Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εκλογές στη Γερμανία και την Πορτογαλία


Την ερχόμενη Κυριακή έχουμε εκλογές στη Γερμανία.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι ιδιαίτερα θετικά για το συντηρητικό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.
Αν επαληθευτούν οι προβλέψεις , οι Χριστιανοδημοκράτες θα μπορούσαν να σχηματίσουν έναν κεντροδεξιό συνασπισμό με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP).
Δηλαδή να σπάσει ο σημερινός μεγάλος Κυβερνητικός Συνασπισμός των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών.
Σύμφωνα ΛΟΙΠΌΝ με τις δημοσκοπήσεις, μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές η Μέρκελ προηγείται με 35% ενώ το FDP λαμβάνει ποσοστό 14%. Αθροιστικά τα ποσοστά της Κεντροδεξιάς φτάνουν στο 49%, ξεπερνώντας κατά δύο μονάδες τα τρία αριστερά και κεντροαριστερά κόμματα.
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έχει α
νεβάσει τα ποσοστά του στο 26%, οι Πράσινοι έχουν πέσει στο 10% και η Αριστερά του Οσκαρ Λαφοντέν είναι στο 11%.
Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία είναι η πτώση της εκλογικής δύναμης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD). Η προσωπική δημοτικότητα του επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) του Σταιμάγιερ(Steinmeier) , εξακολουθεί να είναι πολύ πίσω από εκείνη της Καγκελαρίου Μέρκελ , που θεωρείται σχεδόν βέβαιο, ότι θα κερδίσει μια δεύτερη θητεία ως καγκελάριος.
Η Αριστερά του Οσκαρ Λαφοντέν κατηγορεί τη Κυβέρνηση ότι έχει συμφωνήσει με τους επιχειρηματίες να παγώσουν προσωρινά τις απολύσεις εργαζομένων. Μετά όμως τις εκλογές, οι εργαζόμενοι θα βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις. Επίσης η Αριστερά έχει ταχθεί υπέρ της αποχώρησης των Γερμανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν. Υπερ της παραμονής τα δύο μεγάλα γερμανικά κόμματα που συγκυβερνούν.
*******************************************************************************
Εκλογές στην Πορτογαλία
Εκλογές επίσης, την ερχόμενη Κυριακή έχουμε και στην Πορτογαλία. Γίνεται σκληρή προεκλογική μάχη.
To κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμ
μα του Πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες προηγείται στις δημοσκοπήσεις, αλλά αναμένεται να χάσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, που είχε τα τελευταία τέσσερα χρόνια στη Βουλή.
Σε τηλεοπτική αναμέτρηση των δύο διεκδικητών της εξουσία, η ηγέτιδα του κεντροδεξιού κόμματος PSD, Μανουέλα Φερέιρα Λέιτε, δήλωσε ότι "η πολιτική συνεννόηση με τον Σόκρατες είναι εκτός συζήτησης". Δήλωσε μάλιστα ότι είναι έτοιμη να σχηματίσει Κυβέρνηση μειοψηφίας. Πάντως ορισμένοι αναλυτές δεν αποκλείουν μία μεγάλη κυβερνητική συμμαχία, εκτιμώντας ότι ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Καβάκο Σίλβα, μπορεί να προσπαθήσει να πείσει τους σοσιαλιστές και τους κεντροδεξιούς να συγκυβερνήσουν, αν από τις κάλπες δεν βγει κάποιο κόμμα με απόλυτο έλεγχο των εδρών της βουλής.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι «μπουκαδόροι» του Υπουργείου Άμυνας

Του Χρήστου Καπούτση Υπάρχουν όρια στην παρακμή, στη σήψη , στη βλακεία; Υπάρχει κάποιο οριακό σημείο, που δεν μπορεί να ξεπεραστεί; Δύσκολη η απάντηση, αφού και σε αυτό τον τομέα,    οι «δυνατότητες» των ανθρώπων είναι απεριόριστες. Ωστόσο, συνιστά έσχατο σημείο παρακμής και παραλογισμού, η εκθεμελίωση θεσμών, η απαξίωση αρχών και η τυφλή βία εναντίον ανθρώπων. Αναφέρομαι στην βίαιη εισβολή   κάποιων απόστρατων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φαινόμενο πρωτοφανές παγκοσμίως!! Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης πλήττει τους Δημόσιους υπαλλήλους και του ευρύτερου και του στενού Δημόσιου τομέα. Άρα και τους στρατιωτικούς, εν ενεργεία και απόστρατους. Οι απόστρατοι υποστηρίζουν ότι έχουν μειωθεί οι συντάξιμες αποδοχές τους κατά 40%. Πιθανόν να έχουν δίκαιο. Όμως το ίδιο έχει συμβεί και με ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους του Δημόσιου τομέα.    Οι απόστρατοι ζητούν να εξαιρεθούν από τις μειώσεις των αποδοχών τους, επειδή υπηρέτησαν στις Έν...

Προπηλακίστηκε άγρια ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θ.Πάγκαλος

Στη λίμνη της Βουλιαγμένης, κάποιοι από τους λουόμενους, μόλις αντιλήφθηκαν την παρουσία του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου , του επιτέθηκαν φραστικά, με χυδαίες εκφράσεις, όπως «γουρούνι», «μαλάκα» και άλλες χυδαιότητες. Η ώρα ήταν 2.45 και τον ρωτούσαν, γιατί είναι εκεί , για μπάνιο στη Λίμνη και όχι στο γραφείο του εργαζόμενος, όπως θα έπρεπε κατά τη γνώμη των υβριστών λουομένων. Μάλιστα στις ύβρεις πρωτοστατούσε μια ηλικιωμένη γυναίκα που όπως μάθαμε απολαμβάνει τη μεγάλη σύνταξη του μακαρίτη και τα ενοίκια από 15 διαμερίσματα. Ο Θ.Πάγκαλος δεν αντέδρασε στις ύβρεις (!!!) και αποχώρησε από τη Λίμνη. Ζήτησε όμως τον Διευθυντή και επειδή αυτός απουσίαζε, σε έξαλλη κατάσταση επιτέθηκε  ΧΕΙΡΟΔΙΚΩΝΤΑΣ , στον πρώτο υπάλληλο που βρήκε μπροστά του, ένα άνθρωπο 72 ετών με σοβαρά προβλήματα υγείας (αναπηρία). Ο κ. Αντιπρόεδρος ζητούσε ευθύνες από τον υπάλληλο, διότι επέτρεψε στην κυρία να μπει στην Λίμνη!!! Και η απάντηση του υπαλλήλου ήταν διότι πλήρωσε εισιτήριο…

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσω...