Οι εκλογές που θα γίνουν στις 4 Οκτώβριου, ίσως να είναι αποδειχτούν πολύ κρίσιμες και να αποτελέσουν την αφετηρία ευρύτερων αλλαγών.
Είναι πολύ πιθανόν, το ελληνικό φαινόμενο, παγκόσμια πρωτοτυπία, τα πολιτικά κόμματα να είναι προεκτάσεις ισχυρών, πολιτικά και οικονομικά, οικογενειών, να τερματιστεί. Και μαζί του, το πελατειακό σύστημα, που αποτελεί τροχοπέδη στον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος.
Σε όλη την Ευρώπη και σε πολλές αναπτυγμένες χώρες του Πλανήτη, πνέει ένας σαρωτικός άνεμος αλλαγής της κατεστημένης πολιτικής νοοτροπίας.
Παντού εκλέγονται Κυβερνήσεις που δίνουν ελπίδες για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, αλλά και των σύγχρονων μορφών απειλών, όπως είναι η Τρομοκρατία, ο αναθεωρητισμός ισχυρών ή δυνάμει ισχυρών κρατών, η περιφερειακή αστάθεια και οι απειλές που προέρχονται από την αλλαγή των περιβαλλοντικών δεδομένων που επιφέρουν δραματικές αλλαγές στο Κλίμα του Πλανήτη, με δραματικές επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής των πολιτών, ειδικά των υποβαθμισμένων περιοχών.
Την αρχή στις πολιτικές αλλαγές έκαναν οι ΗΠΑ με την εκλογή του Μπάρακ Ομπάμα. Κυβερνητικές αλλαγές αναμένονται στην Ιαπωνία, στη Γερμανία , στη Βρετανία και σε πολλές άλλες χώρες, ενώ στην Τουρκία, κλονίζεται το Κεμαλικό κράτος, δηλαδή το κατεστημένο.
Η Ν.Δ. σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ετοιμάζεται να παραδώσει την εξουσία στο ΠΑΣΟΚ.
Μάλλον πληρώνει την απροθυμία της να στηρίξει τον αδύναμο πολίτη , αλλά και τα τραγικά λάθη κάποιων στελεχών της , που τοποθετήθηκαν σε καίριες θέσεις του κρατικού μηχανισμού. Μερικά από αυτά τα κομματικά στελέχη ενεπλάκησαν και σε υποθέσεις νεποτισμού και νεοπλουτισμού. Υποθέσεις , που σόκαραν που προκάλεσαν, τον δοκιμαζόμενο από την οικονομική κρίση Έλληνα φορολογούμενο πολίτη.
Ειδικά τώρα, στον κρίσιμο τομέα της διπλωματίας και της Άμυνας, είναι πολύ λίγα τα θετικά επιτεύγματα.
Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί.
Η Τουρκία , με την απειλή χρήσης στρατιωτικής βίας, προβάλει διεκδικήσεις στο Αιγαίο και τη Θράκη.
Η τουρκική διπλωματία, ειδικά τώρα με επικεφαλής τον Καθηγητή Αχμέτ Νταβούντογλου, είναι ιδιαίτερα απειλητική , αλλά και συνάμα αποτελεσματική.
Η Τουρκική διπλωματία έχει κερδίσει , σε διεθνές επίπεδο , προνομιακούς χώρους για την Ελλάδα.
Η Τουρκία βρίσκει πλέον συνομιλητές με κατανόηση στην Ε.Ε. , στις ΗΠΑ , ΣΤΟ ΝΑΤΟ, στη Ρωσία και ειδικά στον Αραβικό και μουσουλμανικό Κόσμο, όταν προβάλλει τις αξιώσεις της σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου. Αξιώσεις που στρέφονται ευθέως κατά της ελληνικής κυριαρχίας και γενικά των συμφερόντων του Ελληνισμού.
· Στο Κυπριακό, οι ενδοκοινοτικές συνομιλίες έχουν τελματώσει. Λύση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου, που να βασίζεται στα ψηφίσματα του Σ.Α. του ΟΗΕ , που να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, δεν είναι ορατή στον ορίζοντα των διαπραγματεύσεων. Η Τουρκία και η αμερικανο-βρετανική διπλωματία, προωθούν λύση του Κυπριακού στη φιλοσοφία του Σχεδίου Ανάν, που θα βασίζεται στον συνεταιρισμό δύο Κρατών . Και απειλούν πλέον ευθέως με την προοπτική διχοτόμησης της Κύπρου, αν οι ελληνοκύπριοι απορρίψουν και τη νέα λύση του Κυπριακού.
· ΣΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ, η Ελλάδα παρότι έκανε μια μεγάλη υποχώρηση και δέχτηκε να περιλαμβάνεται ο όρος ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στην σύνθετη ονομασία του γειτονικού κράτους, οι συνομιλίες στα πλαίσια του ΟΗΕ έχουν φτάσει σε αδιέξοδο, κυρίως λόγω της αδιαλλαξίας της εθνικιστικής Κυβέρνησης του πρωθυπουργού των Σκοπίων Νίκολα Γκρουέφσκι. Στα θετικά της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι το βέτο στην ένταξη της π.Γ.Δ.Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, αυξάνεται ο αριθμός των κρατών στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. που πιέζουν, να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ένταξης της FYROM, στους ευρωατλαντικούς θεσμούς (ΝΑΤΟ –Ε.Ε.), παρακάμπτοντας τις αντιρρήσεις της Ελλάδας.
· Στο θέμα της ενέργεια, η Ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, πέτυχε μια σημαντική ενεργειακή συμφωνία με τη Ρωσία. Η ελληνορωσική συμφωνία για την κατασκευή αγωγών μεταφοράς ρωσικής ενέργεια (πετρέλαιο και φυσικό αέριο), μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη, είναι πολλαπλά ωφέλιμη για την Ελλάδα. Ωστόσο έχουν προκύψει διάφορα πολιτικό- διπλωματικά προβλήματα , που καθυστερούν την υλοποίηση των ενεργειακών συμφωνιών.
Επίσης, προβλήματα και ολιγωρίες εντοπίζονται και στον τομέα της Εθνικής μας Άμυνας.
· Η στρατιωτική διπλωματία, ένας πολύ κρίσιμος τομέας στις διεθνείς σχέσεις, είναι ουσιαστικά ανενεργή, από το 2004.
· Δεν έγινε ο αναγκαίος εκσυγχρονισμός των οπλικών συστημάτων. Και δεν έχουν υλοποιηθεί οι αναγκαίες προμήθειες, που να πιστοποιούν το αξιόμαχο του Στρατεύματος. Π.χ. δεν έχουν πυρομαχικά τα υπερσύγχρονα άρματα μάχης. Ούτε σύστημα αυτοπροστασίας τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 που βρίσκονται ΣΤΗΝ ΚΡΗΡΗ. Και ακόμη, σοβαρό πρόβλημα υπάρχει με τις μπαταρίες των υποβρυχίων, που θα έπρεπε ήδη, να είχαν αντικατασταθεί. Επιπλέον , κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει με το υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ που γέρνει.
· Το αντιαεροπορικό σύστημα S-300, είναι αποθηκευμένο στην Κρήτη και δεν έχει διασυνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Αεράμυνας της χώρας. Στην ενεργοποίησή του αντιδρούν η Τουρκία και το ΝΑΤΟ.
· Η λειτουργική ανασυγκρότηση και η νέα Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, που θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από το 2005, είναι ακόμη σε εξέλιξη.
Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ακανθώδη προβλήματα στον τομέα της Διπλωματίας και της Άμυνας, που ακροθιγώς ανέφερα.
Προφανώς δεν γνωρίζω ποια θα είναι η νέα Κυβέρνηση που θα αναδειχτεί στις εκλογές στις 4 Οκτωβρίου. Περιμένω όμως, συγκεκριμένες απαντήσεις , για αυτά τα πολύ σοβαρά θέματα, απαντήσεις δεσμευτικές που θα περιλαμβάνονται στα κομματικά προγράμματα των κομμάτων, που διεκδικούν την Εξουσία.
Δικαιούνται οι πολίτες – ψηφοφόροι να γνωρίζουν, ώστε να κάνουν την καλύτερη επιλογή.
Πάντως η αντιμετώπιση των θεμάτων Εξωτερικής πολιτικής και Εθνικής Ασφάλειας , υπερβαίνει τις περιχαρακώσεις της κομματικής λογικής και απαιτεί διακομματική συναίνεση και συμφωνία. Αυτή η εξέλιξη όμως, προϋποθέτει πολιτική ωριμότητα και αναπτυγμένη υπευθυνότητα των κομματικών στελεχών. Υπάρχουν;
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου