Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου 2009

Πιέσεις για λύση του Κυπριακού

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στο Κυπριακό, καθώς ΝΑΤΟ, Ε.Ε. και αμερικανο-βρετανική διπλωματία πιέζουν για άμεση λύση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου.
Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ κ.Ρασμούσεν που επισκέφτηκε την προηγούμενη βδομάδα την Αθήνα και την Άγκυρα, δήλωσε ότι η μη επίλυση του Κυπριακού , αποτελεί εμπόδιο στη συνεργασία της Ε.Ε. με το ΝΑΤΟ.
Η δήλωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Η Τουρκία είναι αυτή που δημιουργεί τα προβλήματα σε θέματα ασφάλειας ΕΕ - ΝΑΤΟ, με το να εμποδίζει τη συμμετοχή της Κύπρου σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς», δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

O υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, τη Τρίτη πραγματοποίησε παράνομη επίσκεψη στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου.
Έδωσε οδηγίες στην τουρκοκυπριακή διοίκηση, εν όψει του δευτέρου γύρου των συνομιλιών του Προέδρου Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Ο κ. Ταλάτ δήλωσε ότι σε συνάντηση που είχε με τον κ. Νταβούτογλου, έγινε αξιολόγηση των έως τώρα εξελίξεων στο Κυπριακό.
Μάλιστα ο κ. Νταβούτογλου προειδοποίησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να μην κάμει οποιοδήποτε λάθος, όπως δήλωσε, στην έκθεσή του για το Κυπριακό, κατά την αξιολόγηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
Αναφερόμενος στις απευθείας συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ . Χριστόφια, ο κ. Ταλάτ είπε ότι υπήρξε συμφωνία για τα κεφάλαια της διοίκησης και της κατανομής εξουσιών, της οικονομίας και των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σοβαρές αποκλίσεις, είπε, υπάρχουν στο περιουσιακό, ενώ η συζήτηση για το εδαφικό θα γίνει τελευταία.
Ο κύριος Ταλάτ είπε ακόμη ότι δεν υπήρξε συμφωνία, ούτε στον τρόπο εκλογής του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του «συνεταιρικού κράτους».
Επίσης κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δεν τήρησε τη συμφωνία για μη πολιτικοποίηση του θέματος των αγνοουμένων.
Αναφέρεται προφανώς στην επιβεβαίωση της εν ψυχρώ δολοφονίας πέντε Ελληνοκύπριων αιχμαλώτων στρατιωτών και μιας τετραμελούς οικογένειας , από τους τούρκους εισβολείς το 1974 σε ελληνικά κυπριακά εδάφη.
Κατά τον κ.Ταλάτ θα έπρεπε το θέμα της βαναυσότητας των τούρκων στρατιωτών να αποσιωπηθεί!

***
Από την άλλη πλευρά τώρα, υπάρχουν σαφή μηνύματα από διάφορα κέντρα εξουσίας, ότι στην περίπτωση που μέχρι το τέλους του έτους, δεν υπάρξει κατάληξη των απευθείας συνομιλιών, που θα επικυρωθεί με δημοψήφισμα αποδοχής της επίλυσης του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου, τότε πιθανόν, να επιβληθεί στα κατεχόμενα Κυπριακά εδάφη το μοντέλο της Ταιβάν. Δηλαδή, το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος να αποκτήσει αυτοτελώς διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις με ισχυρά κράτη του Πλανήτη, όπως π.χ με την Κίνα, τη Σαουδική Αραβία, το Πακιστάν, αλλά και την Βρετανία.
Εξέλιξη σαφώς οδυνηρή, διότι οδηγεί αναπόφευκτα στη διχοτόμηση της Κύπρου. Και προφανώς στην de facto νομιμοποίηση των αποτελεσμάτων της στρατιωτικής εισβολής των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου