Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2009

Υποσχέσεις για αυξήσεις στους στρατιωτικούς


Γενναίες μισθολογικές αυξήσεις υποσχέθηκε στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Β.Μειμαράκης, παρότι ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ είπε ότι θα «παγώσουν» οι μισθοί στο Δημόσιο. Είναι η 5η φορά (3η σε προεκλογική περίοδο) που η Ν.Δ υπόσχεται νέο μισθολόγιο στους στρατιωτικούς, χωρίς ποτε φυσικά να υλοποιήσει την υπόσχεσή της.

Ο ΥΠΕΘΑ Β.Μειμαράκης «καλωσορίζοντας» τη νέα στρατιωτική ηγεσία, υποσχέθηκε νέο μισθολόγιο των στρατιωτικών, που θα βασίζεται στην αναλογία βασικού μισθού ανθυπολοχαγού- Στρατηγού ένα προς τρία (1/3), από 1 προς 2,6 που είναι σήμερα.

Σήμερα ο βασικός μισθός του Ανθυπολοχαγού είναι 899ευρώ και του στρατηγού (με συντελεστή 2,6) είναι 899x2,6=2.337ευρω.

Με τη ρύθμιση Μειμαράκη (με συντελεστή 3) θα είναι 899x3=2.697ευρώ . Δηλαδή αύξηση 360 ευρώ ή 13%, για τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Ανάλογες θα είναι και οι αυξήσεις σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια της στρατιωτικής ιεραρχίας, αλλά με συντελεστή πολύ μικρότερο.

Η μεσοσταθμική αύξηση των αποδοχών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων θα κυμαίνεται γύρω στο 6,6% (καθαρές αποδοχές).

Οι πιο ευνοημένοι είναι προφανώς οι αξιωματικοί με βαθμό πάνω από Συνταγματάρχη, ενώ μικρές θα είναι οι αυξήσεις των μικρότερων βαθμών, αλλά και των υπαξιωματικών. Ωστόσο, ωφελούνται και οι μικρότεροι στο βαθμό αξιωματικοί και υπαξιωματικοί, διότι για τους στρατιωτικούς, το μισθολογικό κλιμάκιο είναι περίπου δύο βαθμούς πάνω από το πραγματικό. Για παράδειγμα, ένας που έχει τον βαθμό του Ταγματάρχη, λαμβάνει το μισθό του Συνταγματάρχη!

Έτσι λοιπόν, όταν οι αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους θα είναι μηδενικές, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός και κατ’ εξαίρεση των στρατιωτικών θα είναι περίπου 6,6%, σύμφωνα με την υπόσχεση του ΥΠΕΘΑ Β.Μειμαράκη, τότε, η εξέλιξη αυτή, συνιστά έμπρακτη αναγνώριση από την Κυβέρνηση του έργου που προσφέρουν οι στρατιωτικοί στο κοινωνικό σύνολο και γενικά στην αμυντική θωράκιση της χώρας μας. Και ακόμη, ότι η Κυβέρνηση παραδέχεται ότι, οι αμοιβές των στρατιωτικών είναι πολύ χαμηλές, αν ληφθούν υπόψιν οι ειδικές συνθήκες , κάτω από τις οποίες ασκούν το λειτούργημά τους.

Ωστόσο Οι στρατιωτικοί υποστηρίζουν , ότι οι υποσχέσεις του ΥΠΕΘΑ Β.Μειμαράκη δεν είναι απόλυτα ειλικρινείς και μάλλον αποτελούν προεκλογικά πυροτεχνήματα , απερχόμενων (σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις) από την εξουσία πολιτικών. Υποστηρίζουν οι στρατιωτικοί ότι η Κυβέρνηση της Ν.Δ, για μία ακόμη φορά, εμπαίζει τους στρατιωτικούς. Και ακόμη θεωρούν τον απόντα από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας Β.Μειμαράκη ως αναξιόπιστο και «ξένο σώμα» στις Ένοπλες Δυνάμεις. Τα αισθήματα αποστροφής του Β.Μειμαράκη προς τους στρατιωτικούς είναι αμοιβαία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου