Απειλές εκτόξευσε κατά της Ελλάδας, αλλά και κατά της Ε.Ε., ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου , που πραγματοποίησε παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου που επισκέφτηκε τα κατεχόμενα προκειμένου να δώσει εντολές στον Α.Ταλάτ ενόψει της έναρξης της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε να συνεχιστεί το στάτους κβο στην Κύπρο». Και άφησε σαφώς να εννοηθεί , ότι πιθανή εξέλιξη είναι η διχοτόμηση της Κύπρου!
Ο Τούρκος Υπουργός ζήτησε από την Ε.Ε. να είναι δίκαιη, να τηρήσει τις υποσχέσεις της και να άρει τις απομονώσεις των τουρκοκυπρίων. Ενώ κάλεσε την Ρωμέικη διοίκηση (έτσι αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, ισότιμο κράτος-μέλος της Ε.Ε.) , να μην απορρίψει την ειρήνη (δηλαδή την τουρκική πρόταση για «συνεταιρικό κράτος»), όπως έκανε στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν το 2004.
Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV ότι αυτοί που προσπαθούν να πιέσουν την Τουρκία, δεν αντιλαμβάνονται τη δύναμη της Τουρκίας!
Υποστήριξε ακόμη, ότι οι πιέσεις που δέχεται η 'Άγκυρα για άνοιγμα των λιμανιών της δεν συνάδουν με το πνεύμα των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε.. Αναφέρεται, στην εφαρμογή του Πρωτοκόλλου τελωνειακής Σύνδεσης (Συμφωνία της Άγκυρας), σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία έχει δεσμευτεί έναντι της Ε.Ε. , να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα πλοία και τα αεροπλάνα της Κύπρου.
Η Κυπριακή Δημοκρατία απειλεί ότι, αν η Τουρκία δεν εφαρμόσει το πρωτόκολλο τελωνειακής Σύνδεσης, το Δεκέμβριο στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., θα μπλοκάρει τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.
Η Επίσκεψη Νταβούτογλου στα κατεχόμενα συνδέεται με τις έντονες πιέσεις που ασκούνται, για την άμεση επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου.
Υπάρχουν σαφή μηνύματα από διάφορα κέντρα εξουσίας( αμερικανο-βρετανική διπλωματία, ΝΑΤΟ, Ε.Ε.), ότι στην περίπτωση που μέχρι το τέλους του έτους, δεν υπάρξει κατάληξη των απευθείας συνομιλιών, που θα επικυρωθεί με δημοψήφισμα αποδοχής της επίλυσης του Κυπριακού , τότε πιθανόν, να επιβληθεί στα κατεχόμενα Κυπριακά εδάφη το μοντέλο της Ταιβάν. Δηλαδή, το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος να αποκτήσει αυτοτελώς διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις με ισχυρά κράτη του Πλανήτη, όπως π.χ με την Κίνα, τη Σαουδική Αραβία, το Πακιστάν, αλλά και την Βρετανία.
Εξέλιξη σαφώς οδυνηρή, διότι οδηγεί αναπόφευκτα στη διχοτόμηση της Κύπρου. Και προφανώς στην de facto νομιμοποίηση των αποτελεσμάτων της στρατιωτικής εισβολής των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974.
Η Ελληνοκυπριακή πλευρά διευρύνει τα ερείσματά της και αγωνίζεται για την εξεύρεση μιας λύσης βιώσιμης και λειτουργικής , που θα ενώνει και δεν θα διχάζει τους κατοίκους της Κύπρου.
Αλλά για να γίνει αυτό απαιτείται και η Άγκυρα να αφήσει την αδιάλλακτη στάση της και να ακολουθήσει μια εποικοδομητική πολιτική σύνθεσης των αντιθέσεων.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ, ότι, «Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ περνά μέσα από την επίτευξη βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού. Η υποχρέωση της Τουρκίας για εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας αποτελεί υποχρέωση έναντι στην Ε.Ε. στο σύνολο της, και δεν γίνεται αποδεκτή η λογική της απόδοσης ανταλλαγμάτων προς την υποψήφια χώρα για εκπλήρωση μιας υποχρέωσης της που εκκρεμεί εδώ και τέσσερα χρόνια, πριν ακόμα δηλαδή αυτή αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις».
Πάντως, η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., ίσως εξελιχτεί σε καθοριστική , όχι μόνο για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. , αλλά και για την πορεία του Κυπριακού.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου