Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2009

Η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί και να αμφισβητεί την εθνική μας κυριαρχία 29-10-2009


Το γνωστό επεισόδιο της παρενόχλησης αεροσκάφους της Ε.Ε., που επιτηρούσε τα ελληνικά σύνορα στο Αιγαίο,  για τον εντοπισμό λαθρομεταναστών στα πλαίσια του προγράμματος FRONTEX,  επανέλαβε νωρίς το πρωί η Τουρκία.

Το τουρκικό ραντάρ της DATCA εξέπεμψε  προειδοποιητικό σήμα στη διεθνή συχνότητα κινδύνου προς το φιλανδικό αεροσκάφος που περιπολούσε ανατολικά του Φαρμακονησίου και ενώ βρισκότανε εντός του ελληνικού Εθνικού Εναερίου Χώρου, που το καλούσε να αποχωρήσει,  διότι, όπως είπαν οι τούρκοι,  το αεροσκάφος βρισκόταν εντός του τουρκικού εναερίου χώρου, διαφορετικά,  θα εκτελούσε η τουρκική αεροπορία αποστολή αναχαίτισής του.


Η Τουρκία είναι προσηλωμένη στην πάγια τακτική της να προκαλεί και να «υπενθυμίζει» πως αμφισβητεί την εθνική μας κυριαρχία.
Και αυτό που προβληματίζει τους αρμόδιους επιτελείς του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας,  είναι ότι η Τουρκία έχει επικεντρώσει τις παρενοχλήσεις της σε συγκεκριμένη περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου, στην περιοχή που περιλαμβάνει τα νησιά Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι, Φούρνοι και Λειψοί.
Η επιτήρηση των ελληνικών συνόρων ξεκινάει από τις Καστανιές στο βορινό άκρο του νομού Έβρου και φτάνει μέχρι το Καστελόριζο, αλλά οι παρενοχλήσεις γίνονται μόνο στην παραπάνω περιοχή του νοτιανατολικού Αιγαίου.
Στην ίδια περιοχή, παρενοχλήθηκε πρόσφατα ελικόπτερο ΣΟΥΠΕΡ ΠΟΥΜΑ της Πολεμικής μας Αεροπορίας , που μετείχε σε επιχείρηση Έρευνας –Διάσωσης λαθρομεταναστών. Και ακόμη, παρενοχλούνται μέχρι και μαχητικά αεροσκάφη,  όταν βρίσκονται στην ίδια περιοχή,  για εκπαιδευτικές πτήσεις ή για αναχαιτίσεις τουρκικών αεροσκαφών,  που έχουν παραβιάσει τα όρια του εθνικού μας εναέριου χώρου.
Συνεπώς είναι εμφανής η προσπάθεια της Τουρκίας να αποκόψει την περιοχή αυτή από το Εθνικό Κέντρο.
Για το σημερινό επεισόδιο να προσθέσουμε ότι, οι Φιλανδοί χειριστές του αεροσκάφους και σήμερα , αγνόησαν τις απειλητικές προειδοποιήσεις του τουρκικού ραντάρ και εκτέλεσαν κανονικά την αποστολή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου