Πυροσβεστικά αεροσκάφη
• Κορυφαία συμμετοχή όμως των Ενόπλων Δυνάμεων στην προσπάθεια κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς στην Αττική, είναι η διάθεση πυροσβεστικών αεροσκαφών, από την 355 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών της Πολεμικής μας Αεροπορίας.
Τα πυροσβεστικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν, μέσα σε τρία 24-ωρα 170 ώρες πτήσεως και έριξαν συνολικά 16.380 τόνους νερού!!
Ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής αναγνωρίζοντας τη σημαντική προσπάθεια των πιλότων των πυροσβεστικών αεροσκαφών, επισκέφτηκε την 355 Μοίρα στην Αεροπορική βάση της Ελευσίνας και απευθυνόμενος στο στρατιωτικό προσωπικό είπε: «Δείξατε αυταπάρνηση, ξεπεράσατε τα ανθρώπινα όρια και με τον ηρωισμό σας στείλατε στην κοινωνία μήνυμα προσφοράς και Αλληλεγγύης δήλωσε ο πρωθυπουργός ο οποίος επισκέφτηκε απόψε τη βάση των πυροσβεστικών αεροσκαφών στην Ελευσίνα.
Όλα αυτά δεν είναι αυτονόητα, συνεχίστε και κλείστε ,τα αφτιά σας στους λίγους που θέλουν να ισοπεδώσουν τα πάντα, πρόσθεσε.
Εκφράζω τα συναισθήματα όλων των Ελλήνων, τόνισε ο κος Καραμανλής λέγοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ για την προσφορά των πιλότων στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος»
Η ανανέωση του στόλου
Η Πολεμική μας Αεροπορία διαθέτει συνολικά 21 πυροσβεστικά αεροσκάφη.
Από αυτά τα 13 είναι παλιά τύπου CL-215 ηλικίας άνω των 30 ετών, δεν μπορούν να πετάξουν με θερμοκρασία άνω των 38ο Κ. και χρειάζονται πολύ ώρα για ανεφοδιασμό. Θεωρείται ηρωική πράξη η πτήση με CL-215.
Τα υπόλοιπα 8 είναι CL-415 σχετικά σύγχρονα (ηλικίας 10-15 ετών). Από τα 21 πυροσβεστικά αεροσκάφη, τα 20 πήραν μέρος στις επιχειρήσεις αεροπυρόσβεσης.
Από το 1999 μέχρι σήμερα οι περισσότεροι από τους διατελέσαντες Υπουργούς Εθνικής Άμυνας έχουν εισηγηθεί την ανανέωση του στόλου των πυροσβεστικών αεροσκαφών. Το ίδιο και οι Υπουργοί Δημόσιας Τάξης. Μάλιστα ο Βύρων Πολύδωρας είχε καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις, για τα νέα πυροσβεστικά αεροσκάφη.
Όμως οικονομικοί, γραφειοκρατικοί ή άλλοι λόγοι, δεν έχουν επιτρέψει την αγορά νέων και απολύτων αναγκαίων, πυροσβεστικών αεροσκαφών. Αποτέλεσμα αυτής της ολιγωρίας είναι η μη αποτελεσματική αντιμετώπιση των μεγάλων πυρκαγιών που αφανίζουν τα δάση μας.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου