Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2009

Οι ελληνικού ενδιαφέροντος αγωγοί μεταφοράς ενέργειας


Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει, μια δήλωση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ.Α. Παπανδρέου στην Αλεξανδρούπολη, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του ομιλίας, ότι, «η διακρατική συμφωνία για τον αγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης, κατοχυρώνει τα συμφέρονταν της μίας πλευράς» , (εννοεί προφανώς τα συμφέροντα της Ρωσίας)!

Επειδή πρόκειται για πολύ σοβαρό θέμα, θα πρέπει να διευκρινίσουμε τα εξής:

Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Κυβέρνησης της Ν.Δ., και προσωπικά του Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, είναι οι συμφωνίες της Ελλάδας με τη Ρωσία στον ενεργειακό και στρατιωτικό τομέα.

Ελλάδα και Ρωσία , μαζί και με τη Βουλγαρία, συμφώνησαν, να κατασκευάσουν έναν αγωγό, που θα συνδέει το Λιμάνι της Βουλγαρίας Μπουργκάς με την Αλεξανδρούπολη. Μέσω του αγωγού αυτού, θα μεταφέρεται το ρωσικό πετρέλαιο από το Νοβόροσισκ , το ρωσικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας , στην Αλεξανδρούπολη και από κει στα λιμάνια της Ευρώπης.

Η αλήθεια είναι ότι η κατασκευή του έργου αυτού έχει καθυστερήσει αρκετά, καθώς προβάλλονται διάφορα πολιτικο-διπλωματικά εμπόδια.

Έντονες αντιδράσεις για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, έχουν εκδηλωθεί επισήμως από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, που εκτός των άλλων, θέτουν και θέμα ασφάλειας του αγωγού.

Επίσης, αμφιβολίες για την σκοπιμότητα του έργου, έχει διατυπώσει και η νέα φιλο-αμερικανική Κυβέρνηση της Βουλγαρίας. Είναι εμφανές, ότι η νέα Κυβέρνηση της Βουλγαρίας προσαρμόζεται στις αμερικανικές επιλογές στον τομέα της ενέργειας και ειδικά της τροφοδοσίας της Ε.Ε. με πετρέλαιο και φυσικό αέριο, από την Κασπία και την Κεντρική Ασία.

**

Οι Πρωθυπουργοί της Ρωσίας και της Ελλάδας οι κ.κ.Πούτιν και Καραμανλής, συμφώνησαν επίσης, και για την κατασκευή ενός άλλου αγωγού, του «Σάουθ Στρίμ», που θα μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο , μέσω Ελλάδας, στην κεντροδυτική Ευρώπη.

Ο αγωγός μεταφοράς πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου «South Stream», που θα μεταφέρουν τη ρωσική ενέργεια στην Ε.Ε., είναι έντονα ανταγωνιστικοί των αντίστοιχων αγωγών , που σχεδιάζεται να μεταφέρουν ενέργεια (φυσικό αέριο και πετρέλαιο) από την Κασπία και την Κ. Ασία στην Ε.Ε., και αυτοί οι αγωγοί είναι αμερικανικών και ευρωπαϊκών συμφερόντων. Μάλιστα η Βουλγαρία συμμετέχει και στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Νabucco, αμιγώς αμερικανικών συμφερόντων και ευθέως ανταγωνιστικού του «South Stream».

Ο αγωγός Νabucco θα μεταφέρει το Αζέρικο φυσικό αέριο από την Κασπία, στην Κεντρική Ευρώπη, μέσω Τουρκίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Αυστρίας (παρακάμπτεται η Ελλάδα).

Οι ΗΠΑ υπονομεύουν με κάθε μέσο την κατασκευή αγωγών, που θα μεταφέρουν ρωσική ενέργεια στην Ευρώπη.

Στρατηγική επιλογή των Αμερικανών είναι , η Ε.Ε. να μην εξαρτάται ενεργειακά από την Ρωσία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου