Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2009

Παγώνει» η κατασκευή των αγωγών Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη και «South Stream»

Ο περίφημος αγωγός μεταφοράς πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, η κατασκευή του οποίου καρκινοβατεί εδώ και χρόνια, φαίνεται ότι μπαίνει και σε νέες περιπέτειες.

Η νέα Κυβέρνηση της Βουλγαρίας μάλλον υπαναχωρεί από την συμφωνία , που είχε υπογράψει με τη Ρωσία και την Ελλάδα, για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού.

Ο νεοεκλεγείς Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, δήλωσε ότι η Κυβέρνησή του θα επανεξετάσει τις ενεργειακές συμφωνίες , που έχει συνάψει η προηγούμενη Κυβέρνηση.

Επίσης ο νέος πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών του βουλγαρικού κοινοβουλίου, Μάρτιν Ντιμιτρόφ, δήλωσε ότι η Βουλγαρία θα πρέπει να επανεξετάσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει αναφορικά με την κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, που σχεδιάζεται να μεταφέρει το ρωσικό πετρέλαιο στην κεντροδυτική Ευρώπη, αλλά και του αγωγού μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου του «South Stream»!

Μία ερμηνεία, για τη στάση της Βουλγαρικής Κυβέρνησης είναι ότι διακατέχεται από έντονο φιλο-αμερικανισμό.

Ο αγωγός μεταφοράς πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης και ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου «South Stream», που θα μεταφέρουν τη ρωσική ενέργεια στην Ε.Ε., είναι έντονα ανταγωνιστικοί των αντίστοιχων αγωγών , που σχεδιάζεται να μεταφέρουν ενέργεια (φυσικό αέριο και πετρέλαιο) από την Κασπία στην Ε.Ε., και είναι αμερικανικών και ευρωπαϊκών συμφερόντων. Μάλιστα η Βουλγαρία συμμετέχει και στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Νabucco, αμερικανικών συμφερόντων και ανταγωνιστικού του «South Stream». Ο Νabucco θα μεταφέρει το Αζέρικο φυσικό αέριο από την Κασπία, στην Κεντρική Ευρώπη, μέσω Τουρκίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Αυστρίας.

*

Η Ελλάδα είχε επενδύσει πολλά, στην κατασκευή και λειτουργία των δύο αγωγών μεταφοράς ενέργειας από τη Ρωσία στην Ε.Ε.

Τα οφέλη για την Ελλάδα, εφόσον λειτουργήσουν αυτοί οι αγωγοί θα είναι τεράστια, στον πολιτικό, οικονομικό και ενεργειακό τομέα. Η Ελλάδα και με τη λειτουργία των αγωγών μεταφοράς ρωσικής ενέργειας, θα εξελισσόταν σε διαμετακομιστικό ενεργειακό κέντρο. Εξέλιξη που θα συνέβαλε στην αναβάθμιση του διεθνούς κύρους, αλλά και της γεωπολιτικής αξίας της χώρας μας.

Ο Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής είχε προχωρήσει σε μια εντυπωσιακή στρατηγική επιλογή, να συνεργαστεί στενά στον ενεργειακό και στρατιωτικό τομέα με τη Ρωσία. Απότοκος αυτής της συνεργασίας ήταν οι συμφωνίες για την κατασκευή των αγωγών Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης και «Σάουθ Στρίμ». Η επιλογή της Κυβέρνησης Καραμανλή για στενότερη ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία, που έχει την επιδοκιμασία της συντριπτικής πλειονοψηφίας του Ελληνικού Λαού, έχει προκαλέσει όμως, την έντονη δυσαρέσκεια της αμερικανικής Κυβέρνησης. Οι ΗΠΑ υπονομεύουν με κάθε μέσο την κατασκευή αγωγών που θα μεταφέρουν ρωσική ενέργεια στην Ευρώπη.

Η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, προωθεί με απροκάλυπτο τρόπο τις ενεργειακές επιλογές των ΗΠΑ που ενίοτε προκαλεί αμηχανία στον Πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή.

***********************

Ο «ξαφνικός έρωτας» Πούτιν- Ερντογάν με κατάληξη σημαντικές συμφωνίες ενεργειακής συνεργασίας της Ρωσίας με την Τουρκία, αλλά και τα αποτελέσματα των υποθαλάσσιων ερευνών, που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο από αμερικανικές εταιρείες εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης(ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποτελούν πηγές ανησυχίας για την Ελληνική Κυβέρνηση.

Η Άγκυρα αντιδρά έντονα στην προοπτική υποθαλασσίων ερευνών για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ΑΟΖ Κύπρου. Θεωρεί η Τουρκία ότι, έχει σε αυτή την περιοχή κυριαρχικά δικαιώματα και κυρίως, δεν αναγνωρίζει στην κυπριακή Δημοκρατία το δικαίωμα να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες και συμβάσεις.

Επειδή όμως οι έρευνες στην ΑΟΖ Κύπρου θα διεξαχθούν από αμερικανικό πετρελαϊκό κολοσσό Chevron, για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι πολύ πιθανόν, η αντίδραση της Άγκυρας να εκδηλωθεί με έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και μάλιστα κοντά στο Καστελόριζο.

Στη περίπτωση αυτή, η Αθήνα θα βρεθεί σε δύσκολη θέση και από την αντίδρασή της θα εξαρτηθεί όχι μόνο η πορεία των τουρκικών ερευνών, αλλά και η εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η κλιμάκωση της έντασης είναι μάλλον αναπόφευκτη.

Πάντως, θα πρέπει η Ελλάδα να ζητήσει από την EE να δηλώσει ότι το Ελληνικό νησί Kαστελόριζο που είναι και νησί της Ε.Ε. διαθέτει AOZ, όπως άλλωστε και όλα τα νησιά της EE. Είναι σαφές ότι μια τέτοια παρέμβαση από την Ε.Ε., θα έκανε την Άγκυρα περισσότερο προσεχτική, ενόψει μάλιστα και της επαναξιολόγησης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας τον προσεχή Δεκέμβρη, από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Σκιές στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις

Σύννεφα «σκιάζουν» τις ελληνορωσικές σχέσεις , μετά την αιφνίδια συμφωνία του πρωθυπουργού της Ρωσίας Β.Πούτιν με τον Τούρκο ομόλογό του Τ.Ερντογάν, να διέρχεται ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου South Stream από την τουρκική ΑΟΖ στη Μαύρη Θάλασσα και ίσως και από τα τουρκικά χωρικά ύδατα, παρακάμπτοντας έτσι την Ουκρανία.

Η εύλογη ανησυχία της Αθήνας έγκειται στις πολιτικό-διπλωματικές επιπτώσεις που θα έχει στο Κυπριακό και στο Αιγαίο, η αναβάθμιση των σχέσεων της Ρωσίας με την Τουρκία στον ενεργειακό τομέα, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα επεκταθούν στον οικονομικό και στον στρατιωτικό τομέα. Οι Ελληνο-ρωσικές σχέσεις, που με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή ήταν ιδιαίτερα θερμές και βασίστηκαν σε σημαντικές ενεργειακές και στρατιωτικές συμφωνίες, φαίνεται ότι δεν είχαν το αναγκαίο στρατηγικό βάθος, χωρίς φυσικά, αυτό να σημαίνει, ότι έχουν κιόλας διαταραχθεί.

Πάντως, οι δύο στρατηγικής σημασίας συμφωνίας της Ελλάδας με τη Ρωσία, που είναι η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη και φυσικού αερίου South Stream, δεν εξελίσσονται σύμφωνα με τα σχέδια και τις προβλέψεις της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Αντιθέτως, προχωράει η κατασκευή του πετρελαιαγωγού Σαμψούντας- Τσειχάν , ευθέως ανταγωνιστού του Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, για την κατασκευή του οποίου οι Ρώσοι είναι μάλλον αδιάφοροι, ενώ η νέα φιλοαμερικανική Κυβέρνηση της Βουλγαρίας είναι αρνητική. Και μόνο η Ελλάδα τον θεωρεί πολύ σημαντικό.

Έτσι, η συμμετοχή της Τουρκίας στον South Stream, ο υπό κατασκευή αγωγός Αζερμπαϊτζάν- Τουρκίας- Ελλάδας- Ιταλίας (ITGI) όπου η Τουρκία θα εξασφαλίσει και μερίδιο παροχής , σε συνδυασμό με πιθανή ματαίωση του Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, ίσως τελικά, να μην επιτρέψουν στην Ελλάδα να αποφύγει την έμμεση ενεργειακή εξάρτηση από την Τουρκία.

Το εντυπωσιακό με την Τουρκία είναι ότι κατόρθωσε να έχει συμμετοχή στον αγωγό φυσικού αερίου «Ναμπούκο», που είναι αμερικανο-ευρωπαϊκών συμφερόντων , αλλά και στον ανταγωνιστικό ρωσικό αγωγό «Σάουθ Στρίμ»! Η συμμετοχή της Τουρκίας σε ζωτικής σημασίας ενεργειακές συμφωνίας για την Ευρώπη, ενισχύουν σαφώς την θέση της στις διαπραγματεύσεις, για την ένταξή της στην Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου