Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πιέσεις για λύση του Κυπριακού

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στο Κυπριακό, καθώς ΝΑΤΟ, Ε.Ε. και αμερικανο-βρετανική διπλωματία πιέζουν για άμεση λύση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου.
Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ κ.Ρασμούσεν που επισκέφτηκε την προηγούμενη βδομάδα την Αθήνα και την Άγκυρα, δήλωσε ότι η μη επίλυση του Κυπριακού , αποτελεί εμπόδιο στη συνεργασία της Ε.Ε. με το ΝΑΤΟ.
Η δήλωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Η Τουρκία είναι αυτή που δημιουργεί τα προβλήματα σε θέματα ασφάλειας ΕΕ - ΝΑΤΟ, με το να εμποδίζει τη συμμετοχή της Κύπρου σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς», δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

O υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, τη Τρίτη πραγματοποίησε παράνομη επίσκεψη στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου.
Έδωσε οδηγίες στην τουρκοκυπριακή διοίκηση, εν όψει του δευτέρου γύρου των συνομιλιών του Προέδρου Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Ο κ. Ταλάτ δήλωσε ότι σε συνάντηση που είχε με τον κ. Νταβούτογλου, έγινε αξιολόγηση των έως τώρα εξελίξεων στο Κυπριακό.
Μάλιστα ο κ. Νταβούτογλου προειδοποίησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να μην κάμει οποιοδήποτε λάθος, όπως δήλωσε, στην έκθεσή του για το Κυπριακό, κατά την αξιολόγηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
Αναφερόμενος στις απευθείας συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ . Χριστόφια, ο κ. Ταλάτ είπε ότι υπήρξε συμφωνία για τα κεφάλαια της διοίκησης και της κατανομής εξουσιών, της οικονομίας και των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σοβαρές αποκλίσεις, είπε, υπάρχουν στο περιουσιακό, ενώ η συζήτηση για το εδαφικό θα γίνει τελευταία.
Ο κύριος Ταλάτ είπε ακόμη ότι δεν υπήρξε συμφωνία, ούτε στον τρόπο εκλογής του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του «συνεταιρικού κράτους».
Επίσης κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δεν τήρησε τη συμφωνία για μη πολιτικοποίηση του θέματος των αγνοουμένων.
Αναφέρεται προφανώς στην επιβεβαίωση της εν ψυχρώ δολοφονίας πέντε Ελληνοκύπριων αιχμαλώτων στρατιωτών και μιας τετραμελούς οικογένειας , από τους τούρκους εισβολείς το 1974 σε ελληνικά κυπριακά εδάφη.
Κατά τον κ.Ταλάτ θα έπρεπε το θέμα της βαναυσότητας των τούρκων στρατιωτών να αποσιωπηθεί!

***
Από την άλλη πλευρά τώρα, υπάρχουν σαφή μηνύματα από διάφορα κέντρα εξουσίας, ότι στην περίπτωση που μέχρι το τέλους του έτους, δεν υπάρξει κατάληξη των απευθείας συνομιλιών, που θα επικυρωθεί με δημοψήφισμα αποδοχής της επίλυσης του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου, τότε πιθανόν, να επιβληθεί στα κατεχόμενα Κυπριακά εδάφη το μοντέλο της Ταιβάν. Δηλαδή, το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος να αποκτήσει αυτοτελώς διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις με ισχυρά κράτη του Πλανήτη, όπως π.χ με την Κίνα, τη Σαουδική Αραβία, το Πακιστάν, αλλά και την Βρετανία.
Εξέλιξη σαφώς οδυνηρή, διότι οδηγεί αναπόφευκτα στη διχοτόμηση της Κύπρου. Και προφανώς στην de facto νομιμοποίηση των αποτελεσμάτων της στρατιωτικής εισβολής των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι «μπουκαδόροι» του Υπουργείου Άμυνας

Του Χρήστου Καπούτση Υπάρχουν όρια στην παρακμή, στη σήψη , στη βλακεία; Υπάρχει κάποιο οριακό σημείο, που δεν μπορεί να ξεπεραστεί; Δύσκολη η απάντηση, αφού και σε αυτό τον τομέα,    οι «δυνατότητες» των ανθρώπων είναι απεριόριστες. Ωστόσο, συνιστά έσχατο σημείο παρακμής και παραλογισμού, η εκθεμελίωση θεσμών, η απαξίωση αρχών και η τυφλή βία εναντίον ανθρώπων. Αναφέρομαι στην βίαιη εισβολή   κάποιων απόστρατων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φαινόμενο πρωτοφανές παγκοσμίως!! Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης πλήττει τους Δημόσιους υπαλλήλους και του ευρύτερου και του στενού Δημόσιου τομέα. Άρα και τους στρατιωτικούς, εν ενεργεία και απόστρατους. Οι απόστρατοι υποστηρίζουν ότι έχουν μειωθεί οι συντάξιμες αποδοχές τους κατά 40%. Πιθανόν να έχουν δίκαιο. Όμως το ίδιο έχει συμβεί και με ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους του Δημόσιου τομέα.    Οι απόστρατοι ζητούν να εξαιρεθούν από τις μειώσεις των αποδοχών τους, επειδή υπηρέτησαν στις Έν...

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσω...

Η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία αποτελεί την άμεση αντίδραση της Ελλάδας

Του Χρήστου Καπούτση Εάν η Ελλάδα δεχτεί στρατιωτική προσβολή σε οποιοδήποτε σημείο της Επικράτειας, τότε, την άμεση απάντηση με στρατιωτικά μέσα, θα δώσει η   71 η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία . Αποτελεί την αιχμή του δόρατος της μαχητικής   ισχύος του Στρατού Ξηράς.   Έδρα της Ταξιαρχίας είναι η Νέα Σάντα του νομού Κιλκίς. Στην θέση της Νέας Σάντας προϋπήρχε ο οικισμός Βολοβότ, ο οποίος κατοικούνταν από Τούρκους που έφυγαν με την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923, για να έρθουν στη θέση τους Πόντιοι πρόσφυγες,   που προέρχονταν κυρίως από την περιοχή της Σάντας, γι’ αυτό άλλωστε έδωσαν στο νέο οικισμό την ονομασία Νέα Σάντα. Μάλιστα , με απόφαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου του Γενικού Επιτελείου Στρατού, η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία,   μετονομάστηκε   σε 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία «ΠΟΝΤΟΣ». Η μετονομασία της Ταξιαρχίας έγινε προς τιμήν των απανταχού Ποντίων και των αγώνων που έδωσαν για την Πατρίδα.   Το στρατιωτικό προσωπικό της   7...