηθεί η ελληνική συμμετοχή στο Αφγανιστάν, αφού θα προστεθούν και οι αξιωματικοί της Πολεμικής μας Αεροπορίας.
*
Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Φ.Ρασμούσεν, στις συνομιλίες του με τους Έλληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους, ανέδειξε ως μείζον θέμα την αναζήτηση της νέας δομής του ΝΑΤΟ. Η Ατλαντική Συμμαχία, για να έχει λόγο ύπαρξης, προσπαθεί να προσαρμόζεται στις νέες απαιτήσεις που προκύπτουν από τις ραγδαίες εξελίξεις σε θέματα Ασφάλειας και περιφερειακής Σταθερότητας. Ουσιαστικά, αναζητείται ο νέος ρόλος του ΝΑΤΟ, στο διεθνές σύστημα ασφάλειας.
Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον περασμένο Απρίλιο στο Στρασβούργο, αποφασίστηκε η αλλαγή του Στρατηγικού Δόγματος του ΝΑΤΟ, που θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του 2010.
Κ.Καραμανλής : «Εκπληρώνουμε με ουσιαστικό τρόπο τις υποχρεώσεις μας προς τη Συμμαχία»
Τα ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ συζήτησαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Κ.Καραμανλης με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Φ. Ρασμούσεν. Στη σύσκεψη συμμετείχαν και οι Υπουργοί Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο Εθνικής Άμυνας Β. Μειμαράκης.
Στη συνέντευξη τύπου , μετά τη ολοκλήρωση των συνομιλιών ο Πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής , ερωτηθείς για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο Αφγανιστάν δήλωσε ότι: «Εκπληρώνουμε έτσι με ουσιαστικό τρόπο τις υποχρεώσεις μας προς τη Συμμαχία, όσο και προς τη διεθνή κοινότητα εν γένει. Σε κάθε περίπτωση είναι βέβαιο ότι το Αφγανιστάν είναι μια μεγάλη πρόκληση για όλους μας, για ολόκληρη την διεθνή κοινότητα, που πρέπει να στεφθεί με επιτυχία.».
Ειδικά για τις σχέσεις συνεργασίας του ΝΑΤΟ με την Ε.Ε.. ο κ.Κ. Καραμανλής δήλωσε ότι: «Για την αποτελεσματικότερη συνεργασία των δύο Οργανισμών, χρειάζεται πριν απ’ όλα κοινή λογική. Όταν το ΝΑΤΟ επιδιώκει περισσότερη συνεργασία με την ΕΕ είναι αυτονόητο ότι αυτή θα είναι με όλα τα μέλη της. Κατά τα άλλα, πλαίσιο συνεργασίας υπάρχει ήδη από το 2003 με προσδιορισμένο πεδίο εφαρμογής. Είναι προϊόν μακράς διαπραγμάτευσης και πρέπει να τηρείται.
Κοινή λογική λοιπόν, εφαρμογή των συμφωνηθέντων και σεβασμός του διεθνούς δικαίου. Αυτά είναι τα τρία στοιχεία και είναι αρκετά για να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο οργανισμών».
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου