Το Κυπριακό ήταν στο προσκήνιο τη βδομάδα που μας πέρασε, λόγω της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Γ.Α Παπανδρέου στη Λευκωσία και θα παραμείνει στο προσκήνιο, τουλάχιστον μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. το προσεχή Δεκέμβρη.
Την επανασύνδεση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ, πρωτίστως με τη διαδικασία λύσης του Κυπριακού και μετά με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Άγκυρας, συναποφάσισαν, ο Πρωθυπουργός Γ.Α. Παπανδρέου και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας, στις πολύωρες συζητήσεις τους.
Λευκωσία και Αθήνα, στέλνουν ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία, στην ΕΕ, αλλά και στη διεθνή κοινότητα, ότι αν η Τουρκία δεν υλοποιήσει τις ανειλημμένες υποχρεώσεις της προς όλα τα μέλη της ΕΕ, τότε, δεν θα περάσει ανεμπόδιστα και χωρίς κυρώσεις την αξιολόγηση του Δεκέμβρη.
Υπάρχουν όμως, κάποια σημεία, των δηλώσεων του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, που θα πρέπει να διευκρινιστούν.
Ο κ.Παπανδρέου μίλησε για τη δημιουργία ενός οδικού χάρτη, που θα καθορίζει τη βήμα προς βήμα , πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.
Όμως, αυτός ο οδικός χάρτης υπάρχει, απλά η Τουρκία δεν τον εφαρμόζει.
Είναι υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο τελωνειακής Σύνδεσης, μέχρι το τέλος του 2009 και να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια στα Κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, αλλά το αρνείται πεισματικά.
Αποκαλυπτική των προθέσεων της Τουρκίας για την Κύπρο είναι η δήλωση του προέδρου της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ., ότι «η Τουρκία δεν μπορεί να προχωρήσει μονομερώς στην κατάργηση των περιορισμών που ισχύουν για τη χρήση των τουρκικών λιμανιών από σκάφη νηολογημένα στην Κυπριακή Δημοκρατία, αν δεν αρθούν ταυτόχρονα και οι περιορισμοί που ισχύουν σε βάρος των Τουρκοκυπρίων στις εμπορικές συναλλαγές τους με την ΕΕ.».
Και θα πρέπει να επισημάνουμε, ότι ο Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου έφυγε από την Κύπρο, χωρίς να αναφερθεί στην υποχρέωση της Τουρκίας, να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Σύνδεσης. Μια παράλειψη, που μάλλον, δεν πρέπει να κρύβει σκοπιμότητες, ωστόσο, μας βάζει σε μελαγχολικές σκέψεις…
Στην απευκταία περίπτωση, που το Δεκέμβρη στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., δεν επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, με δεδομένη την άρνησή της να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Σύνδεσης , τότε , η εξέλιξη αυτή θα είναι εξαιρετικά δυσάρεστη, για την ελληνική και ελληνοκυπριακή διπλωματία. Και αυτό διότι, θα επιβραβευτεί, η αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στο Αιγαίο και τη Θράκη. Γι’ αυτό ακριβώς, η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. του προσεχούς Δεκεμβρίου , αποτελεί ορόσημο και για το Κυπριακό , αλλά και για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου