Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2009

Εκλογές στη Γερμανία και την Πορτογαλία


Την ερχόμενη Κυριακή έχουμε εκλογές στη Γερμανία.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι ιδιαίτερα θετικά για το συντηρητικό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.
Αν επαληθευτούν οι προβλέψεις , οι Χριστιανοδημοκράτες θα μπορούσαν να σχηματίσουν έναν κεντροδεξιό συνασπισμό με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP).
Δηλαδή να σπάσει ο σημερινός μεγάλος Κυβερνητικός Συνασπισμός των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών.
Σύμφωνα ΛΟΙΠΌΝ με τις δημοσκοπήσεις, μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές η Μέρκελ προηγείται με 35% ενώ το FDP λαμβάνει ποσοστό 14%. Αθροιστικά τα ποσοστά της Κεντροδεξιάς φτάνουν στο 49%, ξεπερνώντας κατά δύο μονάδες τα τρία αριστερά και κεντροαριστερά κόμματα.
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έχει α
νεβάσει τα ποσοστά του στο 26%, οι Πράσινοι έχουν πέσει στο 10% και η Αριστερά του Οσκαρ Λαφοντέν είναι στο 11%.
Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία είναι η πτώση της εκλογικής δύναμης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD). Η προσωπική δημοτικότητα του επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) του Σταιμάγιερ(Steinmeier) , εξακολουθεί να είναι πολύ πίσω από εκείνη της Καγκελαρίου Μέρκελ , που θεωρείται σχεδόν βέβαιο, ότι θα κερδίσει μια δεύτερη θητεία ως καγκελάριος.
Η Αριστερά του Οσκαρ Λαφοντέν κατηγορεί τη Κυβέρνηση ότι έχει συμφωνήσει με τους επιχειρηματίες να παγώσουν προσωρινά τις απολύσεις εργαζομένων. Μετά όμως τις εκλογές, οι εργαζόμενοι θα βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις. Επίσης η Αριστερά έχει ταχθεί υπέρ της αποχώρησης των Γερμανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν. Υπερ της παραμονής τα δύο μεγάλα γερμανικά κόμματα που συγκυβερνούν.
*******************************************************************************
Εκλογές στην Πορτογαλία
Εκλογές επίσης, την ερχόμενη Κυριακή έχουμε και στην Πορτογαλία. Γίνεται σκληρή προεκλογική μάχη.
To κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμ
μα του Πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες προηγείται στις δημοσκοπήσεις, αλλά αναμένεται να χάσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, που είχε τα τελευταία τέσσερα χρόνια στη Βουλή.
Σε τηλεοπτική αναμέτρηση των δύο διεκδικητών της εξουσία, η ηγέτιδα του κεντροδεξιού κόμματος PSD, Μανουέλα Φερέιρα Λέιτε, δήλωσε ότι "η πολιτική συνεννόηση με τον Σόκρατες είναι εκτός συζήτησης". Δήλωσε μάλιστα ότι είναι έτοιμη να σχηματίσει Κυβέρνηση μειοψηφίας. Πάντως ορισμένοι αναλυτές δεν αποκλείουν μία μεγάλη κυβερνητική συμμαχία, εκτιμώντας ότι ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Καβάκο Σίλβα, μπορεί να προσπαθήσει να πείσει τους σοσιαλιστές και τους κεντροδεξιούς να συγκυβερνήσουν, αν από τις κάλπες δεν βγει κάποιο κόμμα με απόλυτο έλεγχο των εδρών της βουλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου