Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Υποσχέσεις για αυξήσεις στους στρατιωτικούς


Γενναίες μισθολογικές αυξήσεις υποσχέθηκε στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Β.Μειμαράκης, παρότι ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ είπε ότι θα «παγώσουν» οι μισθοί στο Δημόσιο. Είναι η 5η φορά (3η σε προεκλογική περίοδο) που η Ν.Δ υπόσχεται νέο μισθολόγιο στους στρατιωτικούς, χωρίς ποτε φυσικά να υλοποιήσει την υπόσχεσή της.

Ο ΥΠΕΘΑ Β.Μειμαράκης «καλωσορίζοντας» τη νέα στρατιωτική ηγεσία, υποσχέθηκε νέο μισθολόγιο των στρατιωτικών, που θα βασίζεται στην αναλογία βασικού μισθού ανθυπολοχαγού- Στρατηγού ένα προς τρία (1/3), από 1 προς 2,6 που είναι σήμερα.

Σήμερα ο βασικός μισθός του Ανθυπολοχαγού είναι 899ευρώ και του στρατηγού (με συντελεστή 2,6) είναι 899x2,6=2.337ευρω.

Με τη ρύθμιση Μειμαράκη (με συντελεστή 3) θα είναι 899x3=2.697ευρώ . Δηλαδή αύξηση 360 ευρώ ή 13%, για τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Ανάλογες θα είναι και οι αυξήσεις σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια της στρατιωτικής ιεραρχίας, αλλά με συντελεστή πολύ μικρότερο.

Η μεσοσταθμική αύξηση των αποδοχών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων θα κυμαίνεται γύρω στο 6,6% (καθαρές αποδοχές).

Οι πιο ευνοημένοι είναι προφανώς οι αξιωματικοί με βαθμό πάνω από Συνταγματάρχη, ενώ μικρές θα είναι οι αυξήσεις των μικρότερων βαθμών, αλλά και των υπαξιωματικών. Ωστόσο, ωφελούνται και οι μικρότεροι στο βαθμό αξιωματικοί και υπαξιωματικοί, διότι για τους στρατιωτικούς, το μισθολογικό κλιμάκιο είναι περίπου δύο βαθμούς πάνω από το πραγματικό. Για παράδειγμα, ένας που έχει τον βαθμό του Ταγματάρχη, λαμβάνει το μισθό του Συνταγματάρχη!

Έτσι λοιπόν, όταν οι αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους θα είναι μηδενικές, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός και κατ’ εξαίρεση των στρατιωτικών θα είναι περίπου 6,6%, σύμφωνα με την υπόσχεση του ΥΠΕΘΑ Β.Μειμαράκη, τότε, η εξέλιξη αυτή, συνιστά έμπρακτη αναγνώριση από την Κυβέρνηση του έργου που προσφέρουν οι στρατιωτικοί στο κοινωνικό σύνολο και γενικά στην αμυντική θωράκιση της χώρας μας. Και ακόμη, ότι η Κυβέρνηση παραδέχεται ότι, οι αμοιβές των στρατιωτικών είναι πολύ χαμηλές, αν ληφθούν υπόψιν οι ειδικές συνθήκες , κάτω από τις οποίες ασκούν το λειτούργημά τους.

Ωστόσο Οι στρατιωτικοί υποστηρίζουν , ότι οι υποσχέσεις του ΥΠΕΘΑ Β.Μειμαράκη δεν είναι απόλυτα ειλικρινείς και μάλλον αποτελούν προεκλογικά πυροτεχνήματα , απερχόμενων (σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις) από την εξουσία πολιτικών. Υποστηρίζουν οι στρατιωτικοί ότι η Κυβέρνηση της Ν.Δ, για μία ακόμη φορά, εμπαίζει τους στρατιωτικούς. Και ακόμη θεωρούν τον απόντα από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας Β.Μειμαράκη ως αναξιόπιστο και «ξένο σώμα» στις Ένοπλες Δυνάμεις. Τα αισθήματα αποστροφής του Β.Μειμαράκη προς τους στρατιωτικούς είναι αμοιβαία!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι «μπουκαδόροι» του Υπουργείου Άμυνας

Του Χρήστου Καπούτση Υπάρχουν όρια στην παρακμή, στη σήψη , στη βλακεία; Υπάρχει κάποιο οριακό σημείο, που δεν μπορεί να ξεπεραστεί; Δύσκολη η απάντηση, αφού και σε αυτό τον τομέα,    οι «δυνατότητες» των ανθρώπων είναι απεριόριστες. Ωστόσο, συνιστά έσχατο σημείο παρακμής και παραλογισμού, η εκθεμελίωση θεσμών, η απαξίωση αρχών και η τυφλή βία εναντίον ανθρώπων. Αναφέρομαι στην βίαιη εισβολή   κάποιων απόστρατων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φαινόμενο πρωτοφανές παγκοσμίως!! Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης πλήττει τους Δημόσιους υπαλλήλους και του ευρύτερου και του στενού Δημόσιου τομέα. Άρα και τους στρατιωτικούς, εν ενεργεία και απόστρατους. Οι απόστρατοι υποστηρίζουν ότι έχουν μειωθεί οι συντάξιμες αποδοχές τους κατά 40%. Πιθανόν να έχουν δίκαιο. Όμως το ίδιο έχει συμβεί και με ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους του Δημόσιου τομέα.    Οι απόστρατοι ζητούν να εξαιρεθούν από τις μειώσεις των αποδοχών τους, επειδή υπηρέτησαν στις Έν...

Προπηλακίστηκε άγρια ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θ.Πάγκαλος

Στη λίμνη της Βουλιαγμένης, κάποιοι από τους λουόμενους, μόλις αντιλήφθηκαν την παρουσία του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου , του επιτέθηκαν φραστικά, με χυδαίες εκφράσεις, όπως «γουρούνι», «μαλάκα» και άλλες χυδαιότητες. Η ώρα ήταν 2.45 και τον ρωτούσαν, γιατί είναι εκεί , για μπάνιο στη Λίμνη και όχι στο γραφείο του εργαζόμενος, όπως θα έπρεπε κατά τη γνώμη των υβριστών λουομένων. Μάλιστα στις ύβρεις πρωτοστατούσε μια ηλικιωμένη γυναίκα που όπως μάθαμε απολαμβάνει τη μεγάλη σύνταξη του μακαρίτη και τα ενοίκια από 15 διαμερίσματα. Ο Θ.Πάγκαλος δεν αντέδρασε στις ύβρεις (!!!) και αποχώρησε από τη Λίμνη. Ζήτησε όμως τον Διευθυντή και επειδή αυτός απουσίαζε, σε έξαλλη κατάσταση επιτέθηκε  ΧΕΙΡΟΔΙΚΩΝΤΑΣ , στον πρώτο υπάλληλο που βρήκε μπροστά του, ένα άνθρωπο 72 ετών με σοβαρά προβλήματα υγείας (αναπηρία). Ο κ. Αντιπρόεδρος ζητούσε ευθύνες από τον υπάλληλο, διότι επέτρεψε στην κυρία να μπει στην Λίμνη!!! Και η απάντηση του υπαλλήλου ήταν διότι πλήρωσε εισιτήριο…

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσω...