Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου 2009

Οι σφαγές των Τούρκων από 30 Αυγούστου μέχρι 9 Σεπτεμβρίου 1922

Η 30Η Αυγούστου θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους θριάμβους της τουρκικής ιστορίας. Είναι μια σημαντική επέτειος για την Τουρκία, αλλά και μέρα μνήμης και περισυλλογής για τον Ελληνισμό.
Πρόκειται για τη νίκη του τουρκικού στρατού επί του ελληνικού, στις 30 Αυγούστου του 1922.
Στις 26 Αυγούστου ο Μουσταφά Κεμάλ αυτοπροσώπως είχε ηγηθεί των στρατευμάτων του στην κοιλάδα του Αφιόν Καραχισάρ με το περιώνυμο παράγγελμα «Στόχος μας είναι η Μεσόγειος! Έφοδος».
Στις 30 Αυγούστου του 1922 ο ελληνικός στρατός ηττήθηκε στο Ντουμλούπιναρ και η υποχώρησή του συνεχίστηκε ως τις 9Σεπτεμβρίου, ημέρα της άλωσης της Σμύρνης από τους Τούρκους.
Μέρες εφιαλτικές για τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας, καθώς χιλιάδες έλληνες δολοφονήθηκαν, βιάστηκαν, πυρπολήθηκαν οι περιουσίες τους , διωχτήκαν και εξευτελίστηκαν από τη βαρβαρότητα των τούρκων στρατιωτών.
Είναι μέρες, που η Σμύρνη παραδίνεται στις φλόγες και στο καμίνι του μίσους των Τούρκων. ΈΝΑ ΕΚΑΤΟΜΎΡΙΟ Έλληνες από τα παράλια της Ιωνίας πήραν το δρόμο της προσφυγιάς.
Είναι μέρες , που οι έλληνες συνωστίζονταν στο λιμάνι της Σμύρνης , για να θυμηθούμε και την «αντικειμενική» περιγραφή της Καθηγήτριας κ.Ρεπούση.

Το 1922 αποτελεί την ολοκλήρωση, κατά τραγικό τρόπο μιας ιστορικής διαδρομής τριών ή τεσσάρων χιλιάδων χρόνων. Είναι το τέλος μιας συγκεκριμένης μορφής ελληνικού πολιτισμού, αν έτσι ορίσουμε τη διακριτή παρουσία και τον πολιτισμό που δημιούργησαν οι Έλληνες στα παράλια της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.
Το γεγονός ότι διατηρήσαμε το Αιγαίο, δεν αλλάζει και πολύ το αρνητικό αποτέλεσμα.
Το Αιγαίο, υπήρξε το επίκεντρο του πολιτισμού, με την Ιωνία αριστερά και την ελληνική χερσόνησο στα δυτικά, τη Θράκη και τη Μαύρη Θάλασσα στο Βορά. Η αποκοπή , οριστική και αμετάκλητη, της Ιωνίας και της Μαύρης Θάλασσας , από το Αιγαίο, την αιγαιακή μεσότητα , κατέστρεψε, εκτός από έναν ξεχωριστό πολιτισμό, και την ίδια τη γεωπολιτική σύσταση του Ελληνισμού.
Συνέχεια του 1922 είναι η στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974.
Ο απόηχος του 1922 και του 1974, φτάνει και μέχρι τις μέρες μας, με την προσπάθεια αμφισβήτησης της ελληνικότητας του Αιγαίου , με πρώτο στόχο τη διχοτόμησή του.

1 σχόλιο: