Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

69 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το έπος του 1940.


Ο ελληνο-ιταλικός πόλεμος που ξεκίνησε την 28η  Οκτωβρίου 1940 και μετά,  η Γερμανική εισβολή στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941, ήταν συγκρούσεις  με δυσανάλογες δυνάμεις, σχετικά με τα στρατιωτικά  μέσα και τα  όπλα, των εισβολέων και των αμυνομένων.
Από τη μια ο Γολιάθ, οι φασιστικές δυνάμεις του άξονα με βαρύ οπλισμό σύγχρονης τεχνολογίας , από την άλλη,  ο Δαυίδ ο Ελληνικός στρατός με αναχρονιστικά μέσα, που αγωνίζεται , όχι με τα όπλα,  αλλά με την ψυχή του. Και αγωνίζεται για την ύπαρξή του, την ιστορία του και  για τις παραδόσεις του.

Ένα ήταν το όραμα του Ελληνικού Στρατού το 1940.
Να διατηρήσει Ελεύθερη  την  Πατρίδα. Να μην κατορθώσουν οι δυνάμεις του φασισμού, της βίας και του σκότους , να αλυσοδέσουν τον Ελληνικό Λαό.

Στον αγώνα αυτόν ο ελληνικός λαός, παρότι στέναζε κάτω από το Δικτατορικό καθεστώς του Ιωάννη Μεταξά,  έδωσε και πάλι το δυναμικό παρόν,  μέσα από το προσωπικό του ύφος.
 ΚΑΙ το επένδυσε,  με το ανυπέρβλητο ηθικό του μεγαλείο και την ακατάβλητη αγωνιστικότητά του.
Αλλά, και η τότε ηγεσία της Ελλάδας, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.
Μετά όμως από τις πρώτες εντυπωσιακές επιτυχίες του Ελληνικού Στρατού , με τη συνδρομή και του Λαού, η κατάσταση στο μέτωπο διαφοροποιήθηκε.
Η Γερμανική συντριπτική υπεροχή στην στρατιωτική τεχνολογία ,  χάρις στον σιδερένιο της όγκο, θα πετύχει,  να γονατίσει τη μαχόμενη Ελληνική ψυχή.

 Το ελληνικό μέτωπο κατάρρευσε τον Απρίλιο του 1941 και τα γερμανικά «πάντσερ» απλώθηκαν σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.
Ακολουθούν τα μαύρα χρόνια της κατοχής.
 Ο Ελληνικός Λαός αναβαίνει τον δικό του Γολγοθά.
Η πείνα, το κρύο  και οι ασθένειες αποδεκατίζουν τον αστικό κυρίως πληθυσμό.
Τα έκτακτα Στρατοδικεία και τα Γερμανικά εκτελεστικά αποσπάσματα , σημαδεύουν και αποδεκατίζουν Έλληνες πατριώτες,  αγωνιστές της ελευθερίας.
Είναι η εποχή που οι δωσίλογοι καλοπερνούν και οι μαυραγορίτες θησαυρίζουν.

 Κατά την διάρκεια της κατοχικής περιόδου (1941-1944) το Έθνος των Ελλήνων συνέχισε, πλην  θλιβερών εξαιρέσεων,  με κάθε τρόπο την αντίσταση κατά του Άξονα, τόσο στην κατεχόμενη Ελλάδα,  όσο και στη Βόρεια Αφρική, την Ιταλία και τα νησιά του Αιγαίου.
Μέχρι που ήρθε η πολυπόθητη απελευθέρωση. Αποτέλεσμα της δράσης των Ελεύθερων στο φρόνημα Ελλήνων.

Έτσι δημιουργήθηκε αυτή η εποποιία, το καύχημα και η δόξα της σύγχρονης ιστορίας του ελληνικού Έθνους, που στηρίχτηκε σε μια λέξη. Την ΑΝΤΊΣΤΑΣΗ.
Αντίσταση στον Εισβολέα. Αντίσταση στον Καταχτητή. Αντίσταση στη ΣΚΛΑΒΙΑ.
Δυστυχώς όμως, το ηθικό πλεονέκτημα των Ελλήνων της περιόδου 1940-44, καταρράκωσε,  ο φρικτός εμφύλιος πόλεμος που ακολούθησε και καταβύθισε το γένος των Ελλήνων στην αδελφοκτόνο συμφορά, ο απόηχος της οποίας , ΈΣΤΩ και εξασθενισμένος, φτάνει και ως τις μέρες μας.
Είναι χαρακτηριστικό,  ότι οι νεκροί έλληνες του ελληνο-ιταλικού και ελληνο-γερμανικού πολέμου,  έφτασαν στις 15 χιλιάδες περίπου.
Οι έλληνες,  που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, ξεπέρασαν τις 70 χιλιάδες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι «μπουκαδόροι» του Υπουργείου Άμυνας

Του Χρήστου Καπούτση Υπάρχουν όρια στην παρακμή, στη σήψη , στη βλακεία; Υπάρχει κάποιο οριακό σημείο, που δεν μπορεί να ξεπεραστεί; Δύσκολη η απάντηση, αφού και σε αυτό τον τομέα,    οι «δυνατότητες» των ανθρώπων είναι απεριόριστες. Ωστόσο, συνιστά έσχατο σημείο παρακμής και παραλογισμού, η εκθεμελίωση θεσμών, η απαξίωση αρχών και η τυφλή βία εναντίον ανθρώπων. Αναφέρομαι στην βίαιη εισβολή   κάποιων απόστρατων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φαινόμενο πρωτοφανές παγκοσμίως!! Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης πλήττει τους Δημόσιους υπαλλήλους και του ευρύτερου και του στενού Δημόσιου τομέα. Άρα και τους στρατιωτικούς, εν ενεργεία και απόστρατους. Οι απόστρατοι υποστηρίζουν ότι έχουν μειωθεί οι συντάξιμες αποδοχές τους κατά 40%. Πιθανόν να έχουν δίκαιο. Όμως το ίδιο έχει συμβεί και με ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους του Δημόσιου τομέα.    Οι απόστρατοι ζητούν να εξαιρεθούν από τις μειώσεις των αποδοχών τους, επειδή υπηρέτησαν στις Έν...

Είχε Δίκιο η Αντιγόνη ή ο Κρέων;

Επανερχόμαστε   στα παλιά ερωτήματα. Είχε άραγε κάπου δίκιο η Αντιγόνη (ή εξ ολοκλήρου δίκιο); Και είχε άραγε ο Κρέων κάποιο άδικο (ή εξ ολοκλήρου άδικο); Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα μπορούσε κανείς να θέσει για το έργο, τουλάχιστον έτσι ωμά διατυπωμένα. Ή μάλλον θα μπορούσε ο Σοφοκλής ο ίδιος να τα έχει κάνει πιο ενδιαφέροντα —και πιο δύσκολα— όμως οι επιλογές του ήταν άλλες. Υπήρχε σύγκρουση —μια σύγκρουση εγελιανού τύπου— μεταξύ των δικαιωμάτων της οικογένειας και των δικαιωμάτων της πολιτείας. Και αρχικά φαίνεται σαν ο Σοφοκλής να πρόκειται να αναπτύξει το έργο του με βάση αυτή τη σύγκρουση, όταν η Αντιγόνη εμφανίζεται στον Πρόλογο του δράματος προσηλωμένη ειδικά στην οικογένεια και έκδηλα αδιάφορη απέναντι στην πολιτεία, ενώ ο Κρέων με το διάγγελμα του αμέσως μετά την Πάροδο (πολύ σημαντική τοποθέτηση σε αρχαίο ελληνικό δράμα) αναλαμβάνει τη θέση του εκφραστή της πόλεως, με την έκκληση έξαφνα που απευθύνει να υποταχθούν οι προσω...

Η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία αποτελεί την άμεση αντίδραση της Ελλάδας

Του Χρήστου Καπούτση Εάν η Ελλάδα δεχτεί στρατιωτική προσβολή σε οποιοδήποτε σημείο της Επικράτειας, τότε, την άμεση απάντηση με στρατιωτικά μέσα, θα δώσει η   71 η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία . Αποτελεί την αιχμή του δόρατος της μαχητικής   ισχύος του Στρατού Ξηράς.   Έδρα της Ταξιαρχίας είναι η Νέα Σάντα του νομού Κιλκίς. Στην θέση της Νέας Σάντας προϋπήρχε ο οικισμός Βολοβότ, ο οποίος κατοικούνταν από Τούρκους που έφυγαν με την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923, για να έρθουν στη θέση τους Πόντιοι πρόσφυγες,   που προέρχονταν κυρίως από την περιοχή της Σάντας, γι’ αυτό άλλωστε έδωσαν στο νέο οικισμό την ονομασία Νέα Σάντα. Μάλιστα , με απόφαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου του Γενικού Επιτελείου Στρατού, η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία,   μετονομάστηκε   σε 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία «ΠΟΝΤΟΣ». Η μετονομασία της Ταξιαρχίας έγινε προς τιμήν των απανταχού Ποντίων και των αγώνων που έδωσαν για την Πατρίδα.   Το στρατιωτικό προσωπικό της   7...