ΚΥΠΡΟΣ
Το Εθνικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποφάσισε, το Δεκέμβρη στην Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., η Κύπρος να μη συναινέσει στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αν η Άγκυρα δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ε.Ε. και ειδικά τις υποχρεώσεις που αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία.
Το Εθνικό Συμβούλιο συνεδρίασε για τέσσερις ημέρες, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων όλων των κομμάτων , υπό την Προεδρία του Δημ. Χριστόφια. Το Συμβούλιο αποφάσισε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο το ορόσημο του Δεκεμβρίου.
Το Εθνικό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει την εμμονή του στην εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στη βάση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των Συμφωνιών Υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979 για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, λύση που θα πρέπει να επιτυγχάνει την ενότητα του χώρου, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας.
Παράλληλα, όπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Εθνικό Συμβούλιο κατέληξε στο ότι η λύση θα πρέπει να συνάδει με το διεθνές δίκαιο, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, το κοινοτικό δίκαιο, καθώς και τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και στο ότι η ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να έχει μία και μόνη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια, και να αποτελεί μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δήλωσε ακόμη ότι, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η λύση πρέπει να προνοεί την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, με τον τελικό στόχο να είναι η αποστρατικοποίηση της Κύπρου με την απομάκρυνση και των Βρετανικών Βάσεων. Επίσης, συμφώνησαν στο ότι θα πρέπει να υπάρξει «αποκατάσταση της κυριαρχίας, ανεξαρτησίας, εδαφικής ακεραιτότητας και ενότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας" και ότι "στην ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος μέλος της ΕΕ, δεν νοούνται εγγυητές και εγγυήσεις».
Η πρόταση αυτή του Εθνικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποτελεί την επιτομή της λύσης του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου. Λύση δίκαιη, βιώσιμη , συμβατή με τη διεθνή νομιμότητα.
Υπάρχει όμως ένα σοβαρό εμπόδιο στην υλοποίηση αυτής της πρότασης. Δεν συμφωνεί η Άγκυρα. Το ισλαμο-κεμαλικό κατεστημένο προωθεί λύση του Κυπριακού , που θα βασίζεται στον συνεταιρισμό δύο ισότιμων κρατών! Και επίσης, την παραμονή των τούρκων εποίκων στη Μεγαλόνησο, τη διατήρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής και τη νομιμοποίηση των τετελεσμένων της τουρκικής στρατιωτικής εισβολής στην Κύπρο, το καλοκαίρι του 1974.
Απόψεις διαμετρικά αντίθετες. Επομένως, το αδιέξοδο στο Κυπριακό είναι πλήρες και η δίκαιη λύση ανέφικτη.
Ιστορικά έχει αποδειχτεί ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, υποχωρεί ο ασθενέστερος. Γι’ αυτό άλλωστε, η αμερικανο-βρετανική διπλωματία , αλλά και η Σουηδική Προεδρία της Ε.Ε., ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στους ελληνοκύπριους για λύση του Κυπριακού μέχρι το τέλος του χρόνου και μάλιστα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου