Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2009

ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ PZL ΣΤΗ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ

Νεκρός ο πιλότος

Κατέπεσε και συνετρίβη πυροσβεστικό αεροσκάφος τύπου PZL στο χωριό Κατελιό στη νότια πλευρά της Κεφαλλονιάς.
Νεκρός είναι ο πιλότος του αεροσκάφους, Στέργιος Κωττούλας 55 ετών, αξιωματικός της Πολεμικής μας Αεροπορίας , πατέρας δύο παιδιών.
Το αεροσκάφος κατέπεσε λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Κεφαλλονιάς και ενώ έκανε την πρώτη βύθιση πάνω στην εστία φωτιάς προκειμένου να αφήσει το υγρό φορτίο. Το αεροσκάφος δεν κατόρθωσε να ανυψωθεί με αποτέλεσμα να συντριβεί στο έδαφος. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες είχαμε πρόσκρουση της αριστερής πτέρυγας του αεροσκάφους σε καλώδιο υψηλής τάσης της ΔΕΗ.
ΈΤΣΙ , έχουμε λοιπόν τα πρώτο θύμα , στις επιχειρήσεις κατάσβεσης των πυρκαγιών , που τις τελευταίες μέρες έχουν προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στον δασικό πλούτο της χώρας μας.
Οι ηρωικές προσπάθειες των πιλότων των πυροσβεστικών αεροσκαφών, έχουν το πρώτο οδυνηρό τίμημα.
Αρμόδια επιτροπή του ΓΕΑ διερευνά τα αίτια της συντριβής του PZL
Τα αεροσκάφη αυτά είναι παλιάς τεχνολογίας, Πολωνικής κατασκευής.
Η πολιτική και Πολιτειακή ηγεσία απέστειλε συλλυπητήρια τηλεγραφήματα στην οικογένεια του νεκρού πιλότου.
"Ο τραγικός θάνατος του σμήναρχου Στέργιου Κωτούλα μας συγκλόνισε. Ένας νέος άνθρωπος που έδινε τη μάχη με τη φωτιά, έπεσε στη πρώτη γραμμή του καθήκοντος", τονίζει σε συλλυπητήριο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.
Την συντριβή και τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του πιλότου του πυροσβεστικού αεοσκάφους , εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.
Επίσης, τη θλίψη και τα συλλυπητήριά τους για το τραγικό θάνατο του πιλότου του πυροσβεστικού αεροσκάφους εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς επίσης και ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης


Η Ελλάδα είχε αγοράσει τριάντα (30) αεροσκάφη PZL μεταξύ Μαρτίου '83 και Ιανουαρίου '84 με πολύ ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής.
Αρχικά είχαν χρησιμοποιηθεί για αεροψεκασμούς και πυρόσβεση.
Σήμερα ο ρόλος τους έχει επικεντρωθεί μόνο στην πυρόσβεση.
Ως πυροβεστικό το PZL θεωρείται ότι είναι κατάλληλο για τη μορφολογία του ελληνικού εδάφους καθώς μπορεί να προσεγγίσει δύσβατες ορεινές εκτάσεις με κλίσεις έως και 60%. Μπορεί να μεταφέρει 2500lt υγρού φορτίου, άρα μπορεί να δράσει αποτελεσματικά, κατά των πυρκαγιών δασικών εκτάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου