Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2009

Άσκοπη αντιπαράθεση για το Σκοπιανό

Με το Σκοπιανό ασχολήθηκαν και μάλιστα σε υψηλούς τόνους αντιπαράθεσης, ο εκπρόσωπος τύπου και ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γ.Κουμουτσάκος και ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ.Λοβέρδος, που είναι αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής του κόμματος της Αντιπολίτευσης .

Το Σκοπιανό, δηλαδή το θέμα της ονομασίας του γειτονικού κράτους ή ακριβέστερα η προσπάθεια καπηλείας από τους Σλαβομακεδόνες εθνικιστές του ονόματος ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, είναι μια υπόθεση που ταλανίζει εδώ και δύο δεκαετίες την ελληνική διπλωματία και σε γενικές γραμμές σκιαγραφείται ως εξής:

Η ελληνική Κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη και της Αντιπολίτευσης, (Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, αλλά και ΣΥΡΙΖΑ), εκχώρησαν το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στους Σκοπιανούς, με τον απαράβατο όρο αυτό να αποτελέσει μέρος μιας σύνθετης ονομασίας γεωγραφικού προσδιορισμού, για όλες τις χρήσεις.

Η σαφής ελληνική υποχώρηση όμως, άφησε ασυγκίνητους στους Σκοπιανούς.

Η ρεαλιστική ΚΑΙ κατ’ άλλους υποχωρητική, ελληνική πρόταση προσέκρουσε στην αδιαλλαξία της Σκοπιανής Κυβέρνησης του Εθνικιστή Πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι, που ενισχύεται όμως, και από την αμερικανική διπλωματία.

Με αποτέλεσμα , οι συνομιλίες που γίνονται στα πλαίσια του ΟΗΕ , για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης, για το θέμα της ονομασίας του γειτονικού κράτους, να βρίσκονται σε πλήρες αδιέξοδο.

***

Στα θετικά της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι το βέτο που έβαλλε η χώρα μας στην προοπτική ένταξη της π.Γ.Δ.Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, αυξάνεται ο αριθμός των κρατών- μελών στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. που πιέζουν, να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ένταξης της FYROM, στους ευρωατλαντικούς θεσμούς (ΝΑΤΟ –Ε.Ε.), παρακάμπτοντας τις αντιρρήσεις της Ελλάδας.

Μάλιστα η Σουηδία, που στο τρέχον εξάμηνο ασκεί την Προεδρία της Ε.Ε., πιέζει, προκειμένου να δοθεί στα Σκόπια ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων!!

**

Υπενθυμίζω πάντως, ότι τον Ιούνιο του 2007 , οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. με εξαίρεση τον Αντώνη Σαμαρά είχαν υπερψηφίσει , την έκθεση του Ολλανδού ευρωβουλευτή Ερικ Μέγιερ για την ΠΓΔ Μακεδονίας.

Ανάμεσα στα άλλα , η έκθεση αυτή προέβλεπε ότι: «Το ζήτημα του ονόματος δεν αποτελεί εμπόδιο για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην ΕΕ της π.Γ.Δ.Μακεδονίας». Και συνεχίζει και ξεκαθαρίζει η έκθεση Μέγιερ ότι «η ένταξη της χώρας (σ.σ. της ΠΓΔΜ) στην ΕΕ θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από την εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης...»! Πουθενά δεν υπάρχει η αναφορά, για αλλαγή του ονόματος της FYROM.

Η πρόταση Μέγιερ είχε ευρεία αποδοχή από το ευρωκοινοβούλιο, αφού υπερψηφίστηκε από 558 ευρωβουλευτές.

**

ΟΙ επόμενοι τρεις μήνες μέχρι το τέλους το έτους, είναι ένα χρονικό διάστημα εξαιρετικά κρίσιμο και το Σκοπιανό.

Ίσως να έχουμε νέα απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου ή της αρμόδιας για την διεύρυνση Ευρωπαϊκής επιτροπής, που να φέρει την Ελλάδα σε εξαιρετικά δυσχερή θέση.

Όλα τα πολιτικά κόμματα και ειδικά τα κόμματα εξουσίας, θα πρέπει να δυναμώνουν την Εθνική γραμμή στο Σκοπιανό, με ουσιαστικές διπλωματικές πρωτοβουλίες.

Είναι σαφές ότι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ δεν έχουν ουσιώδεις διαφορές για το Σκοπιανό.

Η χθεσινή φραστική αντιπαράθεση για το Σκοπιανό του κ.Κουμουτσάκου με τον Γ.Λομβέρδο, δεν είχε ουσιαστικό πολιτικό περιεχόμενο και μάλλον αδικεί το θέμα. Δικαιολογούνται , λόγω προεκλογικής περιόδου και μόνο ως προεκλογικά πυροτεχνήματα.

Αλλά δεν χρειάζονται τέτοιες κομματικές συμπεριφορές για τα εν εξελίξει Εθνικά μας Θέματα. Και δεν χρειάζονται και εν τέλει δεν είναι και εθνωφελείς τέτοιες αντιπαραθέσεις.

Και αυτό, είναι βέβαιο, ότι το ξέρουν εξίσου καλά και ο κ.Κουμουτσάκος , αλλά και ο κ.Λομβέρδος, που αν μη τι άλλο , τουλάχιστον διακρίνονται για τις γνώσεις και την ευαισθησία τους, για τα Εθνικά Θέματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου