Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου 2009

Αλλαγές στην στρατηγική των αμερικανών στο Αφγανιστάν

Τέσσερις ακόμη αμερικανοί πεζοναύτες έχασαν , αυτή τη βδομάδα, τη ζωή τους στο πόλεμο στο Αφγανιστάν, που η συνέχισή του αποτελεί προτεραιότητα αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα.

Ωστόσο,ο αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει να μελετήσει πολύ προσεχτικά την έκθεση που συνέταξε ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων, στρατηγός Μακρίσταλ, για το Αφγανιστάν. Ο αμερικανός Στρατηγός προανήγγειλε αλλαγή στρατηγικής, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν προτίθεται να ζητήσει και νέες ενισχύσεις από την Ουάσιγκτον.

«Η κατάσταση στο Αφγανιστάν είναι σοβαρή, αλλά η επιτυχία είναι υλοποιήσιμη, απαιτεί όμως μια αναθεωρημένη στρατηγική», δήλωσε ο Μακρίσταλ, ανακοινώνοντας ότι η από καιρό αναμενόμενη έκθεσή του για την πορεία του πολέμου ολοκληρώθηκε. Το άκρως απόρρητο ντοκουμέντο απεστάλη στην αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (CentCom), η οποία είναι υπεύθυνη για τους πολέμους σε Ιράκ και Αφγανιστάν, όπως και στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με στρατιωτικούς αξιωματούχους στη βελγική πρωτεύουσα, η έκθεση Μακρίσταλ δεν περιέχει συγκεκριμένες προτάσεις για πρόσθετες στρατιωτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, αποτελεί ωστόσο τη βάση επί των οποίων ο Λευκός Οίκος θα κληθεί να λάβει κρίσιμες αποφάσεις, εντός των προσεχών εβδομάδων.

Από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο Μακρίσταλ προσπάθησε να εφαρμόσει ορισμένες από τις τακτικές του στρατηγού Ντέιβιντ Πετρέους, διοικητή της CentCom, στο Ιράκ, μεταθέτοντας το κέντρο βάρους από την καταδίωξη των ανταρτών στην προστασία των πολιτών και οικοδομώντας συμμαχίες ακόμη και με παλιούς οπλαρχηγούς - εχθρούς των ΗΠΑ. Στο μεταξύ, το Αφγανιστάν εξακολουθεί να παραμένει βραχυκυκλωμένο στο πολιτικό επίπεδο, ύστερα από τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές της 20ής Αυγούστου, γεγονός που αδυνατίζει ακόμη περισσότερο την κεντρική εξουσία στην Καμπούλ και δυσκολεύει την αντιμετώπιση των Ταλιμπάν και των συμμάχων τους, από τις αμερικανο-νατοϊκές δυνάμεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου